Unic în Europa, The Museum of Gold găzduiește o colecție impresionantă de piese din prețiosul metal, unice pe mapamond. Alături de acestea sunt expuse o serie de minerale, unele descoperite pentru prima dată, în lume, în România. Totodată, există aici și o impresionantă colecție de pietre prețioase și semiprețioase. Iar forma și coloritul lor sunt impresionante. Nu lipsește din colecție nici „aurul proștilor”, denumirea populară a piritei. Toate așteaptă se le admirați în fabuloasa colecție de la Brad.
În zona Brad, au fost descoperite, de-a lungul vremii, o serie de minerale care au fost identificate pentru prima dată în lume, precum nagyagit, o telură foarte rară cu lamele argintii deosebite, dar și telurul, silvanitul, altait, hesit. Toate aceste minerale sunt extrem de rare.
„Există aici o vitrină specială, în care se află minerale identificate pentru prima dată în lume, în zăcăminte din România, mai exact din Munții Apuseni. Aici se regăsesc minerale precum tremolitul, cotoitul, rodocrozitul, telurul. În plus, pentru că nu putem să trecem peste minereul cel mai bine reprezentat aici, care dă și denumirea muzeului, aurul, este prezentat în toate formele în care apare în natură. De la forma de minereu, până la cea de lingou”, a declarat, pentru GO Hunedoara, Cosmina Moldovan, ghid al Muzeului Aurului Brad.
Colecția de pietre prețioase și semiprețioase
Many semi-precious and precious gemstones are part of the museum's collection, such as topaz, dioptase, turquoise, tourmaline, zircon, aquamarine, amber found in Romania, as well as from the Baltic Sea, quartz, amethyst, citrine, aventurine, calcite.
Among the abundance of gold and precious gemstones, pyrite is also found. In popular terms, it is called "fool's gold." The reason it received this name is because it closely resembles gold, possessing a similar luster, but its value is purely decorative and not of monetary worth.
„Impresionante sunt și calcidoniile și agatele, care sunt tăiate în secțiune și șlefuite. Iar culorile lor sunt amețitoare. Dacă nu ar fi șlefuite nu ți-ai putea da seama că în interior este o adevărată operă de artă. O parte din aceste pietre provin de pe Valea Mureșului, de la Techereu, Porcurea, Cavnic, Trestia – Maramureș, precum și din Australia. Acestea provin fie din mine, cariere, peșteri ori de pe fundul văilor. Spre exemplu, aragonitul ce provine din peșteră, are o formă deosebită. Arată ca un brăduț și are un loc special în vitrină”, a mai menționat ghidul Cosmina Moldovan.
Din impresionanta colecție a muzeului brădean face parte și un diamant, ce provine din Africa de Sud. Acesta a ajuns în colecția muzeului în urma schimburilor efectuate în trecut.
Acestă colecție însumează peste 1.000 de exponate, care mai de care mai interesante și demne de admirat.
Dacă ajungeți să vizitați tezaurul de la Brad, luați în calcul că muzeul își închide porțile la ora 17:00 și aveți nevoie de circa 40 de minute pentru a admira toate exponatele.
Vă recomandăm să citiți și :