O tradiție străveche, ce se desfășoară an de an, în Țara Zarandului, este împistritul (încondeiatul) ouălor de Paște. Însă, odată cu trecerea timpului, această tehnică a devenit tot mai puțin folosită de gospodine, necesitând multă răbdare și migală.
Și în acest an, reprezentanții Expoziției de Istorie Locală și Etnografie Brad au decis să transmită, îndeosebi tinerilor, această tehnică deosebită și organizează ateliere în cadrul cărora le explică întreg procesul de creație.
Atelierele au loc până vineri, 7 aprilie, între orele 10:00 și 17:00. Demonstrațiile sunt realizate de către muzeograful Monica Dușan, care va prezenta ustensilele folosite pentru acest meșteșug, precum și tehnica prin care sunt „împistrite” ouăle.
Modelele sunt cele utilizate de-a lungul timpului în zona Bradului. Totodată, vizitatorii vor putea să achiziționeze, pentru masa de Paște, unul dintre frumoasele ouă încondeiate de muzeograful zărăndean, adevărate opere de artă.
Răbdarea și îndemnarea, necesare pentru împistrirea ouălor
Pentru împistrirea (încondeierea) ouălor este nevoie de minime aptitudini pentru desen, precum și de foarte multă îndemânare și timp. Astfel, odată cu acestea, mai sunt necesare: o sursă de căldură (plită), ceară, un recipient pentru topirea cerii, vopsele, un instrumentul numit pișiță, condei și ouă.
„Pișița se confecționează dintr-o bucățică de lemn în care se introduce un tubuleț metalic de 1,5 centimetri. Cu ajutorul acestui instrument, înmuiat periodic în ceara fierbinte, se schițează pe ou desenul dorit. După trasarea desenului, se scufundă oul în vopseaua de culoare galbenă.
După ce s-a uscat, se acoperă cu ceară părțile din desen ce se doresc a rămâne galbene, iar apoi se introduce oul în vopsea roșie sau de altă culoare.
La final, oul se încălzește la o sursă de căldură și cu un șervețel se șterg toate straturile de ceară, iar oul împistrit este gata”, a precizat, pentru GO Hunedoara, muzeograf – etnolog Monica Dușan, de la Expoziția de Istorie Locală și Etnografie Brad.
Oul împistrit, gata în minimum jumătate de oră
Muzeograful zărăndean a mai menționat că pentru încondeierea unui ou are nevoie de minimum 30 de minute, dar timpul fluctuează în funcție de complexitatea desenului realizat.
„Prin organizarea acestor ateliere ne dorim să aducem, în fața vizitatorilor noștri, obiceiul tradițional al încondeierii ouălor de Paști. Și, totodată, ne propunem să creștem interesul oamenilor pentru obiceiurile și tradițiile românești, și să promovăm patrimoniului cultural al județului”, a mai precizat Monica Dușan.
Expoziția de Istorie Locală și Etnografie Brad este instituție subordonată Muzeului Civilizației Dacice și Romane Deva. Atelierele se desfășoară la sediul muzeului din Brad, strada Cloșca, nr. 4.
Vă recomandăm să citiți și :