Centrul istoric al municipiului Orăștie trece actualmente printr-un amplu proces de transformare. O serie de lucrări se derulează aici, după aproape jumătate de secol în care nu au mai avut loc intervenții de asemenea anvergură. Fondurile pentru acest proiect, în valoare de peste cinci milioane de euro, provin din bugetul local al Primăriei Orăștie. Iar lucrările urmează să se finalizeze anul viitor.
Încet, încet, municipiul Orăștie își recapătă strălucirea. Aici, în urmă cu doi ani au fost demarate o serie de lucrări de reabilitare a centrului istoric. Astfel, au fost reamenajate arterele rutiere și zona pietonală din jurul catedralei ortodoxe, cel mai cunoscut monument din zonă. Totodată, este înlocuit mobilierul stradal și se refac placările busturilor amplasate în acest spațiu. Iar fântânile arteziene, iluminate pe timp de noapte, dau locului o frumusețe aparte.
„Lucrările în cadrul acestui proiect sunt în derulare și se vor finaliza anul viitor, alături de alte proiecte de anvergură pe care le avem. Au fost montate indicatoare rutiere, stații de autobuz, indicatoare de informare turistică. Am primit de la furnizor și mobilierul stradal, care urmează să fie montat”, a declarat, pentru GO Hunedoara, Ovidiu Bălan, primarul municipiului Orăștie.
Așadar, Orăștie va sărbători, în 2024, cei 800 de ani de atestare documentară, în straie noi. Cu un centru istoric complet reabilitat, vechea casă de cultură reabilitată și transformată în centru cultural multifuncțional, impresionanta Cetate medievală Orăștie și un muzeu al civilizației dacice, Orăștie își recapătă strălucirea și redevine un important punct de atracție pe harta turistică.