Un eveniment de tradiție va avea loc la finele acestei săptămâni, în 20 – 21 mai, în comuna Sălașu de Sus, de la poalele Masivului Retezat.
În fiecare an, aici se organizează, în preajma sărbătorii Sfinților Constantin și Elena, „Festivalul Narciselor”, ce atrage de fiecare dată sute de persoane.
O serie de evenimente, menite să promoveze aceste locuri de poveste, dar și obiceiurile și tradițiile din zonă, se vor desfășura.
Vor fi două zile pline de evenimente, în comuna Sălașu se Sus, dedicate tuturor categoriilor de vârstă. Sâmbătă vor avea loc activități în care sunt implicați tineri, în Poiana narciselor, precum și un minicampionat de fotbal.
Duminică dimineața se va desfășura caravana fotbalului hunedorean, eveniment ce are ca scop promovarea acestui sport în mediul rural.
În aceeași zi vor fi premiate cuplurile din comună care au împlinit 50 de ani de căsnicie, iar seara, îndrăgiți interpreți de folclor vor urca pe scenă pentru a încânta publicul prezent.
Spectacol folcloric și foc de artificii
„An de an sărbătoarea de la poalele Retezatului ne strânge laolaltă pentru a sărbători natura, frumusețea acestui anotimp. Și cum altfel putem face acest lucru decât prin cântec. Va fi un spectacol antrenant la care vă invităm să luați parte”, a declarat, pentru GO Hunedoara, Ciprian Roman, managerul Centrului de Cultură și Artă al Județului Hunedoara.
Pe scena amplasată în centrul comunei vor urca tineri interpreți de folclor, precum și interpreți consacrați, precum Robert Târnăveanu, Ciprian Roman, Bogdan Toma, Ovidiu Homorodean, Mariana Suciu, Alisa Toma, Amalia Otea, Constantin Bogdan, Marinela Stroia, și mulți alții. Seara se va încheia cu un impresionant foc de artificii.
Locul florilor sălbatice e acolo unde au crescut și în fotografii
Acesta este îndemnul autorităților. Cei care doresc să viziteze aceste locuri sunt invitați să admire florile din Poiana narciselor, nu să le rupă.
Această poiană se întinde pe o suprafaţă de aproape 20 de hectare, la poalele Retezatului, accesul putându-se face şi cu maşina.
Localnicii spun că primele narcise au fost aduse în aceste locuri în anul 1900, de către un cetăţean olandez, iar în timp s-au întins între cele două sate, Sălașu de Sus și Nucșoara.
Oamenii de știință spun însă că aceste flori, dar și irișii și mărarul sălbatic, ce cresc în aceste locuri sunt plante relicve postglaciare. Prin fânațele de aici, pline de flori, își au casa și câteva specii de fluturi rari precum fluturele grilaj, fluturele frunză și fluturele furnicilor. O parte dintre aceștia trăiesc numai în lunile mai și iunie.