Orăștiei Fortress, un monument istoric ce părea a se fi pierdut în negura vremii, este gata să renască, precum pasărea Phoenix, din propria-i cenușă. După zeci de ani în care în incinta sa au fost efectuate o serie de săpături arheologice și cercetări, aceasta a intrat într-un amplu proiect de restaurare.
Zidurile vor fi reînălțate și refăcute meterezele. Totodată, se vor reface trei turnuri din cele opt ale cetății și se va reorganiza accesul pietonal în zona nordică. Astfel, în vara anului viitor aceasta urmează să intre în circuitul turistic.
Cetatea, rezistentă în fața asediilor otomane
Cetatea Orăștiei are o istorie impresionantă. Aici, în timpul asediilor otomane se retrăgea populația orașului, iar regulile de supraviețuire erau foarte bine stabilite.
„Exista obligația fiecărei familii de a avea în cetate o ladă cu grâu, o moară, o fântână, iar mai târziu s-a construit o aducțiune de apă, precum și trei cuptoare pentru coptul pâinii. Totodată, se impunea ca toate slăninile să fie ținute într-un turn, numit «Turnul Slăninilor». De aici, o dată pe săptămână, fiecare familie își tăia cantitatea necesară pentru săptămâna ce urma. Aceste măsuri erau luate tocmai pentru ca, în cazul unui asediu, oamenii să aibă provizii minime. Chiar dacă orașul a fost cucerit și asediat în mai multe rânduri, locuitorii săi au supraviețuit în incinta cetății și a bisericii realizate în stil gotic. Acesta din urmă, însă, nu a fost finalizată din pricina invaziilor otomane, care au slăbit forța economică a Orăștiei”, a declarat, pentru GO Hunedoara, arheolog, doctor în istorie, Mihai Căstăian, angajat al Muzeului Civilizației Dacice și Romane Deva.
Un tun de artilerie, descoperit în urma lucrărilor de restaurare
În acest moment este în desfășurare un proiectul de restaurare a incintei cetății. Cu acest prilej au fost efectuate o serie de cercetări arheologice cu rezultate interesante. Cetatea se află într-o cercetare arheologică de aproape trei decenii. Pe parcursul a mai bine de 10 ani, aici s-au organizat șantiere școală ale universităților din Alba și Sibiu.
„Cercetările sunt destul de avansate și în baza rezultatelor acestora s-a trecut la refacerea sectorului sudic al cetății. Una dintre surprizele deosebite a fost descoperirea unui tun de artilerie în colțul nord-estic al cetății. Despre acest turn despre care nu se știa până în vara anului trecut”, a mai menționat Mihai Căstăian.
Biserică rotondă și în Cetatea Orăștiei
Trebuie menționat faptul că nu doar în Geoagiu se află o biserică rotondă, care este cel mai vechi monument medieval funcțional din Transilvania, de secol XII, ci și în Orăștie, chiar aici, în cetate.
„Sperăm ca această biserică să poată fi restaurată, astfel încât și ea să devină un element de interes cultural”, a mai precizat Căstăian.
Cele mai vechi descoperiri – din epoca bronzului
În incinta Cetății Orăștiei arheologii au fost efectuate săpături la o adâncime de aproximativ 5,6 metri, fiind depistate apeducte ceramice ce aduceau apa, de pe deal, în interiorul cetății. Au mai fost descoperite cuptoare de pâine, peste 80 de morminte, monede, dar și arme. Cele mai timpurii descoperiri sunt din epoca bronzului și a fierului.
„Una dintre armele descoperite datează din secolul al XVII-lea și este una de foc. Au mai fost găsite tot felul de piese romane la origine, dar care au fost aduse din alte zone, de-a lungul vremii, având o vechime de peste 1.900 de ani și refolosite în context medieval. Totodată, aceste lucrări au scos la suprafață o sumedenie de obiecte de ceramică și o bogăție de materiale arheologice care așteaptă să fie prelucrate. Suntem în fază de post săpătură, care înseamnă documentare și punerea în acord a suprafețelor și monumentelor descoperite, astfel încât să avem o imagine cât mai clară a evoluției acestui monument”, a mai precizat arheologul orăștian.
Lucrările, finalizate în vara anului viitor
Obiectivul final al acestui amplu proiect este punerea în valoare a acestei fortificații. Incinta cetății, împreună cu muzeul, ce se va organiza în clădirea fostului Colegiu Reformat Kun, din imediata vecinătate, vor reprezenta un traseu turistic atractiv pentru ceea ce înseamnă istoria medievală a Orăștiei.
„Nu trebuie să uităm că, în mai puțin de doi ani, în 2024, se vor împlini 800 de ani de la atestarea orașului și va fi un bun prilej pentru a promova valoarea culturală a fortificației, dar și a zonei”, a conchis arheologul, doctor în istorie, Mihai Căstăian.