Castelul Lupilor Transilvania, din localitatea hunedoreană Chimindia, este locul care te îmbie să te pierzi printre legende și istorie. Un loc în care, odată ajuns, te cufunzi, fără să îți dai seama, în poveștile de veacuri țesute pe aceste meleaguri, în vremea Marelui Lup Alb al dacilor, a cavalerilor și nobilimii transilvane.

Aici ai ocazia să visezi cu ochii deschiși, în mijlocul naturii, să-ți răsfeți papilele gustative cu bucate tradiționale și să-ți stingi setea cu cea mai bună apă minerală, scoasă direct din fântâna castelului. Tot pe fascinantul tărâm al lupilor poți să faci cunoștință cu lumea satului românesc. O lume a miniaturilor creată de mâinile dibace ale unuia dintre Tezaurele Umane Vii ale României, meșterul popular Ion Rodoș.

Copiii au și ei parte de un tratament special. Castelul Lupilor Transilvania este locul perfect în care să se joace, să exploreze și să petreacă timp prețios alături de multitudinea de animale din cadrul fermei.

Legătura între Castelul Lupilor Transilvania și Marele Lup Alb

Undeva în inima Transilvaniei, la poalele dealurilor line, brăzdate de apele Mureșului se află un tărâm de poveste. Se spune că aici ar fi fost locul de întâlnire al Marele Lup Alb cu lupii de pe întreg cuprinsul Daciei, înainte de marea bătălie dintre daci și romani. Marele Lup Alb era Marele Preot al Daciei pe care zeul Zamolxis l-a transformat în lup pentru ca, împreună cu aceste fiare, să apere țara de cotropitori.

Așadar, înainte de marea bătălie, la chemarea Marelui Lup Alb, haitele de pe întreg cuprinsul țării s-ar fi întâlnit aici pentru a asculta indicațiile conducătorului lor. Dovadă ar sta, spun bătrânii locului, chiar o urmă de lup întipărită pe o piatră din construcția castelului de la Chimindia.

Castelul a fost cumpărat de bunicul meu, prin anii ‘40, iar până atunci a fost reședință boierească a celei mai cunoscute familii din perioada dominației austro-ungare în Transilvania, familia Kendefy sau Cândea.

Bunicul a cumpărat de la niște nepoate ale boierului, iar imediat după venirea comunismului a fost nevoit să schimbe înfățișarea conac pentru a-l salva de naționalizare și transformarea lui în sediu al CAP.

A reușit să schimbe înfățișarea castelului în proporție de 70 de sută pentru a nu avea probleme cu regimul comunist.

Din fericire, înainte de a transforma total imobilul, a reușit să facă câteva poze, care au rămas mărturie a ceea ce a fost la origini Castelul Lupilor”, a declarat, pentru GO Hunedoara, Claudiu Lupaș, proprietarul Castelului Lupilor Transilvania de la Chimindia.

Trecut-au anii, și generațiile, și a venit vremea ca acest castel să revină la forma lui inițială, grație lui Claudiu Lupaș. Acesta a reușit, în șapte ani, să redea strălucirea de odinioară a castelului, iar în 2014 a intrat în circuitul turistic.

Numele proprietarului, legat de daci

Numele castelului nu a fost ales întâmplător. Unul dintre motive este legat de acea amprentă a unei labe de lup, iar al doilea motiv este reprezentat chiar de numele proprietarului, Lupaș.

Bunicul meu era din Bucureșcii Bradului, moț, din neamul ăstora necălcați de romani din niciun punct de vedere. Există și o carte, scrisă prin anii 70 care se numește cronica neamului Lupaș. Aici se explică apartenența familie: Lup – aș, care înseamnă purtător de steag. Adică dacii, strămoșii mei direcți, și acest aspect nu îl spun eu ci niște istorici care au cercetat. Mai mult de atât, bunicul mi-a lăsat moștenire un inel, pe care îl port și astăzi, și mi-a explicat care este legătura noastră cu lupul, într-un alt context, unul ezoteric. Avem o legătură foarte strânsă cu acest animal”, a mai menționat Claudiu Lupaș.

Castelul Lupilor Transilvania a fost construit în anii 1800, a fost o fortificație, dar și garnizoană a cavaleriei de ofițeri husari.

Copacul zidit și fântâna oarbă

Pe lângă impresionanta istorie a locului, aici puteți vizita crama castelului, unde se fac uneori degustări de vinuri. Arhitectura castelului este absolut fascinantă. Încastrat în construcție este un copac semi-viu. Acesta are rolul de a dezumidifica spațiul.

Copacul din interior era un sistem de dezumidificare a spațiului. El este semi-viu, iar în momentul în care există umiditate în încăpere pe el se formează niște ciuperci care absorb toată apa.

Tot în interior exista o fântână oarbă care atrăgea în interior umiditatea fiind construită în cel mai jos punct din castel. Castelul fiind construit la poalele unui deal, aveau probleme cu umiditatea, iar această fântână era soluția cea mai viabilă. Aveau un spirit arhitectural excepțional. Zidurile sunt duble, cu perne de aer între pereți, pentru a menține temperatura din interior”, povestește proprietarul castelului. 

Ospețe ca-n vremea nobililor și distracție pe cinste

După ce o vreme a fost un spațiu extrem de râvnit de cazare, cu 13 camere, fiecare amenajată în stil medie­val, sală de evenimente, cramă și un restaurant, acum, domeniul s-a transformat într-un loc incredibil de vizitat și de petrecere a timpului liber alături de prieteni și familie. Locul de joacă este cât se poate de generos, iar copiii pot face cunoștință cu o sumedenie de animale de la ferma castelului.

Locul de joacă are o suprafață de aproximativ 15 metri pătrați, cu tobogane gonflabile, tiroliene, și o sumedenie de alte jocuri. De asemenea, oaspeții noștri mai tineri, pot face cunoștință cu animalele pe care le avem la fermă: alpca, cerbi pitici, canguri, lame, ponei, struți, găini de toate soiurile. 

Castelul Lupilor Transilvania poate fi vizitat, la parter, dar și crama.

Avem și un spațiu generos pentru servit masa, unde delicioasele produse specifice zonei pot fi degustate”, ne mai dezvăluie Claudiu Lupaș.

De netrecut cu vederea este și fântâna castelului, cu a cărei apă minerală îți poți stinge setea după o masă copioasă.

fantana la castelul lupilor transilvania

De asemenea, aruncați o privire și printre uneltele foarte vechi și utilajele care s-au păstrat aici, cu ajutorul cărora se făureau armele, dar și diferite unelte de lucru la curtea nobiliară.

Satul românesc în miniatură, o altă comoară de la Castelul Lupilor Transilvania

Un alt punct de atracție din incinta castelului sunt exponatele miniaturale ce alcătuiesc satul românesc. Este vorba despre gospodării tradiționale din diverse zone ale țării, realizate în miniatură, din lemn, de către meșterul popular argeșean Ion Rodoș. Inclusiv Biserica de la Săpânța, cu Cimitirul Vesel, este realizată până în cel mai mic detaliu. Acest artist popular, care a intrat în Cartea Recordurilor după ce a realizat ce mai mare lingură din lume, este declarat Tezaur Uman Viu.

Salină, exponate ezoterice și tabere tematice

Între proiectele pe care proprietarul castelului dorește să le finalizeze în viitorul apropiat se numără realizarea unei saline de suprafață, dar și un spațiu cu exponate ezoterice.

De anul viitor vom avea și o salină de suprafață. Dar și un spațiu prin care să aducem în fața publicului magia dacilor, prin exponate ezoterice. Totodată, este posibil ca, în viitor, la etajele 1 și 2 ale castelului, să organizăm tabere tematice pentru copii”, a dezvăluit Claudiu Lupaș.

Castelul Lupilor Transilvania, loc râvnit de regizori și artiști

Castelul Lupilor de la Chimindia nu este preferat doar de turiști, ci și de regizori și artiști. Acesta s-a transformat în platou de filmare pentru pelicula „Dragoste pe muchie de cuțit”. Filmul a fost realizat aproape integral în castel și în împrejurimi. De asemenea, mare parte din recuzita folosită în filmul „Avram Iancu împotriva imperiului”, lansat la începutul acestui an, aparține Castelului Lupilor Transilvania. De asemenea, Claudiu Lupaș a interpretat în această peliculă rolul prietenului lui Avram Iancu.

More info on https://castelullupilor.ro/

Rate us and Write a Review

Your Rating for this listing

angry
crying
sleeping
smily
cool
Browse

Your review is recommended to be at least 140 characters long

image

imageYour request has been submitted successfully.

building Own or work here? Claim Now! Claim Now!
image