Se apropie vacanța mare, așa că, pregătiți-vă să evadați pe două roți sau la pas traseele fermecătoare din jurul municipiului Deva. Dacă nu ați aflat încă, în jurul orașului de la poalele cetății sunt amenajate, și permanent „periate”, cinci trasee care pot fi abordate pe bicicletă, în alergare sau la pas.
Dacă sunteți la început de drum în domeniul ciclismului și vă place să „zburdați” cu bicicleta pe coclauri, atunci căutați-i pe cei de la Urban Vision. Ei adună „gașca” și vă pot îndruma pas cu pas.
Ce mai pui că turele debutează cu câte o porție zdravănă de smoothie, pentru a avea energie deplină pe tot traseul! Mai mult, după o sesiune „hard” de bicilit, cursanții sunt ospătați cu niște paste delicioase, asezonate cu un savuros sos de roșii proaspete, culese direct din grădina „profului” de ciclism.
Traseele Devadat, tot mai căutate de rideri
Devadat, un proiect îndrăzneț al celor de la Urban Vision, inițiat în urmă cu doar trei ani, începe să fie tot mai apreciat de rideri din toate colțurile țării și nu numai. Ajunși în orașul de la poalele cetății, vizitatorii care iubesc și ciclismul montan, nu ratează aceste trasee. Panorama superbă și potecile extrem de bine întreținute atrag tot mai mulți iubitori ai acestui sport.
„Avem tot mai mulți cicliști care abordează traseele Devadat. Anul acesta, ne-au călcat pragul vizitatori din Oradea, Cluj, Brașov, Timișoara, București, care apreciază calitatea pistelor. Dar pentru ca traseele să fie permanent impecabile este foarte mult de muncă. După fiecare ploaie mai serioasă trebuie să verificăm dacă au căzut copaci și să curățăm traseele pentru că altfel pot apărea accidentări serioase. Greblăm frunzele, tăiem vegetația și facem alte amenajări specifice pentru ca experiența pe două roți să se deruleze în condiții optime”, a declarat, pentru GO Hunedoara, coordonatorul proiectului DEVADAT, Lucian Davidoni.
Se dorește și performanță
Fiind aproape de oraș, tot mai mulți tineri și copii au devenit interesați să abordeze traseele, bine marcate și semnalizate, „călare” pe biciclete. Se întrec în trick-uri, respiră aer curat, admiră panorame superbe și, cel mai important, fac mișcare. Iar unii își doresc chiar să facă performanță în acest sport.
„Încerc să cresc comunitatea și, cu trasee optime, ne dorim să ajungem și la performanță în acest sport. Chiar avem doi sportivi cu care ne mândrim, Marian Diaconescu, care a ocupat locul 10 la elite, la etapa națională DH, susținută la Mărișel, și Silviu Pădurean, ambii voluntari la Urban Vision”, a mai menționat Davidoni.
Cursuri de ciclism, pentru copii
Deloc de neglijat este faptul că și pentru cei mai mici iubitori de „biciclit” există un traseu special amenajat în zona Stadionului Cetate.
Coordonatorul proiectului Devadat a decis să meargă ceva mai departe cu proiectul și să îi ajute pe copiii pasionați de sportul pe două roți să îl practice „ca la carte”. Așadar, organizează cursuri, în cadrul cărora îi învață pe cei mici ce exerciții fizice trebuie să facă, care este postura corectă și multe alte reguli care îi ajută să mânuiască corect vehiculul pe două roți.
„Așa cum pentru a putea conduce un autoturism ai nevoie de cursuri, și în cazul bicicletei e nevoie de îndrumare pentru a o mânui corect și în siguranță. Astfel, am decis să îi îndrum pe tineri să practice corect acest sport. Am început cu câțiva prieteni ai fiului meu și, pentru că sunt tot mai mulți doritori, am decis să organizez cursuri, iar înscrierile le vom începe odată cu venirea vacanței de vară”, a precizat Lucian Davidoni.
Relaxare și distracție pe două roți
Cele cinci trasee au fost gândite astfel încât să fie accesibile pentru fiecare categorie în parte. Mai mult, ele pot fi abordate chiar în alergare ori la pas.
Este vorba de zona Releu, Vârful Nucel, Piatra Coziei (686 m.) zona de lângă fosta cabană Căprioara, Dealul Colț și Zănoaga, până la Dealul Cetății.
Numele proiectului Devadat reprezintă de fapt dorința de evadare pe două roți din mediul urban, totodată incluzând și numele orașului.
Pe Lucian Davidoni îl găsiți pe Facebook sau la numărul de telefon 0756 619 023.
Pentru a afla detalii despre trasee vă recomandăm să citiți și :