Zimbrii din rezervația de la Hațeg, din Pădurea Slivuț, așteaptă vizitatori, în această perioadă de vacanță. Vremea se anunță frumoasă, iar cadrul natural în care aceste exemplare viețuiesc este fermecător. Pădurea a îmbrăcat mantia de toamnă, iar culorile sunt spectaculoase. Dacă pașii vă poartă prin județul Hunedoara, nu ratați acest obiectiv!
Rezervația de la Hațeg, aflată în administrarea Direcției Silvice Hunedoara, numără șapte exemplare de zimbru, cinci masculi și două femele. Decana de vârstă este Spider Woman și are 13 ani, fiind urmată de Romulus și Roman II, ambii în vârstă de 12 ani. Cei mai tineri zimbrii din pădurea de la Hațeg sunt Romică, în vârstă de patru ani, și Ronaldo, în vârstă de doi ani.
„Mai avem șapte exemplare, câteva dintre acestea au murit, din păcate. Nu mai avem pui, cel de anul trecut și de anul acesta au murit. Va fi necesar să facem un schimb de efective, cu alte parcuri din țară, pentru a împrospăta genetic turma”, a declarat, pentru GO Hunedoara, Andrei Dumitrescu, șeful Ocolului Silvic Hațeg – Retezat.
Anul viitor, gard nou la țarcul zimbrilor
După ce în urmă cu trei ani administratorii rezervației au reușit să reabiliteze în totalitate drumul de acces și să-l asfalteze până lângă țarcul animalelor, anul viitor, intenționează să refacă complet gardul care împrejmuiește țarcul.
„În următoarea perioadă vom reabilita complet gardul care împrejmuiește țarcul de vizitare, iar pe parcursul desfășurării lucrărilor zimbrii vor sta în țarcul de înnoptare. Acum suntem în faza de proiectare, după ce am primit acordul Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva pentru finanțare, iar anul viitor vom începe lucrările, undeva prin februarie”, a mai menționat Andrei Dumitrescu.
Rezervația, înființată în urmă cu 66 de ani
Rezervația de la Hațeg a fost înființată în 1958, când Podarek și Polanka, două exemplare de zimbru din Polonia, au fost aduse în Pădurea Slivuț. De-a lungul anilor, aici s-au născut peste 50 de zimbri, numele tuturor începând cu RO, de la România. Greutatea masculilor maturi variază între 440 și 920 de kilograme, în timp ce înălțimea la umeri poate atinge 188 de centimetri, iar greutatea femelelor este cuprinsă între 320 și 640 de kilograme. Zimbrul este considerat cel mai mare mamifer din Europa și poate trăi până la 25 de ani, în captivitate.
Prețul unui bilet de acces este de 7 lei pentru copii și 15 lei pentru adulți.