Un loc demn de vizitat, admirat și contemplat, din județul Hunedoara, este Muzeul Satului Transilvănean „Orăștie – Turdaș”. Odată poposit aici, ai parte de o adevărată oază de liniște, simplitate și frumos. Case vechii, unele de peste 200 de ani, din diferite zone ale județului, dar și din județul Alba, adevărate bijuterii arhitecturale, dezvăluie povestea unor generați, a unei lumi. O lume fascinantă a satului, pentru care cuvântul de ordine era armonia… una perfectă, cu natura, cu comunitatea și divinitatea. Acest loc este ca o mărturie, că avem nevoie de atât de puține lucruri pentru a fi cu adevărat fericiți.
Complexul este format din case țărăneşti, cuptoare de cărămidă, o fântână sătească şi o biserică de piatră.
De anul viitor, cei ce vor face popas aici, vor avea parte de multe surprize, dar și de adevărate delicii culinare, specifice zonei: gustoasa pâine pe vatră, plăcintele delicioase cu ceapă ori brânză, cozonacul și multe alte bunătăți.
Strămutarea unei case, un procedeu asiduu și complex
Acest muzeu a luat ființă în urmă cu două decenii, din dorința artistului plastic hunedorean Mircea Zdrenghea de a păstra vie istoria și tradițiile strămoșești. Ba mai mult, de a crea o moștenire generațiilor care vin și de a promova turismul cultural durabil în regiune. Așa a dat naștere și asociației „Patrimonium” Orăștie și a trecut la treabă.
Odată ce identifica locuința care risca să fie înghițită de natură, începea munca. Una titanică am putea spune. Ca un joc de puzzle, destul de complex și asiduu, în care ai imaginea, trebuie să o strici și să o refaci exact la fel. Rând pe rând, casele s-au înmulțit în satul nou creat și au ajuns la nouă. Fiecare cu povestea ei de veacuri.
„În incinta muzeului avem nouă locuințe, între care se numără și o biserică din piatră pe care am adus-o din comuna Ceru-Băcăinți, județul Alba. Aceasta a funcționat, o perioadă, ca școală, iar mai apoi, în perioada interbelică, a fost abandonată. În 2007 a fost adusă și ridicată de asociația noastră și poartă hramul Sfântul Ioan Botezătorul. Cea mai veche casă datează din anul 1780 și provine din comuna Bătrâna”, a declarat, pentru GO Hunedoara, artistul plastic Mircea Zdrenghea, fondatorul muzeului.
Marea deschidere, în primăvara anului 2025: încă o casă și bucate tradiționale
Anul viitor, va avea loc deschiderea oficială a muzeului. Până atunci, însă, fondatorul Mircea Zdrenghea speră că va mai alătura o casă colecției. Totodată, oaspeții vor putea să străbată satul pe ulițe pietruite, iar marea surpriză va avea gustul copilăriei… cel puțin pentru unii vizitatori, care au avut oportunitatea de a copilării la sat.
„Mai avem de făcut unele amenajări, interioare și exterioare, și de la anul, prin luna mai, sperăm, să putem deschide oficial muzeul. Vom avea și un spațiu în care vom servi bucate tradiționale. De la platourile bogate cu brânzeturi locale și mezeluri alese cu grijă, până la ciorbe gătite după rețetele vechi de sute de ani și tocănițe care îți încântă simțurile. Pâinea, plăcintele, cu ceapă, mărar sau brânză, și cozonacul, vor fi și ele vedete. Fiecare fel de mâncare este, de fapt, o călătorie în tradițiile noastre gastronomice”, spune Marius Zdrenghea, fiul fondatorului muzeului, care duce mai departe proiectul tatălui să.
Muzeul Satului Transilvănean se află la baza unui deal, la intrarea în municipiul Orăștie dinspre Deva, aproape de Drumul Național 7. Pe coama dealului, a fost ridicat în 2007 monumentul Semn Dacic (Sica Dacică), creat de sculptorul Nicolae Adam, o operă de artă de mari dimensiuni devenită cu timpul una dintre atracțiile turistice din zonă. Complexul poate fi vizitat oricând, iar intrarea este liberă.