Un număr de 13 artefacte, extrem de valoroase, reprezentative pentru epoca romană, ce au fost descoperite în județul Hunedoara, sunt expuse până anul viitor, în aprilie, la Muzeul Național Roman (Termele lui Diocletian) din capitala Italiei. La începutul acestei săptămâni, acolo a fost vernisată expoziția „Dacia. L’ultima frontiera della romanità”.
Ce exponate au plecat la Roma?
The Museum of the Dacian and Roman Civilization Deva participă la acest proiect expozițional deosebit, cu obiecte de Lapidarium (statuete, reliefuri și piese cu caracter funerar), obiecte din aur și din bronz (două din plăcuțele din aur de la Germisara, reprezentarea Meduzei de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa, statuetă din bronz reprezentându-l pe zeul Mercurius, descoperită la Rapoltu Mare). Toate acestea sunt expuse acum la Roma, alături de alte aproape 1000 de artefacte din colecțiile a 47 de muzee din România, pentru a încânta privirile celor ce le vizitează și pentru a spune, fiecare în felul său, povestea lumii romane.
„Este o onoare pentru muzeul nostru să participe la acest proiect expozițional deosebit. Aceste piese, descoperite în județ, unele în fosta capitală a Daciei Romane, Ulpia Traiana Sarmizegetusa, sunt considerate «cu greutate», de către experții în studiul lumii romane”, a declarat, pentru GO Hunedoara, Roxana Stăncescu, reprezentant al Muzeului Civilizației Dacice și Romane Deva.
Participarea MCDR la acest eveniment a fost coordonată de arheolog dr. Oana Tutilă.
Între piesele expuse la Roma se numără și renumitele brățări dacice, descoperite în Munții Orăștiei, la Sarmizegetusa Regia, ultima capitală a Regatului Dac.
Evenimentul de la Roma marchează o dublă aniversare pentru relația bilaterală româno-italiană: 15 ani de la semnarea parteneriatului strategic consolidat între România și Italia și 150 de ani de la înființarea primei agenții diplomatice a României în Italia.