România se mândreşte cu zone superbe, multe dintre ele recunoscute pe plan internaţional. Dintre acestea, câteva areale identificate ca având potenţial ecoturistic, au toate şansele ca prin intermediul principiilor dezvoltării durabile, să completeze potenţialul natural şi cultural, contribuind astfel la dezvoltarea economică.
În 2013, țara noastră se regăsea pe lista scurtă a primelor state ce aveau implementate sisteme proprii de certificare în ecoturism, definit ca fiind acea formă de turism care are în centru o dubla exigență: cea de dezvoltare turistică cu efecte pozitive pentru comunitățile locale și cea de protecție a naturii pe termen lung. De data aceasta, o să vă prezentăm singura destinație ecoturistică din Vestul României, respectiv Țara Hațegului-Retezat.
Managerul acestei Destinații Ecoturistice Țara Hațegului-Retezat, Anca Rusu, ne-a împărtășit o parte din experiența sa și ne-a prezentat obiectivele turistice din această zonă, precum și câteva trasee.
Pe lângă demersurile decisive care au fost făcute în domeniul legislativ, ecoturismul a intrat în atenția Ministerului Turismului (MT) și a Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP), instituții care, împreună cu Asociația de Ecoturism din România (AER), au identificat zece zone cu astfel de potential de dezvoltare durabilă. Dintre acestea, pe baza sistemului de recunoaștere nou creat, cinci dintre cele zece destinații ecoturistice se bucură acum de recunoaștere națională: Mara – Cosău – Creasta Cocoșului (jud. Maramureș), Poarta Carpaților – Zărnești – Piatra Craiului (jud. Brașov), Țara Hațegului – Retezat (jud. Hunedoara), Ținutul zimbrului (jud. Neamț) și Țara Dornelor (jud. Suceava). Pentru prima fază post-certificare, șapte dintre cele zece zone identificate primesc sprijin financiar necesar dezvoltării și promovării din partea Romanian American Foundation (RAF) și Fundația pentru Parteneriat (FpP) și se află sub coordonarea tehnică a Asociației de Ecoturism din România (AER).
În regiunea de Vest a țării, singura destinație ecoturistică este Țara Hațegului – Retezat, aflată pe teritoriul județului Hunedoara
De ce ȚARA HATEGULUI – RETEZAT? Pentru că acest spațiu, „un Ardeal în miniatură”, după cum a fost descris în literatura română de către Ion Pop Reteganul, este suprinzător, mai ales prin peisaje de o frumuseţe rară. În acest areal se găsesc zimbri, biserici medievale, case vechi și castele, bucătărie locală, legende, o sumedenie de monumente istorice și arhitecturale de interes național, şi chiar fosile de dinozauri, care dau unicitate Țării Hațegului.
În ceea ce priveşte delimitarea geografică, Destinaţia ecoturistică Ţara Haţegului – Retezat – teritoriu UNESCO reprezintă arealul ce se suprapune parțial peste teritoriile trei arii protejate importante, fiind singura zonă din țară în care se întâmplă acest lucru – The National Retezat Park, primul parc național din România, creat în 1935 și devenit Rezervație a biosferei în 1979, Geoparcul Dinozaurilor Ţara Haţegului, devenit sit UNESCO în 2015 și Grădiștea Muncelului-Cioclovina Natural Park, mult mai cunoscut pentru ansamblul cetăților dacice din Munții Orăștiei, și acestea cu recunoaștere UNESCO.
Pentru titulatura de destinaţie ecoturistică, obținută în 2016, toţi factorii interesaţi, sfătuiţi de un manager de destinaţie şi un coordonator local, aflați sub umbrela Asociației de Turism Retezat – organizația care și-a asumat rolul de organizație de management, s-au angajat într-un efort complex, care a adus împreună entităţi diverse, publice şi private, ce îşi doreau atingerea unui singur scop: dezvoltarea responsabilă şi armonioasă a turismului, care să folosească, în cel mai bun sens, tuturor părţilor implicate.
Parteneriatul public – privat pe baza căruia este construită Destinația ecoturistică Țara Hațegului – Retezat este constituit din mai 2015 și este format din:
- Asociația de Turism Retezat – cu rol de organizație de management;
- Administrația Parcului Național Retezat;
- Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului – Universitatea din București;
- Administrația Parcului Natural Grădiștea Muncelului – Cioclovina;
- Județul Hunedoara prin Consiliul Județean;
- Instituția prefectului județului Hunedoara;
- Primăria Orașului Hațeg;
- Primării de comune din Țara Hațegului (Totești, Sarmizegetusa, General Berthelot, Densuș, Baru, Răchitova, Sântămăria – Orlea și Sălașu de Sus);
- Colegiul Național „I.C. Brătianu” Hațeg;
- Serviciul Public Județean Salvamont Hunedoara;
- Inspectoratul de Jandarmi Județean „Decebal” Hunedoara;
- Asociația Intercomunală Țara Hațegului;
- Unități turistice din zonă.
Dezvoltarea şi promovarea Destinaţiei ecoturistice Ţara Haţegului – Retezat a fost și este recunoscută ca fiind o nevoie şi o oportunitate majoră pentru viitorul armonios al comunităţilor locale din zonă.
Punând accent pe conservarea şi valorificarea ariilor protejate şi a patrimoniului cultural, îmbunătăţirea infrastructurii turistice şi includerea serviciilor de turism într-o reţea integrată, promovată în mod unitar, Destinaţia ecoturistică Ţara Haţegului-Retezat va deveni, în câțiva ani, un areal unic, de referinţă a turismului în România, prin promovarea valorilor culturale şi naturale ale zonei şi dezvoltarea infrastructurii şi a produselor de turism într-un mod responsabil, cu respect şi atenţie faţă de mediul înconjurător și comunitățile locale.
În această zonă, obiectivele turistice care s-au redeschis după 15 mai sunt: Muzeul de arheologie Sarmizegetusa Ulpia Traiana, Rezervația de zimbri Hațeg – Slivuț, Casa vulcanilor (Densuș), The Mălăiești Fortress și The Hațegan Village Museum (Peșteana).
Sursa foto: Anca Rusu