Liliecii din Parcul Natural Grădiștea Muncelului – Cioclovina participă la concurs și au nevoie de voturi. Este vorba despre un concurs organizat de către specialiștii de la Centrul pentru Cercetarea și Conservarea Liliecilor din România, în urma căruia se va stabili „Liliacul anului 2024 – 2025, în România”. Votul se desfășoară până în 11 februarie, iar în 12 februarie va fi anunțat câștigătorul.
Votul se poate exprima pe site-ul www.lilieci.ro sau pe pagina lor de Facebook.
Unul dintre concurenți, liliacul mic cu potcoavă
Unul dintre „concurenți” este liliacul mic cu potcoavă (Rhinolophus hipposideros), care și-a stabilit, în peșterile sistemului carstic Ponorici – Cioclovina, cea mai mare populație de hibernare din România.
„Strict protejat, liliacul mic cu potcoavă este cel mai mic dintre liliecii cu potcoavă din Europa, având un corp mic şi delicat, de 3-4 cm, cu blana cafeniu-fumurie pe spate şi cenuşiu-albicioasă pe abdomen. Formațiunea nazală sub formă de potcoavă permite animalului să emită ultrasunete fără a deschide gura, utilizând frecvențe constante și foarte înalte”, a declarat, pentru GO Hunedoara, Alin Alimpesc, directorul Parcului Natural Grădiștea Muncelului – Cioclovina.
Cea mai mare colonie de liliac pitic din Europa, în peștera Șura Mare
Pe teritoriul Parcului Natural Grădiștea Muncelului – Cioclovina și în ariile naturale protejate suprapuse au fost identificate 14 specii de lilieci. Toate aceste specii sunt protejate la nivel național, iar dintre acestea, șase sunt protejate și la nivel european.
„Cea mai mare colonie de lilieci din parc se găsește în peștera Șura Mare. Aici există o colonie de hibernare a liliacului pitic (Pipistrellus pipistrellus), cu peste 43.000 de exemplare care hibernează în peșteră. Această colonie reprezintă cea mai mare colonie de liliac pitic din Europa”, a menționat Alin Alimpesc.
Cum protejăm liliecii?
Potrivit specialiștilor Parcului Natural Grădiștea Muncelului – Cioclovina, putem proteja liliecii prin conservarea naturii, a habitatelor în care se hrănesc, și a peșterilor și clădirilor în care aceștia se adăpostesc.
„Dacă întâlnim cu un liliac sau o colonie de lilieci, este deosebit de important să nu-i deranjăm, indiferent dacă se află în perioada de hibernare sau nu. Pentru a minimiza perturbarea în cazul unor întâlniri accidentale, trebuie să avem grijă să nu punem lumină direct pe ei, să nu trecem direct pe sub ei, să nu îi atingem sau să îi trezim, ci doar să continuăm să mergem mai departe fără a provoca zgomot”, spune Alimpesc.
Beneficiile pe care le aduc ecosistemului
Liliecii oferă numeroase servicii atât ecosistemelor, cât și oamenilor. Fiind insectivori, aceștia contribuie la menținerea echilibrului în natură, hrănindu-se atât cu dăunători pentru culturile agricole, cât și cu insecte precum tânțarii care ne deranjează pe noi oamenii.
„Prin metoda lor de hrănire, liliecii controlează efectivele populațiilor de insecte din ecosistem. De asemenea, liliecii reprezintă un indicator al poluării mediului, fiind sensibili la aceasta. Astfel, prezența liliecilor într-un ecosistem sugerează că acesta este sănătos și nepoluat”, conchide Alin Alimpesc.
Parcul Natural Grădiștea Muncelului-Cioclovina este unul din cele 22 de parcuri naționale și naturale administrate de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva și are o suprafață de peste 38.000 de hectare, din care peste 26.500 de hectare sunt păduri.
Link spre vot : https://lilieci.ro/stiri-si-noutati/liliacul-anilor-2024-2025/#vot .
Foto: Parcul Natural Grădiștea Muncelului Cioclovina și Centrul pentru Cercetarea și Conservarea Liliecilor