Muzeul memorial Aurel Vlaicu din satul cu același nume, din apropiere de Orăștie, ascunde o sumedenie de lucruri pe care pionierul aviației românești le-a avut ori le-a creat pe parcursul scurtei sale vieți. Aparatele de zbor construite de Vlaicu, dar și alte exponate, reprezintă o adevărată ladă de zestre ce așteaptă să fie descoperită și admirată de toți cei care își fac puțin timp să o deschidă. Fiecare obiect expus are povestea lui, care mai de care mai fascinantă.
Primul planor, ridicat de cai, pe pășunea satului
În centrul atenției sunt macheta planorului și aparatele de zbor construite de inginerul și inventatorul hunedorean Aurel Vlaicu.
Este vorba despre planorul pe care Vlaicu l-a creat acasă, la Binținți, sat ce acum poartă numele celebrului inginer și inventator, pionier al aviației.
„Odată ce și-a desăvârșit opera, în 1909, Vlaicu a vrut să vadă dacă funcționează. Astfel, l-a dus pe un câmp, la marginea satului, unde a legat planorul cu trei funii de cai, iar aceștia au alergat și așa s-a ridicat planorul cinci metri de la pământ”, a declarat, pentru GO Hunedoara, Angela Popescu, gestionar – custode al Complexului Memorial Aurel Vlaicu.
Vlaicu I, primul avion cu motor construit în România
Ulterior, Vlaicu a plecat la București, unde, la Arsenalul Armatei, a construit primul avion cu motor, ce poartă numele de Vlaicu I.
„Acest aparat de zbor construit de Aurel Vlaicu, avea două elici, una în față și una în spate, care se învârteau una într-o parte, una în cealaltă, pentru a menține echilibrul avionului. Avea un motor rotativ, capabil să dezvolte 50 de CP, adus din Franța, de la Paris, fabricat de Gnôme. Cu acest aparat, Vlaicu a zburat timp de doi ani, după care a început construcția la Vlaicu II”, a mai menționat Angela Popescu.
Aparatul de zbor Vlaicu II, îi aduce 5 premii memorabile, dar și sfârșitul
În anul 1911, hunedoreanul construiește un al doilea avion, pe care îl numește Vlaicu II. Un aparat de zbor de tip monoplan, la care a adus o serie de modificări și îmbunătățiri. Cu acest avion a câștigat cinci premii memorabile, un loc întâi și două locuri II, la mitingul aerian de la Aspern, Austria. La acest miting au participat 40 de piloți, din Austro-Ungaria, Germania, Franța, Rusia, Belgia, Persia și din România. Vlaicu a fost premiat pentru precizia aruncării la ţintă a unui proiectil de la 300 de metri înălţime într-un cerc de 40 de metri şi pentru aterizarea la punct fix.
„Cu acest aparat de zbor, Aurel Vlaicu a vrut să ajungă acasă, la Orăștie, pe 14 septembrie, când aveau loc Serbările Astrei. Pentru el trecerea Carpaților cu aparatul său de zbor ar fi reprezentat un soi de Unire. Însă, nu a reușit să își îndeplinească visul, iar în apropiere de Câmpina, la Bănești, aparatul de zbor s-a prăbușit, Aurel Vlaicu pierzându-și viața la numai 31 de ani”, relatează Angela Popescu.
Aparatul de zbor Vlaicu III, singurul avion de la acea vreme cu fuselaj metalic
Aparatul de zbor Vlaicu III era mult mai performant. Era sigurul de la acea vreme ce avea fuselaj metalic. Însă Aurel Vlaicu nu a reușit să îl finalizeze.
Tot aici, alături de aparatele de zbor Vlaicu, mai descoperim și câteva unelte și scule folosite de Vlaicu, un gramofon, un patefon, fotografii, fragmente din ziarele în care a apărut în acele vremuri și piese componente ale avionului Vlaicu II, cu care s-a prăbușit. Sunt expuse, de asemenea, și o bicicletă, o motocicletă și strungul la care Aurel Vlaicu și-a confecționat diferite piese ale invențiilor sale. De asemenea, mai poate fi admirat și un aparat de proiecție construit de Vlaicu, dar și casca și pelerina pe care le purta când s-a prăbușit cu Vlaicu II.
Așadar, dacă treceți prin zona Orăștie, nu ratați acest muzeu. E o filă de istorie impresionantă.
Muzeul Aurel Vlaicu se află în subordinea Muzeului Civilizației Dacice și Romane Deva.
Dacă ajungeți prin această parte a județului Hunedoara, mai puteți vizita și : Termele Daco – Romane de la Geoagiu Băi, Rotonda Church in Geoagiu, Clocota Waterfall, Orăștie Museum of Ethnography and Folk Art, ori Sarmizegetusa Regia, dar și Arsenal Park din Orăștie.