A căzut prima ninsoare la munte, iar culmile Retezatului Mic au îmbrăcat și ele straie albe. Dar asta nu i-a împiedicat pe iubitorii de drumeții din Valea Jiului să purceadă într-o nouă aventură. Au sunat adunarea și vreo 20 de drumeți au răspuns la apel. S-au echipat corespunzător și au pornit prin Raiul alb, la vânătoare de frumos. Iar ceea ce au reușit să surprindă în imagini este absolut fermecător.
La pas, pe cărări de munte, prin locuri de poveste
Emil Savu și Aldo Todoran sunt doi hunedoreni a căror pasiune comună este muntele. Indiferent de anotimp, cutreieră cărările semeților străjeri ai Văii Jiului. Ei sunt responsabili cu ghidajul, și o fac voluntar, pentru oricine dorește o escapadă în natură. Iar prietenul lor, Dan Hdmdan, este cel care reușește, cu ochii săi de vultur, să surprindă în imagini tot ce natura are mai frumos de oferit. Iar Valea Jiului abundă de locuri a căror frumusețe este absolut unică.
Oriunde ai întoarce privirea natura îți oferă, gratuit, un spectacol impresionant. Iar o plimbare alături de oamenii potriviți, prin aerul proaspăt, de munte, e curată terapie pentru trup și suflet.
Prin Cheile Scorota, un portal, parcă, spre-o altă dimensiune
Traseul a fost abordat dimineața, în jurul orei 9:00, când drumeții au pornit prin Cheile Scorota, înspre stâna cu același nume. În aceste Chei se ajunge repede, din DN 66 A. Odată ajuns aici, te așteaptă un portal ce te conduce, parcă, înspre o altă dimensiune. Drumul șerpuiește printre pereți uriași de stâncă, între care, pe anumite porțiuni, nu sunt mai mult de trei – patru metri. În ce privește înălțimea lor, e de ordinul câtorva zeci de metri. Te simți de parcă ai pătrunde pe tărâmul uriașilor.
De la Stâna Scorota, prin marea de alb, către Tăul Bolboroși
Odată trecuți prin „portal”, care măsoară câteva sute de metri, drumeții au urmat cărarea ce duce-nspre vestita Stână Scorota. Aceasta este amplasata într-o vale largă, de unde ți se dezvăluie, de jur împrejur, un peisaj superb. Este extrem de cunoscută de montaniarzi, fiind locul perfect pentru a admira peisaje de basm, iar spectacolul suprem este dat de caprele negre, care îi întâmpină pe turiști fie pe culmile din stânga stânei, numite Fața cu Lăstuni, fie în dreapta, înspre Vârful Piule, pe Colții Tomii.
„Aici, am făcut un mic popas pentru a admira minunatele capre negre, care ne-au așteptat, și de această dată, pentru o ședință foto. După popas, am pornit din nou la drum, spre Șaua Drăgșanului, având în plan să urcăm până pe Vârful Albele. Doar că, vremea capricioasă, cu vânt puternic, ne-a determiinat să reconfigurăm traseul. Astfel, am decis să continuăm drumeția înspre Tăul Bolboroși. Și, pentru că ne-am dorit ca, totuși, să ajungem și pe unul din vârfuri și am ales Vârful Scorota, cu o altitudine de 2.018 metri”, a declarat, pentru GO Hunedoara, Emil Savu, cel care-i poartă pe turiști, cei mai puțin inițiați în tainele mersului pe munte, prin cele mai fermecătoare locuri din masivele muntoase aflate în sudul județului Hunedoara.
Priveliște de vis, din Șaua Drăgșanului, spre Retezatul Mare
Spectaculoasă priveliște se dezvăluie ochilor drumeților și din Șaua Dragșanului. Cu Retezatul Mare, în toată măreția lui, cu Vârful Peleaga și Păpușa în prim-plan, dar și Piatra Iorgovanului și Oslea.
„Acest traseu este accesibil oricărui drumeț, pe timp de vară, însă iarna doar cei mai experimentați și cu un echipament adecvat, se încumetă să-i bată cărările. Noi am străbătut acest traseu, dus – întors, în aproximativ șase ore, cu tot cu pauzele rezervate pentru fotografiere”, a mai menționat Emil Savu.
Va urma: Drumeție în Parâng, Vârful Parângul Mic, cu trecere peste Slima
Dacă vă bate gândul să dați o fugă prin minunata Vale a Jiului, dați întâi o căutare pe Facebook, Savu Milica Emil, și vedeți încotro-l poartă pașii în perioada în care doriți să cutreierați cărări de munte. Săptămâna aceasta, la final, intenționează să dea o fugă până pe Vârful Parângul Mic și Slima.