Este cunosut faptul că una dintre emblemele județului Hunedoara, Corvin Castle, este un obiectiv turistic învăluit în mister, însă mai puțin cunoscut este faptul că, de-a lungul timpului, au fost făcute mai multe descoperiri istorice importante aici.
Așa cum este și cazul celor mai recente descoperiri, ce au ieșit la lumina zilei în timpul lucrărilor de restaurare a vestitului edificiu. Vă lăsăm să le descoperiți citind un interviu acordat site-ului Go Hunedoara, de către directorul Muzeului Castelului Corvinilor, Sorin Tincu.
Reporter: În ultima perioadă, au fost făcute descoperiri istorice la Castelul Corvinilor, în urma lucrărilor de restaurare. Despre ce descoperiri este vorba? Cum au fost găsite?
Sorin Tincu: Da, în ultima perioadă s-au făcut mai multe descoperiri la Castelul Corvinilor. Este vorba despre un etaj de apărare al Turnului Alb (sec al XVII-lea) sub actuala pardoseală. Gurile de tragere aferente acestui etaj au devenit vizibile pe corpul turnului după curățarea paramentului și a rosturilor. În cursul timpului, acest etaj a fost astupat cu moloz, iar deasupra umpluturii s-a montat pavimentul din piatră.
De asemenea, vorbim și de o încăpere aflată la ultimul etaj de apărare al Turnului Alb (sec al XVII-lea), la intersecția cu Turnul vechi de poartă (sec al XV-lea). Încăperea respectivă, a cărei intrare a fost zidită în trecut, păstrează pe o suprafață generoasă și într-o stare excepțională fresca ce împodobea Castelul Corvinilor în secolul sl XV-lea. Descoperirea s-a făcut în momentul restaurării zidului interior al Turnului Alb.
O altă descoperire o reprezintă o poartă carosabilă în zidul cetății din secolul al XIV-lea. Aflată în interiorul Turnului vechi de poartă, această intrare a devenit vizibilă după deschiderea rosturilor zidăriei de piatră din respectivul sector.
Am mai descoperit recent și un graffiti înfățișând cavaleri în luptă. Acesta a fost descoperit în cadrul unei acțiuni de analiză a fazelor de construcție ale Castelului Corvinilor, realizată cu specialiștii Muzeului. S-au descoperit o serie întreagă de guri de tragere din diferite perioade, practicate în zidurile din secolul al XV-lea și al XVII-lea.
Și, cea mai recentă descoperire, este o bancnotă de 1.000 de lei aflată într-o scobitură a zidului Castelului Corvinilor. A fost găsită în cadrul acțiunii de curățare cu jet de apă a zidurilor Castelului. Îl așteptăm în continuare la Castel pe cel care a ascuns respectivii bani.
Reporter: Vă mai așteptați să mai fie făcute noi descoperiri la castel sau poate în jurul său, până la finalizarea lucrărilor de restaurare, dar, poate, și în viitor?
Sorin Tincu: Cu siguranță vom mai avea parte de astfel de surprize. Odată cu extinderea lucrărilor de restaurare și cu începerea cercetărilor arheologice, vor apărea noi și noi descoperiri.
Reporter: De când nu s-au mai făcut noi descoperiri la Castelul Corvinilor?
Sorin Tincu: De la precedenta restaurare. Ultimele cercetări arheologice în Castelul Corvinilor au avut loc în anul 2008 și s-au desfășurat în zona Turnului nou de poartă. În grădina Castelului Ultimele cercetări arheologice în zona incintei sacre dacice s-au desfășurat în anul 2009.
În împrejurimile Castelului Corvinilor s-au mai realizat descoperiri spectaculoase: pe strada Voinii nr. 2A au fost descoperite nu mai puțin de 74 complexe arheologice aparținând Epocii Bronzului, Primei Epoci a Fierului și Epocii Dacice; Pe strada Castelului au fost descoperite numeroase complexe aparținând Epocii Bronzului, Epocii Dacice și Evului Mediu timpuriu.
Reporter: Ce înseamnă pentru imaginea castelului, dar și pentru turiști, ca după atâția ani, să veniți cu noi descoperiri și cu noi spații care ar putea fi amenajate în așa fel încât să fie vizitate?
Sorin Tincu: Sperăm ca aceste descoperiri, valorificate adecvat, alături de deschiderea și ambientarea de noi spații în întreg ansamblul monument istoric (Castelul Corvinilor și Curtea Husarilor) să constituie noi motive pentru vizitarea sau revizitarea Muzeului Castelul Corvinilor.
Sursa foto: Muzeul Castelul Corvinilor