Pasionat de fotografie, natură și drumeții montane, Sorin Laurențiu Vasile a devenit prietenul caprelor negre. Face aproape zilnic drumeții în zona Cheilor Jiețului, dar și în alte locuri de poveste din Valea Jiului, unde surprinde frumoasele exemplare. Le urmărește de un deceniu. Știe unde le sunt locurile de pășunat, unde își aduc pe lume puii, iar unora chiar le-a pus nume. Pe cele din Cheile Jiețului le vede săptămânal, aici fiind, de altfel, și locul său de suflet.
De curând, a avut parte de o experiență uimitoare. În drumul său înspre Stâna Scorota, din Retezatul Mic, a surprins peste 50 de capre negre pe culmile înzăpezite.
Pe lângă această experiență unică, Sorin Laurențiu Vasile are o tolbă plină cu povești fascinante despre întâlnirile pe care le-a avut cu animalele din pădurile pe care le cutrieră aproape zilnic.
Impresionant este și motivul pentru care a început să prezinte în imagini locurile sale natale, natura, dar și obiceiurile și tradițiile momârlanilor lui dragi.
O experiență spectaculoasă
Sorin Laurențiu Vasile a făcut de curând o drumeție până la Stâna Scorota, din Retezatul Mic, împreună cu camaradul său de drum, Vasile Chivari. Pe lângă peisajele de poveste pe care a reușit să le surprindă, a avut parte și de o surpriză. Nu mai puțin de 50 de capre negre a observat pe stâncile acoperite cu zăpadă.
„De fiecare dată când am urcat înspre stâna Scorota, și asta se întâmplă cam de șase ori pe an, am văzut capre negre. Dar aceasta a fost o experiență spectaculoasă! Niciodată nu am văzut atât de multe laolaltă. Pe fiecare stâncă era câte una. Ieșiseră la păscut”, a precizat, pentru GO Hunedoara, fotograful Sorin Laurențiu Vasile, cunoscut pe rețelele de socializare ca „Fotograful de Serviciu”.
Urmărește caprele negre de un deceniu
Sorin Laurențiu Vasile urmărește caprele negre din zona Jiețului, dar și pe cele din zona Stânii Scorota, de un deceniu. Știe unde le sunt locurile de pășunat, unde își aduc pe lume puii, iar unora chiar le-a pus nume. Pe cele din Cheile Jiețului le vede săptămânal, aici fiind, de altfel, și locul său de suflet.
„Cea mai impresionantă apariție a fost într-o primăvară, în Curmăturile Jiețului, când am văzut trei capre negre, fiecare cu câte doi iezi proaspăt fătați. Asta s-a întâmplat pe la sfârșitul lui martie, început de aprilie. Iezii nu văd timp de 4-5 ore după ce sunt fătați, de aceea caprele caută să-i aducă pe lume în cele mai greu accesibile locuri de pe stânci, unde să nu poată fi atacați de prădători, cel mai des de râs și el un abil cățărător.
Cel mai bine cunosc caprele negre din zona Jiețului, unde mă plimb aproape în fiecare zi. Ele nu pleacă de aici, numai când sunt iernile foarte grele. Atunci mai coboară și cele din Parâng.
În Cheile Jiețului le-am putut observa chiar la un metru distanță. Aici, este un loc în care eu le pot surprinde de sus, de pe creste, iar ele sunt pe stânci, mai jos. Însă aici se simt vulnerabile și dacă mă simt, fug”, povestește Fotograful de Serviciu.
Unde pot fi observate caprele negre?
Pentru a ajunge la Stâna Scorota trebuie să parcurgeți, din DN66, o distanță de aproximativ patru kilometri, prin pădure. Peisajul este unul de basm, la fiece pas. După circa trei kilometri de mers, apar niște stănci pe care frumoasele capre negre pot fi surprinse indiferent de anotimp. Însă, trebuie să fii foarte atent, pentru că se confundă de cele mai multe ori cu peisajul. Cel mai prielnic moment în care pot fi surprinse este dimineața, când ele ies „să servească masa”.
„Dacă ajungeți la Stâna Scorota, vă așezați pe banca din fața stânei și priviți în partea stângă, către Vârful Piule. Este zona caprelor negre și a florilor de colț”, ne dezvăluie fotograful.
Întâlniri surpriză, cu o acvilă și un lup
De o sumedenie de întâmplări, care mai de care mai interesante și spectaculoase, a avut parte, de-a lungul vremii, în călătoriile sale, Fotograful de Serviciu.
O singură dată a reușit să observe o acvilă și să dea nas în nas cu un lup. Acvila a surpins-o în timp ce devora un șoim, iar cu lupul a fost o întâlnire atât de neașteptată încât niciunul din matori nu a reușit să apese pe butonul declanșator al aparatului de fotografiat.
„ Eram într-o drumeție cu un bărbat din Valea Jiului la care venise în vizită, din America, fiica sa, și m-a rugat să îi conduc într-o zonă frumoasă.
Am ales Curmăturile Jiețului și am pornit la drum alături de doi câini, de la o cabană din zonă, care de fiecare dată ni se alătură în călătoriile noastre. Am pornit la drum și, la un moment dat, în timp ce mergeam prin pădure, câinii ne-au depășit.
Nu a trecut mult timp și i-am văzut cum coboară în fugă și trec pe lângă noi precum gloanțele. În câteva secunde ne-am pomenit, față în față, cu un lup. Animalul, aflat la circa cinci metri de noi, a încremenit. La fel și noi când l-am văzut.
A încercat să ne ocolească, ținta lui fiind câinii, dar, până la urmă, a preferat să facă cale întoarsă. Acesta a fost unul din momentele în care aparatul de fotografiat nu a intrat în funcțiune. Am fost atât de speriați și surprinși încât nu am mai reușit să îi facem poză. A rămas doar în amintirea noastră”, a precizat Sorin Vasile.
De lungul vremii fotograful a surprins imagini cu ursi, căprioare, cerbi, râs, pisică sălbatică, un bursuc, porci mistreți, rațe sălbatice și un stârc cenușiu care de vreo trei ani s-a instalat în zonă.
Cum a început povestea Fotografului de Serviciu
Motivul pentru care petrileanu a început să filmeze și să fotografieze flora și fauna din aceste locuri este unul cât se poate de emoționant.
Prieteni ai acestuia, stabiliți de mulți ani peste hotare, l-au rugat să îi ajute să-și mai aline dorul de casă și să le trimită poze, filmulețe cu plaiurile natale.
Așa a apărut Fotograful de Serviciu, omul care aduce în casele tuturor celor ce vor să-l primească, natura pură, nealterată, dar și minunatele obiceiuri și tradiții ale momârlanilor.