O expoziție arheologică inedită, ce reunește unele dintre cele mai spectaculoase piese arheologice, de o certă valoare pentru evoluția societății umane în spațiul geografic hunedorean, poate fi admirată la The Museum of the Dacian and Roman Civilization Deva. Alături de artefacte păstrate cu grijă în colecțiile muzeului, sunt prezentate, în premieră, și piese descoperite pe șantierele arheologice, de către cercetătorii deveni, în ultimele două decenii.
„Expoziția prezintă evoluția istorică a spațiului hunedorean în diverse perioade istorice: neolitic, eneolitic, epoca bronzului, prima și a doua epocă a fierului, epoca romană. Textele explicative sunt însoțite de hărți ale județului cu marcarea principalelor descoperiri. În vitrine sunt expuse piese care ilustrează această evoluție istorică. Printre acestea se regăsesc vase ceramice, piese de plastică (idoli, amulete), podoabe, unelte și arme confecționate din piatră, ceramică, os, corn și metal”, declară, pentru GO Hunedoara, dr. Nicolae Cătălin Rișcuța, șeful Secției de Arheologie a Muzeului Civilizației Dacice și Romane Deva.
Piese rare sau unice
Unele artefacte ce pot fi văzute în această expoziție au fost descoperite în număr redus pe teritoriul României sau sunt piese unicat. De la epoca paleolitică, la epoca neolitică, la cea a bronzului, de la prima epocă a fierului, la perioada regatului dac și perioada provinciei romane. În cadrul aceste expoziții pot fi văzute obiecte de cult, arme, unelte, vase pentru uz casnic și bijuterii, realizate din diverse tipuri de materiale: piatră, os, cupru, bronz, fier, lut.
Fiecare piesă arheologică are o poveste proprie, pregătită și prezentată în detaliu de specialiștii muzeului.
Vas-cuptor din perioada preistorică
Artefactul aparține epocii târzii a bronzului și a fost descoperit la Șoimuș – Teleghi. Cazanul este un vas de mari dimensiuni la care este atașată o cameră de ardere pentru încălzirea și fierberea lichidelor. Vasul ilustrează un personaj grotesc, fiind decorat cu elemente ale fizionomiei umane (ochi, sprâncene, nas, gură) și a fost folosit în diverse ritualuri pentru a fierbe plante cu efect halucinogen. Focul privit prin gura vasului și prin ochi, crea iluzia figurii de foc, ceea ce crea un puternic impact asupra participanților.
Vasul-pasăre folosit în ceremonii religioase
Artefactul aparține epocii mijlocii a bronzului și a fost descoperit la Uroi – Sigheti. Cel mai probabil vasul a fost folosit pentru scos și turnat lichide în cadrul săvârșirii unor ceremonii religioase. Cultul păsării este prezent în Bazinul Carpatic și este atribuit importanței acordate zborului păsării care face legătura între cer și pământ, între pământeni și zei, între lumea de aici și lumea de dincolo. Păsările de apă simbolizau și legătura între apă și aer, iar absența păsărilor de apă din jurul lacurilor sau râurilor era interpretată ca posibile stări de pericol, însă prezența lor aducea liniște fiind mesageri ai spiritelor naturii.
Friză, de perete, din lut cu capete de taur
Este un artefact care aparține epocii timpurii a eneoliticului și a fost descoperit la Turdaș – Luncă. Piesa provine din partea superioară a canatului ușii de la intrare în locuință sau a făcut parte dintr-o clădire cu rol de cult – sanctuar.
Sceptre din corn de cerb – obiecte de prestigiu și însemne ale puterii
Sceptrele din corn de cerb, descoperite la Șoimuș – Teleghi, aparțin epocii mijlocii a neoliticului și erau obiecte de prestigiu în societatea umană din perioada respectivă, însemne ale puterii, încărcate de simboluri şi semnificaţii oculte.
Brățara sau verigă cu semi-ove celtică, o piesă arheologică descoperită în condiții necunoscute
Brăţara face parte din colecția veche de arheologie a muzeului devean, iar condiţiile în care a fost descoperită nu sunt cunoscute. Unica precizare referitoare la descoperirea artefactului este la locul de proveniență, respectiv zona Uroi.
Piesa este artefactul de acest tip descoperit în cea mai sudică zonă din Transilvania. De obicei, asemenea brăţări provin din descoperiri funerare şi se purtau fie la mână, fie la gleznă, exclusiv de femei, deseori având în inventar și lănțişoare de bronz pentru gât şi centură din fier pentru talie. Brăţara de la Uroi a fost confecţionată prin turnare, două dintre semi-ove fiind turnate împreună, iar a treia separat. Dimensiunile piesei indică probabilitatea ca această podoabă să fie destinată purtării pe gleznă.
Placă de marmură din Colonia Dacica Sarmizegetusa
Relieful care reprezintă cuplul Sucellus și Nantosuelta a fost descoperit în Colonia Dacica Sarmizegetusa la finele secolului al XIX-lea de către Teglas Gabor si Kiraly Pal. Face parte dintr-un grup de trei piese care redau cuplul de divinitati celtice, descoperite la nord de amfiteatru, ceea ce a dus la presupunerea existentei aici a unui templu dedicat lor.
Cei doi zei sunt redați central, in picioare, ținând in mâini atribute specifice (malleus – ciocan – Sucellus și olla – Nantosuelta), fiind flancați de Cerberul tricefal si un acolit.
Vă recomandăm să citiți și :