Forfotă mare se anunță, la finele acestei săptămâni, duminică, 27 august, în castrul roman de la Micia, localitatea hunedoreană Mintia. Începe Festivalul „Micia Rediviva”, un DacFest la scară ceva mai redusă, iar ediția din acest an se anunță una bogată atât în evenimente, cât și în ce privește numărul reenactorilor.
Cadrul în care are loc evenimentul este unul special: incinta amfiteatrului roman, unul dintre puținele care se mai păstrează în România.
Vizitatorii vor putea să guste din multiplele feluri de mâncare antică, din vremea dacilor și romanilor, și vor putea să participe la o serie de ateliere, în principal de scriere romană, jocuri, antrenamente ale soldaților și lupte între gladiatori.
Și copiii vor avea parte de multă distracție. Va fi organizată o vânătoare de comori, dar și o competiție de ciclism.
Întoarcere în timp, pentru o zi, în fascinanta lume antică
Și, pentru că în situl de aici au fost făcute o serie de descoperiri importante, arheologi ai Muzeului Național de Istorie a României, precum și cei ai Muzeului Civilizației Dacice și Romane Deva, va vor purta prin fascinanta lume antică. Cu siguranță vă vor fermeca cu detaliile pe care vi le vor prezenta. Mai mult, veți avea ocazia să vă dați seama cât de laborioasă este munca pe care o desfășoară cu atât de multă pasiune și dăruire.
„Acum cinci ani, când am decis să organizăm acest eveniment, ne-am dorit să facem mai vizibil acest sit și, mai ales, să atragem cât mai mulți tineri, cărora să le împărtășim din frumusețea muncii noastre.
De la an la an am crescut, iar ediția aceasta va fi una mult mai bogată. Spun acest lucru pentru că vom avea o participare destul de mare a reenactorilor, din Cluj, Alba, Sibiu și Deva. Vor fi aproximativ 100 de persoane care vor încerca să redea cât mai fidel viața din castrul roman de la Micia.
Cu toții vom fi echipați în costume antice și vom încerca să aducem publicul cât mai aproape de ceea ce a însemnat Micia. Eu, deși mă ocup de studiul epocii romane, voi fi costumat în nobil dac, la acest eveniment”, a declarat, pentru GO Hunedoara, Marius Barbu, arheolog în cadrul Muzeului Civilizației Dacice și Romane Deva și membru în Asociația „Terra Dacica Aeterna” – Filiala Deva.
Ritualuri antice, lupte între daci și romani și gladiatori
Evenimentul se va derula pe parcursul câtorva ore, cu începere de la ora 10:30, în incinta castrului roman, în apropierea amfiteatrului și a termelor.
Tot aici, reenactorii vor face reconstituirea unui ritual antic, iar gladiatorii vor fi pregătiți să intre în arenă la ora 16:30. În acest timp vor mai fi antrenamente între soldați, iar vizitatorii vor putea afla cum luptau cu armele dacii și cum făceau formație romanii. Evenimentul se încheie în jurul orei 18:30, după atacul barbarilor asupra Castrului de la Micia.
Intrarea este liberă și se face dinspre DN 7, pe la trecerea la nivel cu calea ferată din apropierea termocentralei, pe lângă turnurile de răcire de pe malul Mureșului.
Dar nu vă faceți griji! Organizatorii evenimentului vor plasa indicatoare care vă vor duce exact în mijlocul acțiunii.
Așadar, pregătiți-vă de un eveniment pe cinste! Aveți ocazia să aflați istoria acestor locuri chiar de la „detectivii” muzeelor, oamenii care stau zile în șir pe șantierele arheologice pentru a mai găsi câte o fărâmă de adevăr.
Evenimentul este organizat de Muzeul Național de Istorie a României, Primăria Comunei Vețel, Filiala Deva a Asociației „Terra Dacica Aeterna”, în parteneriat cu Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva și cu participarea ACS Micia.