Curgerea gheţarilor şi ulterior a apei au creat în calcare adevărate minuni. O asemenea minune se află și în județul Hunedoara, aproape de orașul Uricani. Este vorba despre Podul natural din Scocul Urzicarului sau Portalul, din Retezatul Mic. Acesta este al doilea ca mărime din România, după Podul lui Dumnezeu, din Mehedinți.
Pentru a ajunge în aceste locuri fermecătoare trebuie să străbați un traseu nu tocmai facil, care trece prin niște chei. Aici, în unele locuri, oamenii muntelui au amplasat scări din lemn pentru a face traversarea mai ușoară. Numai că, cu timpul, acestea se șubrezesc și reprezintă un pericol pentru cei care le folosesc. De curând, acestea au fost înlocuite de o mână de voluntari, iubitori ai muntelui.
„Pentru că străbatem mai mereu aceste poteci de munte, am observat că aceste scări au devenit tot mai șubrede și am decis să le înlocuim. Așadar, ne-am strâns o mână de voluntari , împreună cu reprezentanți ai Centrului Național de Informare și Promovare Turistică Uricani, și am refăcut scările.
Vom avea permanent grijă ca acestea să fie în stare bună pentru a nu pune în pericol turiștii care aleg să ne viziteze locurile de baștină”, a declarat, pentru GO Hunedoara, Emil Savu, voluntar.
Cum se ajunge la Portalul din Scocul Urzicarului?
Această potecă tematică este doar una dintre multele poteci aflate în apropierea orașului Uricani care atrage foarte mulți turiști. Traseul poate fi parcurs în trei – patru ore, dus – întors.
„Din Uricani se merge pe DN 66A, spre Câmpușel, iar de aici în Câmpul Mielului, unde turiștii își pot lăsa autoturismele. Câmpul Mielului este un bazinet depresionar al Jiului de Vest, unde în urmă cu aproape 200 de ani, exista un imens zăton de acumulare a apelor Jiului. Acesta era utilizat la transportul materialului lemnos prin metoda numită plutărit. Se spune că pentru a umple cu apa Jiului de Vest barajul, era nevoie de 3 săptămâni.
De aici, trebuie urmată poteca ce are marcaj floare roșie. Se parcurg primele chei din Urzicar, apar apoi primele trepte, al doilea rând de chei și urmează o urcare până la podul natural, fiind o imensă peșteră surpată în urma glaciațiunii și modelată de ghețar. Este un traseu cu grad de dificultate medie spre dificilă, care nu poate fi parcurs în sezonul de iarnă. Traseul poate fi parcurs doar la pas având și câteva pasaje mai dificile de trecut”, a precizat Sorin Inel, de la Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Uricani.
Vremea se anunță frumoasă la finele acestei săptămâni. Așadar, luați-vă echipamentul de munte și faceți o ieșire în natură. Vă va surprinde frumusețea și, totodată, sălbăticia acestor locuri.
Și nu uitați, faceți în așa fel încât după voi să rămână doar urma bocancului, nimic mai mult!
Vă recomandăm să citiți și :