Corvin Castle a intrat într-o nouă etapă de restaurare. Nu mai puțin de 27 de obiective sunt vizate, iar între acestea se numără Cavalerul din vârful Turnului Buzdugan, fântâna din curtea interioară, dar și Sala Cavalerilor, unde va fi înlocuită pardoseala.
Totodată, vor fi refăcute frescele din mai multe zone ale castelului și vor fi efectuate o serie de alte lucrări necesare pentru redeschiderea mai multor spații din impozantul monument medieval. Valoarea totală a proiectului este de aproximativ 6,6 milioane de euro, finanțat prin PNRR.
„Lucrările vizează, în acest moment, Turnul Nou de poartă – exteriorul, Terasa de artilerie, contraescarpa șanțului sec și Groapa urșilor. Se montează schele în vederea restaurării paramentului. Lucrările se vor desfășura în paralel cu vizitarea monumentului”, a declarat, pentru GO Hunedoara, Sorin Tincu, directorul Muzeului Castelul Corvinilor.
Acoperișuri reabilitate, instalații electrice refăcute și sistem de supraveghere video
Proiectul actual vizează intervenţii care nu au putut fi incluse în primul proiect de restaurare, în valoare de 5 milioane de euro (bani obţinuţi prin POR 2014 -2020), în cadrul căruia lucrările au fost finalizate anul trecut. Prin intermediul actualului proiect, se vor mai efectua ample reabilitări ale acoperişurilor, vor fi refăcute instalațiile electrice, se va implementa un sistem de supraveghere video și se va realiza un planșeu din lemn pe Terasa de Artilerie.
„Cu primul proiect, finanţat prin POR, am reuşit, în mare măsură să redăm strălucirea Castelului Corvinilor. Oricine a fost în urmă cu mai mulţi ani aici şi revine acum observă diferenţele. Tot prin primul proiect am reuşit să redăm circuitului de vizitare câteva zone importante ale monumentului. Odată cu implementarea celui de-al doilea proiect, vom putea spune că s-a realizat, în sfârşit, o restaurare totală a Castelului Corvinilor, prima după cea care a început la 1868 şi s-a terminat în 1917. Castelul Corvinilor este „motorul” turismului în judeţul Hunedoara şi trebuie tratat ca atare. Tocmai de aceea nu ne vom opri aici”, a declarat, pentru GO Hunedoara, primarul municipiului Hunedoara, Dan Bobouțanu.
Muzeu etnografic și parc tematic, între proiecte
Pe lângă proiectul care vizează castelul în sine, mai sunt pregătite, în diferite faze de elaborare, trei proiecte. Unul dintre acestea vizează restaurarea Curţii Husarilor (curtea exterioară a castelului). De asemenea, prin intermediul altui proiect va urma să fie realizat un muzeu etnografic în imediata apropiere a obiectivului, iar cel de-al treilea proiect propune realizarea unui parc tematic medieval în grădina şi în şanţul castelului.