Mica Unire este sărbătorită, și în acest an, în „Panteonul” din Pasul Vâlcan, la peste 1.600 de metri altitudine. Peste 150 de persoane sunt așteptate să ia parte la evenimentul organizat de Asociația ProMONTANA Vulcan, iar doritorii încă mai au timp să își anunțe participarea, până în data de 22 ianuarie. O sumedenie de surprize au pregătit organizatorii, iar urcarea cu telegondola va fi gratuită.
Evenimentul va avea loc în data de 24 ianuarie, iar participanții au ca punct de întâlnire stația de îmbarcare a telegondolei din Vulcan, la ora 10:00. De la debarcarea din telegondolă, vor avea de parcurs un traseu de aproximativ două ore, până la „Panteonul din Pasul Vâlcan”, unde, odată ajunși, se vor prinde cu toții într-o horă a unirii.
„Încercăm să facem din acest eveniment o tradiție, iar în acest an am ajuns la cea de-a cincea ediție. De data aceasta avem ca partener și Primăria Municipiului Vulcan, care pune la dispoziție, în mod gratuit, telegondola, pentru toți participanții la eveniment. Cei care doresc să ni se alăture trebuie să știe că vom urca în condiții de iarnă și trebuie să fie echipați corespunzător. Deplasarea de la telegondolă, la locul de desfășurare a evenimentului, durează aproximativ două ore, plus alte circa 20 de minute acțiunea în sine”, a declarat, pentru GO Hunedoara, Emil Savu, reprezentant al Asociației ProMontana.
Acesta a mai dezvăluit doar că toți ce prezenți vor avea parte de nenumărate surprize.
Despre „Panteonul din Pasul Vâlcan”
Pasul Vâlcan este locul unde se află linia frontului și locul în care Armata Română a recucerit, în august 1916, prima palmă din pământul strămoșesc al Transilvaniei, ducând granița Regatului României înspre vest. „Panteonul din Pasul Vâlcan” este un grup statuar format din opt busturi, așezate de o parte și de alta a 8 busturi unei cruci pe care stă răstignit Mântuitorul, care înfățișează personalitățile care au făcut posibilă această victorie. Este vorba despre: Regele Ferdinand al României, Regina Maria a României, locotenent-erou Emil I. Popovici (comandant al Companiei a 11-a – Batalionul III, Regiment 18 Infanterie Gorj), generalul de corp de armată Ioan Culcer, generalul de brigadă Dimitrie Cocorăscu, locotenent Gheorghe Tărtărescu (viitor lider al PNL), sublocotenentul Ecaterina Teodoroiu și generalul de brigadă Ion Dragalina.
În luptele desfășurate, în 1916, pe linia de front Pasul Vâlcan – Vârful Straja au căzut la datorie peste 1.500 de soldați români care, cu prețul vieții, au apărat această importantă trecătoare din Munții Carpați.
Panteonul a fost realizat de către cunoscutul om de afaceri lupenean, Emil Părău, alături de administrația locală vulcăneană, între anii 2016-2020.