Cea mai mare populație de hibernare a liliacului mic cu potcoavă, din România, cu aproximativ 1.000 de exemplare în total, a fost identificată, în peșterile din Parcul Natural Grădiștea Muncelului Cioclovina. La finalul lunii februarie a avut loc monitorizarea liliecilor din parc, în patru peșteri din Complexul carstic Ponorici –Cioclovina și în peștera Șura Mare. Aceste activități au fost efectuate de către specialiști ai parcului, în parteneriat cu Centrul pentru Cercetarea și Conservarea Liliecilor din România (www.lilieci.ro).
Un singur liliac poate devora mii de insecte într-o singură noapte
Monitorizarea coloniilor de lilieci se face în două etape, una iarna, când aceștia formează coloniile de hibernare, și vara, când se formează colonii de maternitate. Liliacul mic cu potcoavă (Rhinolophus hipposideros) este o specie protejată la nivel național și internațional. Este un liliac de talie mică, ce cântărește între 5 și 9 grame, și este ușor de recunoscut prin faptul că se învelește complet în aripi.
„Aceste mici creaturi sunt singurele mamifere capabile de zbor activ și au o importanță deosebită în natură, fiind insectivori. Un singur liliac poate consuma, într-o singură noapte, sute sau mii de insecte. Astfel, controlează populațiile de insecte, între care și cele dăunătoare.
De asemenea, liliecii sunt sensibili la schimbări ale mediului, motiv pentru care e important a se urmări modificările apărute în structura și dinamica populațiilor. Liliacul mic cu potcoavă este destul de răspândit în România, însă în peșterile din sistemului carstic Ponorici – Cioclovina se află cea mai mare colonie din țară”, a declarat, pentru GO Hunedoara, președintele Centrului pentru Cercetarea și Conservarea Liliecilor, Szilárd Bücs, expert în lilieci.
Turiștilor le este interzis accesul
Accesul în peșterile din Complexul carstic Ponorici – Cioclovina și Șura Mare, interzis turiștilor.
„Coloniile de lilieci se regăsesc, de cele mai multe ori, în peșteri în care accesul nu este permis turiștilor. Acesta este și cazul celor din Complexul carstic Ponorici – Cioclovina și Șura Mare. Liliecii sunt deranjați de gălăgia și lumina produsă de activitatea omului. De aceea este important ca activitatea de monitorizare să fie făcută de către specialiști, iar deranjul să fie minim.
Accesul în peșterile care nu sunt special amenajate pentru turism se poate face numai în baza autorizației emise de către Comisia Patrimoniului Speologic și cu avizul administrației parcului”, a declarat reprezentantul Parcului Natural Grădiștea Muncelului Cioclovina, Cătălina Drăgoi.
În cadrul acțiunilor de monitorizare derulate în Parcul Natural Grădiștea Muncelului Cioclovina, specialiștii au mai identificat și alte specii de liliac care se retrag în aceste peșteri pentru hibernare. Este vorba despre liliacul comun (Myotis myotis), liliacul mic cu urechi de șoarece (Myotis blythii) sau liliacul mare cu potcoavă (Rhinolophus ferrumequinum).
Foto: Parcul Natural Grădiștea Muncelului Cioclovina și Centrul pentru Cercetarea și Conservarea Liliecilor
Vă recomandăm și : Grădiștea Muncelului-Cioclovina Natural Park | GO Hunedoara
Crivadiei Gorges | GO Hunedoara
Ponorici - Cioclovina Cave | GO Hunedoara