The Museum of Gold ține pasul cu tehnologia. Mare parte din exponatele de aici au aplicate coduri QR cu ajutorul cărora vizitatorii, care dețin un smartphone sau o tabletă, pot afla toate detaliile.
Deocamdată, doar o parte din exponatele aflate în vitrinele muzeului, cea de minerale, are atașate aceste coduri. Rând pe rând, toate exponatele își vor spune povestea prin intermediul acestor coduri.
Cu toate acestea, însă, ghizii vor fi la datorie, explicând tuturor celor care solicită, informații prețioase despre colecțiile inedite găzduite aici.
Unic în Europa, Muzeul Aurului din Brad găzduiește o colecție impresionantă de piese din prețiosul metal, unice pe mapamond. Alături de acestea sunt expuse o serie de minerale, unele descoperite pentru prima dată, în lume, în România.
Totodată, există aici și o impresionantă colecție de pietre prețioase și semiprețioase. Iar forma și coloritul lor sunt impresionante. Nu lipsește din colecție nici „aurul proștilor”, denumirea populară a piritei.
Toate așteaptă se le admirați în fabuloasa colecție de la Brad.
„Deocamdată, doar o parte din exponate au atașate aceste coduri QR, cele din vitrina de minerale. O parte au doar informații text, iar câteva zeci au și format audio. În ce privește exponatele din aur acestea nu au, deocamdată, aceste coduri”, a declarat, pentru GO Hunedoara, Cosmina Moldovan, ghid al Muzeului Aurului Brad.
O istorie fascinantă a mineritului aurifer și exponate unice în lume
Muzeul, fondat în urmă cu 100 de ani, aparține de MINVEST Deva și deține mai bine de 2.000 de exponate de pe toate continentele lumii. Poate cele mai importante piese, însă, sunt cele din aur nativ, provenite chiar de aici, de „acasă”, din Munții Metaliferi. Puțină lume știe că zăcămintele de aur din Munții Metaliferi au pus, de altfel, România în top în clasamentul țărilor cu resurse inestimabile de aur de pe continent.
Tot aici, veți putea înțelege istoria mineritului aurifer, între exponate numărându-se și unelte folosite atât la extragere, cât și la prelucrare, vechi de peste 200 de ani.
Dacă ajungeți să vizitați tezaurul de la Brad, luați în calcul că muzeul, care se deschide în fiecare zi de la ora 9:00, își închide porțile la ora 17:00 și aveți nevoie de circa 40 de minute pentru a admira toate exponatele.