Dacă nu ai decis încă ce vei face în acest weekend prelungit, recomandarea noastră este Ținutul Pădurenilor, comuna Cerbăl, sat Poiana Răchițelii. Aici, în inima Munților Poiana Ruscă, într-un cadru natural de basm, se desfășoară, duminică și luni, 14-15 august, unul dintre cele mai „savuroase” evenimente: „Festivalul Plăcintelor Pădurenești”. Însă, acest festival nu se reduce numai la plăcinte. Gazdele, îmbrăcate în minunatele costume populare, sunt pregătite să primească oaspeții și cu alte bucate alese și băutură pe măsură, cum numai la pădureni se găsesc. Vor fi o sumedenie de evenimente, pentru toate categoriile de vârstă.
Aventură în natură, pentru copii, nedeie și foc de tabără
Festivalul începe sâmbătă, când copiii sunt așteptați, de la ora 15:00, în Pădurea Rotundă, pentru o porție bună de distracție. Totodată, mașinile de epocă ale unor colecționari din județ, și nu numai, vor putea fi admirate în locul numit Pripor.
„Copiii își pot petrece timpul în Pădurea Rotundă, unde am amenajat un parc de aventură. Vor fi prezente și personaje îndrăgite de ei din serialele de animație. De asemenea, vor avea parte de o serie de activități și jocuri, iar accesul va fi liber”, a declarat, pentru GO Hunedoara, Mircea Costa, primarul comunei Cerbăl, organizatorul evenimentului.
Pe la asfințit, pădurenii vor da drumul jocului și voia bună va ține până târziu în noapte. De la ora 23:00, se va aprinde focul de tabără, iar la miezul nopții, artificiile vor lumina cerul.
Competiții de tăiat lemne și de făcut plăcinte pădurenești
Ziua de duminică începe la biserica din sat, unde pădurenii, îmbrăcați în straie populare, vor participa la Sfânta Liturghie. De la biserică, vor ieși cu crucea în țarină. Obiceiul este unul din cele mai străvechi, iar sătenii din Poiana Răchițelii îl practică în fiecare an.
Sărbătoarea continuă cu o serie de competiții, dar și cu un spectacol folcloric susținut de interpreți de renume.
„Am pregătit pentru bărbați o competiție de tăiat lemne cu «firezu´» (fierăstrău – n.red.), iar femeile se vor întrece în făcut plăcinte pădurenești. Vom avea și o paradă a costumelor pădurenești, urmată de Brâul Pădurenesc. Invităm fetele să participe la concursul MI-SS Pădureanca. Tinerele, nu numai că trebuie să fie mândre, ci trebuie să demonstreze că știu să joace și să facă cele mai bune plăcinte pădurenești”, a mai precizat Mircea Costa.
Cazare și traseu
Așadar, dacă nu ați gustat din aceste plăcinte delicioase, ori ați gustat și vreți să le mai încercați, nu mai stați pe gânguri. Dați o fugă până la pădureni acasă! Precis nu veți regreta! Aveți ocazia să vedeți cum se prepară aceste bunătăți, să luați o porție zdravănă de aer curat, să vă bucurați de peisajele fascinante din aceste locuri și să petreceți clipe memorabile alături de oamenii minunați ai locului.
Trebuie să mai știți că locuri de cazare nu mai sunt în sat, dar aveți posibilitatea să campați la Căsuțele din Poiană.
Drumul care duce înspre Poiana Răchițelii, localitate aflată la 1.000 de metri altitudine, una dintre cele mai izolate din județul Hunedoara, este complet asfaltat. Din municipiul Hunedoara sunt 40 de kilometri, iar drumul șerpuiește prin localitățile Boș, Groș, Cerbăl și Socet.
Foto: Facebook/Ținutul Pădurenilor, Cerbăl