Echipa Junior Ranger a Parcului Național Retezat a încheiat, de curând, o tură educativă despre importanța habitatelor de pajiște alpină, a speciilor de plante și insecte polenizatoare de pe aceste habitate, dar și despre păstoritului sustenabil. Au fost două zile pline, în care micii rangeri au dormit la cort, au gătit la ceaun, la stână, au învățat și s-au distrat alături de coordonatorii lor. Au avut parte de o experiență de neuitat în cadrul evenimentului: „Youth at the top”.
Flori și polenizatori din pajiștile alpine
La ediția din acest a, a Youth at the Top, tema abordată a fost «Flori și polenizatori din pajiștile alpine». Astfel, echipa de Junior Ranger a Parcului Național Retezat, împreună cu reprezentanți ai Parcului Național Retezat și ai echipei de Rangerii din Romania au urcat în Retezatul Mic pentru o tură educativă. Au discutat despre importanța habitatelor de pajiște din Parcul Național Retezat, a speciilor de plante și insecte polenizatoare de pe aceste habitate și despre cât de esențial este păstoritului sustenabil. Bineînțeles, au avut timp și de activități sportive la locul de campare.
I-au prins pe drum și câteva reprize de ploaie torențială, dar și acestea au făcut parte din educarea viitorilor rangeri.
„Junior Rangerii APNR au parcurs, în prima zi, 13 kilometri de traseu, cu diferență de nivel de 900 de metri, în urcare, au dormit la cort la Buta, continuând în a doua zi cu un traseu de 10 kilometri, cu diferență de nivel 500 de metri, în urcare, prin patru reprize de ploaie torențială. O adevărată echipă de care suntem foarte mulțumiți, alături de care ne dorim să creștem un program excelent de Junior Ranger și Youth +”, a declarat, pentru GO Hunedoara, Lucia Ursu, reprezentant al Parcului Național Retezat.
Eveniment derulat la nivel internațional, în mai multe arii protejate
Acest eveniment se desfășoară la nivel internațional în mai multe arii protejate și situri naturale din Alpi și Carpați, unde grupuri de tineri sunt așteptați să participe la activități desfășurate pe munte pentru a împărtăși o experiență fizică, educativă, culturală și artistică.
Youth at the Top este un proiect inițiat de către organizația ALPARC (Alpine Network of Protected Areas) și susținută de CNPA (Carpathian Network of Protected Areas) care mobilizează grupuri de tineri la o anumită dată anuală comună, într-un proces activ, civic, cu o abordare simbolică și imaginativă, creând solidaritate în Alpi și Carpați.
Youth at the Top este în primul rând un proiect internațional, o acțiune colectivă organizată simultan în țările alpine și carpatine, care își propune să creeze legături între diferitele țări și să depășească simbolic barierele administrative și lingvistice considerând Alpii și Carpații ca o singură regiune.