Liliecii mici cu potcoavă din Parcul Natural Grădiștea Muncelului – Cioclovina, precum și rudele lor de prin alte locuri, au urcat pe cea mai înaltă treaptă a podiumului într-un concurs organizat de cei de la lilieci.ro. Astfel, micile creaturi ale nopții au obținut titlul de „Liliacul anului 2024-2025”.
Concursul a fost demarat în urmă cu o lună, iar câștigătorul a fost anunțat de curând.
Dacă nu ați aflat încă, în peșterile sistemului carstic Ponorici – Cioclovina există cea mai mare populație de hibernare a liliacului mic cu potcoavă din România.
„Inclusiv cu ajutorul voturilor celor care ne urmăresc, «concurentul» susținut de către noi a câștigat competiția, devenind Liliacul anilor 2024-2025!
Strict protejat, liliacul mic cu potcoavă este cel mai mic dintre liliecii cu potcoavă din Europa, având un corp mic şi delicat, de 3-4 cm, cu blana cafeniu-fumurie pe spate şi cenuşiu-albicioasă pe abdomen.
Formațiunea nazală sub formă de potcoavă permite animalului să emită ultrasunete fără a deschide gura, utilizând frecvențe constante și foarte înalte”, a declarat, pentru GO Hunedoara, Alin Alimpesc, directorul Parcului Natural Grădiștea Muncelului – Cioclovina.
Tot pe teritoriul Parcului Natural Grădiștea Muncelului – Cioclovina, în Peștera Șura Mare, se află cea mai mare colonie de hibernare a liliacului pitic din Europa, cu peste 43.000 de exemplare.
Cum protejăm liliecii?
Potrivit specialiștilor Parcului Natural Grădiștea Muncelului – Cioclovina, putem proteja liliecii prin conservarea naturii, a habitatelor în care se hrănesc, și a peșterilor și clădirilor în care aceștia se adăpostesc.
„Dacă întâlnim cu un liliac sau o colonie de lilieci, este deosebit de important să nu-i deranjăm, indiferent dacă se află în perioada de hibernare sau nu. Pentru a minimiza perturbarea în cazul unor întâlniri accidentale, trebuie să avem grijă să nu punem lumină direct pe ei, să nu trecem direct pe sub ei, să nu îi atingem sau să îi trezim, ci doar să continuăm să mergem mai departe fără a provoca zgomot”, spune Alimpesc.
Parcul Natural Grădiștea Muncelului-Cioclovina este unul din cele 22 de parcuri naționale și naturale administrate de Regia Naționala a Pădurilor – Romsilva și are o suprafață de peste 38.000 de hectare, din care peste 26.500 de hectare sunt păduri.
Foto: lilieci.ro