Cea mai lungă procesiune religioasă din România, Drumul Crucii, se va desfășura în Vinerea Mare, în stațiunea montană Straja. De un sfert de veac, an de an, credincioși și preoți, deopotrivă, refac drumul parcurs de Mântuitorul Isus Hristos către muntele Golgota.
Evenimentul este unic în țară și se desfășoară pe o distanță de peste 10 kilometri, din orașul Lupeni, până la schitul din stațiunea montană Straja, construit la peste 1.400 de metri altitudine.
Peste patru ore durează întreaga procesiune. La final, crucea purtată de pelerini este așezată în Schitul Straja.
Pelerini și preoți poartă pe umeri o cruce de 100 de kilograme, 10 kilometri
Pelerinajul începe la ora 11:45, la Biserica „Sfântul Nicolae” din centrul orașului Lupeni. După o scurtă slujbă religioasă, pelerinii vor purta pe umeri crucea grea, de 100 de kilograme, care are o lăţime de 2,20 metri şi o lungime de 4,40 metri, iar până la schit vor face 14 popasuri.
Pe crucea, în care se află și o părticică din crucea pe care a purtat-o Însuşi Mântuitorul, există și câte un basorelief care simbolizează scena fiecărei opriri făcute de Isus Hristos în drumul Său spre răstignire, dar și moaște ale unor sfinți.
„Credincioșii prezenți la procesiune se vor putea închina la racla cu moaștele Sfântului Irodion de la Lainici, precum și la racle cu alți sfinți, începând de la ora 11:00. Procesiunea va fi condusă de Preasfinția Sa Nestor, Episcopul Devei și Hunedoarei.
La fiecare oprire, soborul de preoți care participă la procesiune se oprește pentru a se ruga. Orice pelerin poate să poarte această cruce pe umeri, însă între primul și al doilea popas aceasta este purtată pe umeri de către preoți”, a precizat, pentru GO Hunedoara, Emil Părău.
„Drumul Crucii” a fost iniţiat, în anul 2000, de către omul de afaceri Emil Părău, de numele căruia se leagă ascensiunea stațiunii montane Straja. Acesta a decis să construiască aici un schit, Schitul Straja, iar mai apoi, după un un semn divin, o cruce, tunelul cu sfinți și această procesiune religioasă unică în țară.
În ce privește „Drumul Crucii”, nici aici nu este nimic la voia întâmplării. Procesiunea începe din locul în care se află înmormântați eroii acestui neam, care s-au jertfit pentru țară în Primul Război Mondial, și se încheie în locul în care aceștia și-au dat ultima suflare, la crucea din Straja.