Forfotă mare se anunță, la finele acestei săptămâni, duminică, 8 septembrie, în castrul roman de la Micia, localitatea hunedoreană Mintia. Începe Festivalul „Micia Rediviva”, un DacFest la scară ceva mai redusă, iar ediția din acest an se anunță una bogată în evenimente. Vor fi tururi ghidate, ateliere, jocuri, antrenamente ale soldaților și lupte între gladiatori.
Cadrul în care are loc evenimentul este unul special: incinta amfiteatrului roman, unul dintre puținele care se mai păstrează în România.
Întoarcere în timp, pentru o zi, în fascinanta lume antică
Și, pentru că în situl de aici au fost făcute o serie de descoperiri importante, arheologi ai Muzeului Național de Istorie a României, precum și cei ai Muzeului Civilizației Dacice și Romane Deva, va vor purta prin fascinanta lume antică. Cu siguranță vă vor fermeca cu detaliile pe care vi le vor prezenta. Mai mult, veți avea ocazia să vă dați seama cât de laborioasă este munca pe care o desfășoară cu atât de multă pasiune și dăruire.
„A șasea ediție a Festivalului «Micia Rediviva» își propune să atragă atenția asupra unui patrimoniu arheologic deosebit de valoros, dar și să transmită publicului interesat, într-un limbaj accesibil și atractiv, rezultatele cercetărilor arheologice de aici. Evenimentul este în același timp și «Ziua Porților Deschise» pe șantierului arheologic Micia”, a declarat, pentru GO Hunedoara, Corina Muntean, reprezentant al Muzeului Civilizației Dacice și Romane Deva.
Ritualuri antice, lupte între daci și romani și gladiatori
Evenimentul se va derula pe parcursul câtorva ore, cu începere de la ora 10:30, în incinta castrului roman, în apropierea amfiteatrului și a termelor.
Tot aici, reenactorii vor face reconstituirea unui ritual antic, iar gladiatorii vor fi pregătiți să intre în arenă la ora 16:30. În acest timp vor mai fi antrenamente între soldați, iar vizitatorii vor putea afla cum luptau cu armele dacii și cum făceau formație romanii. Evenimentul se încheie în jurul orei 18:00, după atacul barbarilor asupra Castrului de la Micia.
Micia, singurul sit arheologic certificat pentru activități ESC
În acest an Micia Rediviva a debutat cu prezentarea proiectului CultMuse, finanțat de Uniunea Europeană prin Corpul European de Solidaritate, proiect realizat și implementat de Muzeul Național de Istorie a României prin coordonatorii Marius Neculae și Mihaela Simion.
Situl de la Micia este, începând din 2024, singurul sit arheologic certificat pentru activități ESC.
„Campania de cercetări arheologice din acest an, în cadrul căruia Muzeul Civilizației Dacice si Romane este partener, precum și Festivalul “Micia Rediviva” beneficiază de prezența, creativitatea și ajutorul primului grup de voluntari europeni sosiți în județul Hunedoara prin programul Corpul European de Solidaritate. Cei 14 voluntari din Europa își desfășoară activitatea la Muzeul Național de Istorie a României și pe situl arheologic Micia – Vețel, județul Hunedoara. CultMuse evidențiază rolul muzeului în educația nonformală, rol care a câștigat mult în importanță și în România în ultimii ani”, a mai precizat Corina Muntean.
Așadar, pregătiți-vă de un eveniment pe cinste! Aveți ocazia să aflați istoria acestor locuri chiar de la „detectivii” muzeelor, oamenii care stau zile în șir pe șantierele arheologice pentru a mai găsi câte o fărâmă de adevăr.