Lapidariul Muzeului Civilizației Dacice și Romane din Deva găzduiește, în una dintre primele încăperi, un exponat de referință pentru istoria începutului colonizării romane a Daciei – relieful Mithraic.
Așezat central în sala expozițională, sculptura în marmură albă ce îl reprezintă pe zeul Mithras atrage prin complexitatea detaliilor și concentrarea de personaje într-o singură tablă, precum și prin elemente de vestimentație specifice mai mult populațiilor din Asia Mică decât celor autohtone. Fără o minimă documentare, reprezentarea elementelor reliefului Mithraic poate rămâne o enigmă pentru turiști.
Cine este zeul Mithras?
Zeul Mithras este originar din Persia, zona Iranului de azi, cultul său a fost preluat, cu influențele corespunzătoare, în civilizația elenă și romană. Inițial, în lumea romană, zeul are o prezență discretă, însă cultul său ia un avânt deosebit în secolul al III-lea, inclusiv în provinciile dunărene, printre care și Dacia, unde era adorat, în special de membrii legiunilor staționate în provincie.
În arta romană, zeul Mithras este reprezentat în episoadele esențiale din viața sa: nașterea din stâncă (Mithras Petrogenitus) sau uciderea taurului (Mithras Tauroctonus). Zeul era atribuit forțelor binelui care luptă cu demonii, respectiv soarelui care luptă cu întunericul.
Dovada adulării sale sunt numeroasele altare care i-au fost dedicate în așezările urbane din provincia romană Dacia.
Relieful Mithraic din muzeul devean
La muzeul din municipiul Deva se poate vedea unul dintre cele mai impunătoare monumente sculpturale mithraice din Dacia. Acesta a fost descoperit în anul 1723, în satul Doștat, din județul Alba, la castelul medieval Teleki. În tabla sculptată, Zeul Mithras ucide ritualic un taur îngenuncheat. Sub burta taurului se târăște un șarpe în timp ce un scorpion îl înțeapă în testicule.
Zeul este îmbrăcat în stil oriental, purtând și celebra bonetă frigiană, bonetă prezentă la o serie de populații din Europa de Est și Anatolia: frigienii (de unde îi vine numele), perșii, mezii, tracii sau dacii. În partea superioară a reliefului sunt reprezentați, în formă umană, cei doi aștri: Soarele în stânga și Luna în dreapta. Mithras e flancat de două personaje mai mici, îmbrăcate tot în stil oriental. Este vorba despre Cautes și Cautopates, care țin două torțe, cel din stânga ține torța în sus, iar cel din dreapta ține torța în jos.
Ce reprezintă de fapt elementele de pe relieful Mithraic
„Reprezentările de pe tabla sculptată în marmură sunt de fapt o alegorie a luminii soarelui și a traseului său pe bolta cerească din emisfera nordică, în timpul anului. Mithras este prezentat ca zeul soare care îți urmează «destinul» pe bolta cerească, iar cele două personaje mai mici, Cautes și Cautopates sunt cele două echinocțiuri. Cel cu făclia în sus reprezintă echinocțiul de primăvară și poziția soarelui deasupra Ecuatorului, iar cel cu făclia în jos reprezintă echinocțiul de toamnă, când poziția soarelui este sub linia Ecuatorului. Soarele și Luna reprezintă, evident, trecerea zilelor și nopților. Aceeași semnificație o au și animalele prezente pe relief, taurul reprezentând, de fapt, Constelația Taurus în care se plasează astronomic echinocțiul de primăvară, iar scorpionul fiind imaginea Constelației Scorpio în care regăsim echinocțiul de toamnă.
Iată, deci, cum anticii au reușit să transpună în imagini o serie de evenimente astronomice și să le atribuie puteri extraordinare unor personaje mitice”, a declarat, pentru GO Hunedoara, dr. Cristina Mitar, arheolog MCDR.
Exponatul devean continuă să stârnească interesul specialiștilor și pasionaților de istorie
În anul 2018, profesorul Luc Renault, istoric de artă la Univeristatea din Grenoble, Franța, a fost invitat să deschidă expoziția „Frumusețea neconvențională. Arta tatuajului”, organizată de Muzeul din Deva. Acesta a acceptat invitația, în primul rând datorită preocupărilor sale în domeniul istoriei tatuajului, dar și pentru a vedea „pe viu” acest relief Mithraic deosebit.
În anul 2021, în cadrul proiectului „UnderHistory. Istoria spusă altfel”, relieful a fost restaurat digital de Cristian Onofrei, potrivit indicațiilor specialiștilor și a analogiilor cu alte reliefuri mitraice descoperite, în special în Italia.
Anul trecut, Mithras-ul a fost photogrammetriat de specialiști americani, coordonați de William Henry, obținându-se imagini 3D, în cadrul unui proiect de colaborarea între MCDR și Archeotek Canada.
Vă recomandăm să citiți și :