Un spectacol de excepție au oferit cetele de călușeri, mulțimii adunate să admire mândrul joc ce vestește apropierea sărbătorilor de iarnă, la cea de-a 54-a ediție a celui mai longeviv festival din Hunedoara, „Călușerul Transilvănean”. În costume tradiționale, cu ciucuri și zurgălăi legați la picioare și bâte în mâini, feciorii din cetele adunate în centrul municipiului Orăștie s-au întrecut în joc și strigături. Ropote de aplauze și admirație au smuls de la spectatori, care păreau hipnotizați de prestația fără cusur a „actorilor principali”.
„A fost o zi magnifică! Tinerii din cetele de călușeri au reușit, ca de fiecare dată, să atragă admirația publicului. Ca niște adevărați artiști, și-au interpretat rolul cu sufletul. Iar acest lucru nu a făcut decât să le aducă admirația publicului, prezent în număr impresionant, în Piața Victoriei. Le mulțumesc tuturor și sunt convins că vor duce mai departe acest obicei străbun”, a declarat, pentru GO Hunedoara, primarul municipiului Orăștie, Ovidiu Bălan.
Parada portului popular, pe străzile orașului
Formațiile de călușeri au pornit din fața Liceului Teoretic „Aurel Vlaicu”, într-o paradă a portului popular. S-au oprit în fața Catedralei Ortodoxe „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril”, unde s-au întrecut în joc, în fața spectatorilor prezenți.
Au participat formații de călușeri din Almașu Mare, Beriu, Boșorod, Grid, Bretea Română, Geoagiu, Orăștie, Orăștioara de Sus, Cugir (Alba), Mărtinești, Romos.
Unul dintre cele mai vechi și mai spectaculoase dansuri tradiționale
Acest joc, specific bărbătesc, unul dintre cele mai vechi și mai spectaculoase dansuri tradiționale, se joacă numai în preajma sărbătorilor de iarnă, în satele din zona Munților Orăștiei. An de an, feciorii din zona Orăștiei se strâng laolaltă, în preajma Crăciunului, pentru a oferi un spectacol unic. Fiecare ceată de călușeri, fiecare vătaf (conducătorul cetei de călușeri – n.r.) are ceva special în modul de interpretare, dar și în ce privește costumele și accesoriile pe care le poartă. Acum, membrii formațiilor au putut observa care ceată a avut cel mai complex joc sau care călușer a bătut mai bine cu piciorul.