An de an, în ziua în care creștinii ortodocși sărbătoresc Botezul Domnului, la Schitul Straja, situat la o altitudine de peste 1.400 de metri, în stațiunea montană cu același nume, e forfotă mare. Dis-de-dimineață, câțiva salvamontiști pornesc spre șapte izvoare din munte de unde aduc apa ce urmează să fie sfințită, iar mai apoi împărțită credincioșilor. Aici, tradiția aducerii apei din izvoare muntelui se păstrează de peste 20 de ani.
Salvamontiștii pornesc dimineața, câte doi, înspre unul din cele șapte izvoare din munte. Cel mai îndepărtat izvor se află la circa patru kilometri de stațiune.
Încet, încet, bisericuța din munte se umple, iar preotul începe Sfânta Liturghie.
„Boboteaza este una din sărbătorile importante pentru credincioșii ortodocși. Aici, în munte, a devenit o tradiție ca, în fiecare an, salvamontiștii să fie cei care aduc, la mica noastră bisericuță, apa pentru Agheasma Mare. Avem turiști care an de an, vin aici, din Timișoara, pentru a lua Agheasma Mare în această zi de mare sărbătoare”, a declarat, pentru GO Hunedoara, Emil Părău, principalul investitor din Straja și ctitorul bisericii din stațiune.
Schitul Straja poartă Hramurile Înălţarea Sfintei Cruci şi Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena. Din anul 2006 intrarea în Schitul Straja se face printr-un tunel lung, de 50 de metri, pe pereţii căruia este pictat în întregime Calendarul Bisericesc şi scene din Vechiul şi Noul Testament.
Se poate schia pe trei pârtii
Chiar dacă, momentan, gerul Bobotezei și Baba Iarnă par că și-au luat concediu, pe câteva pârtii din stațiune se poate schia. Administratorii acestor pârtii se încăpățânează să asigure turiștilor care ajung aici un strat optim de zăpadă artificială pe pârtiile Mutu, Constantinescu și Platoul Soarelui.
Totodată, parcarea de la stația de îmbarcare a telegondolei este gratuită, iar un vehicul asigură transportul turiștilor în stațiune, tot gratuit.