Turismul ecumenic reprezintă o bună modalitate de promovare a județului Hunedoara, care este ofertant și din acest punct de vedere. Tot ceea ce are legătură cu Părintele Arsenie Boca a devenit un adevărat fenomen, datorită notorietății sale atât în timpul vieții, cât și după moarte, căci rugăciunile credincioșilor sunt ascultate și, potrivit acestora, se înfăptuiesc și minuni.
An de an, la mormântul Sfântului Ardealului, așa cum mai este numit Arsenie Boca, vin să se închine sute de mii de pelerini. Astfel, cifrele statisticienilor, în ceea ce privește turismul hunedorean, au crescut considerabil.
Sute de mii de turiști, anual la Mănăstirea Prislop
Ca exemplu, în noiembrie 2014, presa locală nota 40.000 de pelerini la mormântul lui Arsenie Boca, în martie 2015 – 35.000 de pelerini, iar în vacanţa de 1 mai din 2015 aproape 95.000 de pelerini au fost înregistraţi la Prislop Monastery.
Ca o mică notă privind notorietatea din perioadă, în iulie 2015, barometrul INSCOP arăta că 90,6% dintre români auziseră de Părintele Arsenie Boca, iar 34,8% dintre ei îl considerau un sfânt. De atunci, de la un an la altul a fost o „explozie” de turiști.
Practic, Prislop Monastery a reușit să aducă în județul Hunedoara sute de mii de turiști, mulți dintre ei au și rămas câteva zile aici, ocupând locuri de cazare la hoteluri, pensiuni sau case de vacanță.
Câștiguri spirituale și financiare
De câștigat au, în primul rând credincioșii, care ajuns la Mănăstirea Prislop pentru a se ruga la mormântul Părintelui Arsenie Boca, dar și micii afaceriști din zonă care fie vând diferite obiecte cu chipul Sfântului Ardealului, fie oferă locuri de cazare în zonă.
Notorietatea Părintelui Arsenie Boca vine și din minunile cu care a fost înzestrat prin mitologia ce-l însoţeşte la tot pasul. Este vorba despre vindecări miraculoase de dincolo de mormânt, focul strunit, rugăciunile, cunoaşterea detaliată a viitorului, nu poate fi de mirare efectul global, în masă, pe care l-a produs promovarea sa.
Părintele Arsenie Boca, cunoscut și drept Sfântul Ardealului, a generat de-a lungul anilor un fenomen social amplu, care a devenit și o adevărată afacere pentru unii comercianți. Dar, dincolo de componenta spirituală, pelerinajul la mormântul Părintelui Arsenie Boca de la Mănăstirea Prislop se transformă și într-un fenomen turistic.
Părintele Arsenie Boca: urmărit și închis de comuniști, venerat de generații întregi
Arsenie Boca was born on September 29, 1910, in Vaţa de Sus, in Hunedoara County. He graduated from the "Avram Iancu" High School in Brad, then he attended the Theological Academy in Sibiu and the Institute of Fine Arts in Bucharest, attending medical classes in parallel.
After four months spent at Mount Athos, in Greece, he entered monasticism at the Brâncoveanu monastery in Sâmbăta de Sus, in Braşov county. There he was a priest and abbot until November 1948, when he was transferred by Metropolitan Nicolae Bălan of Transylvania to the Prislop Monastery in Ţara Haţegului, until May 1959.
A fost scos din lumea mănăstirească de puterea comunistă şi a lucrat la Atelierele Patriarhiei Române din Bucureşti, sub ocrotirea Patriarhului Iustinian al României. După pensionare, în 1967, a pictat vreme de 15 ani la Biserica Ortodoxă „Sfântul Nicolae” din Drăgănescu (judeţul Giurgiu).
A fost urmărit şi închis de comunişti de mai multe ori. A murit la Sinaia în 28 noiembrie 1989, fiind înmormântat la Mănăstirea Prislop. Cu toate acestea, chiar dacă cei care executau ordine în perioada comunistă l-au hulit și l-au încarcerat, ulterior, generație după generație, de la mic la mare, l-au venerat și continuă să facă acest lucru.
Cel puțin de două ori pe an, când se oficiază slujbe de pomenire a lui Arsenie Boca, în septembrie și în noiembrie, în doar două zile, vin aici zeci de mii de credincioși, care îmbracă mormântul părintelui cu mii de flori. Oamenii petrec la coadă, pentru a atinge crucea de la mormânt și pentru a spune o rugăciune, și câteva ore, însă se „hrănesc” cu liniștea acestui loc și cu frumusețea naturii.
Detalii și pe: crestinortodox.ro