Renumiți interpreți de folclor și ansambluri din țară au urcat pe scena de la Deva, joi și vineri, 11 și 12 iulie, la cea de-a patra ediție a „Festivalului de folclor al Cetății”.
A fost un eveniment plin de autentic și frumos, care a umplut de bucurie sufletele tuturor participanților și a readus în prim plan tradițiile și obiceiurile noastre străbune.
Publicul a avut ocazia să admire și câteva expoziții de meșteșuguri populare și chiar să învețe cum să coase costume populare ori să facă crestături în lemn. Și lutul „a prins viață” în mâinile celor care au avut curiozitatea să-l modeleze.
Regal de cântece și jocuri populare
Centrul istoric al municipiului Deva s-a transformat, pentru două zile, într-o mare gospodărie tradițională, în care oaspeții au fost invitați să ia parte la șezătoare. Și, cum nicio șezătoare nu este completă fără cântec, pe scenă au urcat îndrăgiți interpreți de folclor, precum și ansambluri de renume.
Ansamblul Profesionist „Baladele Deltei”, Ansamblul Profesionist „Doina Gorjului”, Ansamblul Folcloric „Silvana” al Centrului Cultural „Drăgan Muntean” și Ansamblul Profesionist „Drăgan Muntean” au fermecat publicul cu o serie de jocuri, datini și obiceiuri străbune. De asemenea, interpreți renumiți de folclor au impresionat publicul cu cântecele lor.
„Și ediția din acest an a festivalului a fost una de excepție. Un adevărat regal de cântece și jocuri populare, izvorâte din inima satului românesc, aduse în scenă de cele mai renumite ansambluri folclorice din țară. Publicul a fost deosebit, artiștii, ca de obicei, la înălțime. Au fost două zile pline de voie bună și autentic, în care publicul a avut ocazia să ia parte și la câteva ateliere de meșteșuguri populare. Le mulțumesc tuturor celor care au făcut ca acest eveniment să fie reușit ”, a declarat pentru GO Hunedoara, Cristian Fodor, directorul Centrului Cultural „Drăgan Muntean” Deva.
„Festivalul de Folclor al Cetății” a fost prezentat de îndrăgita interpretă bănățeană Felicia Stoian, prezentator și realizator de emisiuni folclorice la TVR Timișoara.
Expoziții și ateliere de lucru
Participanții la festival au avut ocazia să admire, pe parcursul celor două zile ale festivalului, câteva expoziții de meșteșuguri populare, dar și să participe la ateliere de lucru. În „Gospodăria țăranului hunedorean”, artistul devean Radu Fachin i-a învățat pe doritori cum se realizează crestăturile în lemn, în timp ce lutul prindea viață în mâinile celor care-l modelau la atelierul „Ceramică David”.
Frumoasele ii au fost și ele la loc de cinste. În cadrul expoziției de costume populare tradiționale realizată de „Șezătoare cu bucurie”, doritorii, care nu au fost puțini, au avut ocazia să învețe să realizeze câteva cusături. Expozițiile au fost deschise zilnic, pe toată durata desfășurării festivalului.