De o experiență unică au avut parte turiștii care au vizitat, la sfârșitul săptămânii trecute, Peștera Cioclovina cu apă, din Munții Șureanu, asociată de unii istorici cu locul în care s-ar fi retras, potrivit legendelor, Zamolxis, zeul dacilor, precum și Peștera Cioclovina uscată, renumită pentru depozitele de guano.
Acțiunea, derulată cu ocazia Zilei Parcului Natural Grădiștea Muncelului Cioclovina, a fost un real succes, spun organizatorii, care au fost copleșiți de numărul mare de cereri pentru vizitarea peșterilor ce nu sunt deschise publicului, accesul făcându-se îndeosebi pentru speologi, cu autorizație de la Comisia Patrimoniului Speologic și avizul Parcului.
Participanții au putut observa modul în care natura a fost modelată de ape de-a lungul veacurilor, atât la suprafață, cât și în subteran, au participat la ateliere de corzi, cățărare și au avut parte de drumeții.
„Cererile pentru vizitarea celor două peșteri, Cioclovina uscată și Cioclovina cu apă, au fost extrem de multe însă, din păcate, din pricina normelor de protecție stabilite pe perioada pandemiei, dar și pentru că este arie naturală protejată, ne-am văzut nevoiți să acceptăm un număr limitat de persoane.
De asemenea, au fost și o serie de turiști care s-au aflat în drumeție prin acea zonă și și-au manifestat interesul de a vizita peșterile. Din păcate, nu am putut să le permitem accesul, redirecționându-i spre atelierul de corzi și celelalte activități pe care le-am întreprins în cadrul evenimentului.
Ne bucurăm că am reușit să îi impresionăm pe toți cei prezenți cu frumusețea și spectaculozitatea celor două peșteri și suntem mândri că evenimentul a avut ecou în rândul participanților, care au menționat că și-ar dori să revină în aceste locuri minunate, încărcate de istorie”, a declarat, pentru GO HUNEDOARA, reprezentantul Parcului Natural Grădiștea Muncelului Cioclovina, Cătălina Drăgoi.
Exploratorii, însoțiți în peșteri de ghizi hunedoreni autorizați pentru turism speologic
Alături de reprezentanții Parcului Natural Grădiștea Muncelului Cioclovina, între organizatori, s-au numărat și membri ai Clubului Sporturilor Montane Hunedoara, în cadrul căruia își desfășoară activitatea trei ghizi autorizați pentru turism speologic, o meserie care se află în nomenclator de numai doi ani. De asemenea, la acțiune au participat și membri ai echipei Salvaspeo, din cadrul Salvamont Hunedoara.
„Toate persoanele prezente au fost deosebit de încântate de cele două peșteri, dar au participat cu aceeași plăcere și la atelierele de corzi, de cățărare și au urcat chiar pe un pod indian. Vizitele în peșteri s-a desfășurat sub atenta observare și îndrumare a celor trei ghizi autorizați pentru turism speologic, ce fac parte din clubul nostru.
De asemenea, noi am fost cei care am asigurat echipamentul și toate materialele pentru participanți, care au venit și din alte județe.
Unul dintre cei prezenți, reprezentant al Parcului Național Porțile de Fier, arie protejată de interes național, situat pe teritoriile administrative ale județelor Caraș-Severin și Mehedinți, și-a dorit să vadă cum se desfășoară o astfel de activitate, fiind plăcut impresioant de modul în care a fost organizată întreaga acțiune”, a declarat, pentru GO HUNEDOARA, Adrian Sopincean, vicepreședintele Clubului Sporturilor Montane Hunedoara și consilier tehnic Salvaspeo, voluntar, la Serviciul Public Salvamont Hunedoara.
Evenimentul s-a încheiat seara, cu o drumeție. Participanții, însoțiți de reprezentanți ai Parcului Natural Grădiștea Muncelului Cioclovina și ai Clubului Sporturilor Montane Hunedoara, au urcat deasupra celor două peșteri pentru a vedea doline, au trecut pe lângă un aven și au putut observa o depresiune carstică, Depresiunea Ponorici.
Potrivit reprezentanților Parcului, în zonă s-au descoperit importante urme de locuire din perioada preistorică, cea mai veche datând de acum aproape 30.000 de ani și reprezintă un craniul de femeie.
Ambele peșteri au, pe timp de iarnă, colonii semnificative de lilieci și tot aici s-a identificat pentru prima dată mineralul numit ardealit. În Cioclovina cu apă au fost descoperite tezaure din epoci preistorice, care dovedesc că aceste meleaguri erau locuite încă dinaintea dacilor.