Aurel Vlaicu, pionierul aviației române și mondiale, era, în copilărie, un năzbâtios, precum Nică (Ion Creangă) de la Humulești. Totodată, demonstrând încă din această perioadă, îndemânarea și imaginația fără limite cu care a fost înzestrat.
Mărturie stau invențiile sale, aflate în Muzeul Memorial Aurel Vlaicu, din localitatea ce astăzi îi poartă numele, ale căror povești hazlii sunt mai puțin cunoscute.
A făcut o capcană ingenioasă pentru a prinde hoțul care-i fura din miere. Iar mai apoi, a construit un cazan cu abur, ce funcționa după același principiu ca și locomotivele, cu care a înspăimântat-o pe mama un coleg.
Multiplele „atentate” la oala cu miere, taxate dureros
După finalizare claselor primare, în satul natal, Vlaicu a plecat la școală la Orăștie, la Colegiul reformat al liceului calvin. Aici, locuia în gază, la o bătrânică. Săptămânal, mama sa îi trimitea câte o oală cu miere de albine.
Pentru această oală, Vlaicu avea o cutie specială, din lemn, care astăzi se află în muzeu alături de o serie de alte exponate și invenții ale sale. Povestea din spatele acestei cutii din lemn, care poate trece neobservată de vizitatorii muzeului, este pe cât de interesantă pe atât de hazlie.
„Vlaicu avea acestă ladă din lemn în care păstra oala cu miere de albine pe care, săptămânal, o primea de la mama sa. Însă, seară de seară, observa că lipsește din conținut. Așadar, și-a propus să prindă hoțul. A introdus, în ladă, o nuielușă din alun, în formă de arc, cu un capăt fixat într-o parte a lăzii, iar de cealaltă a legat un lemn mai gros. Și a plecat la școală. Când s-a întors acasă, bătrânica la care stătea în gazdă își punea compresă cu mălai pe față. I-a spus: «Vlaicule, mamă, ce ai făcut în lada ta? Eu am vrut să șterg praful și uite ce am pățit!» Iar Vlaicu, căruia deși i-a fost milă de bătrânică, i-a spus: «Vezi, cine umblă la mierea altuia așa pățește!» ”, a precizat, pentru GO Hunedoara, Angela Popescu, gestionar-custode al Complexului Memorial Aurel Vlaicu.
Cazanul cu abur și oalele „săltărețe”
O altă ispravă a inventatorul hunedorean s-a derulat în locuința părinților unui coleg al său. Vlaicu numai ce construise un cazan cu abur care funcționa după același principiu ca și locomotivele cu abur. Pentru a-i testa funcționalitatea, tânărul Vlaicu, împreună cu colegul său, au pus cazanul pe plita sobei.
Doar că, atunci când cazanul a început să fiarbă, oalele cu mâncare ale femeii „zburau”, tot câte una, de pe plită.
„Speriată, mama amicului lui Vlaicu a spus: «Vlaicule! Ia-ți drăcia de pe sobă și du-o afară». Și acest cazan, dar în miniatură,alături de lada pentru miere, se află între exponatele muzeului”, a menționat Angela Popescu.
Aici, fiecare obiect are povestea lui și toate sunt impresionante, la fel ca viața marelui inventator.
Vă recomandăm să citiți și: