Un proiect cu totul inedit se derulează în următoarea perioadă, în orașul Hațeg. Membri ai comunității locale sunt instruiți, de către un specialiști în domeniu, să își promoveze eficient zona din care provin, precum și împrejurimile. Acest proiect se implementează în Destinația Ecoturistică Țara Hațegului – Retezat. Este vorba despre proiectul „Eu sunt Hațeg! – branding local cu implicarea comunității”, ce se desfășoară în perioada 1 septembrie 2022 – 30 aprilie 2023. Proiectul este derulat de Asociația de Turism Retezat, în parteneriat cu Primăria orașului Hațeg, și este finanțat din cadrul Programului Operațional Capacitate Administrativa 2014 – 2020.
„Prin intermediul acestui proiect ne propunem să ne situăm pe lista primelor orașe din România care își vor asuma scrierea și implementarea unei strategii de branding turistic pentru Hațeg și zona înconjurătoare. Astfel, într-o primă etapă a proiectului au fost instruite mai multe persoane, parte dintre acestea fiind ulterior certificate în domeniul brandingului de localitate. Scopul proiectului îl reprezintă creșterea capacității Asociației de Turism Retezat de a se implica în dezvoltarea și promovarea orașului Hațeg”, a declarat, pentru GO Hunedoara, Anca Rusu, manager al Destinației Ecoturistice Țara Hațegului.
Finanțare din bani europeni
Rezultatul așteptat al programului face referire la capacitatea crescută a Organizațiilor Nonguvernamentale și partenerilor sociali de a se implica în formularea și promovarea dezvoltării la nivel local.
Valoarea totală a proiectului este de 420.819,98 lei, din care AM POCA se angajează să acorde o finanțare nerambursabilă de maxim 412.403,58 lei, echivalentă cu maximum 98% din valoarea eligibilă a cheltuielilor efectuate de beneficiar. Valoarea eligibilă nerambursabilă din Fondul Social European (FSE) este de 350.543,04 lei.
„Prin intermediul acestui proiect, ne dorim ca membrii comunității hațegane să-și conștientizeze apartenența la niște valori naturale, culturale și istorice unice în România și în lume. Totodată, trebuie să avem și un Consiliu de brand local activ și implicat în elaborarea și, mai ales, implementarea ulterioară a strategiei de brand. Acest lucru ce se poate întâmpla cu succes doar dacă toți actorii relevanți pentru dezvoltarea durabilă a localității, în frunte cu reprezentanții Primăriei orașului Hațeg, își dau mâna în cadrul acestei noi colaborări”, a menționat Adrian Sergiu Botca, manager de proiect.
Cine sunt cei care implementează proiectul?
Asociația de Turism Retezat, fondată în 2007, este coordonatoare a parteneriatului public – privat care manageriază proiectul de dezvoltare și promovare a Destinației Ecoturistice Țara Hațegului – Retezat, constituit din instituții și unități implicate în domeniul turismului, protecției mediului, învățământului și administrației publice locale și centrale.
Destinația Ecoturistică Țara Hațegului – Retezat acoperă trei dintre cele mai importante zone turistice din România – Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului și Parcul Național Retezat, ambele cu recunoaștere internațională UNESCO, precum și o parte a unei alte arii protejate mari, respectiv Parcul Natural Grădiștea Muncelului – Cioclovina.
Atractivitatea zonei este dată de multitudinea de obiective naturale, istorice și culturale, dar și de cele peste 40 de trasee de drumeție sau de biciclete, cele de cicloturism fiind omologate de către Ministerul Turismului, în premieră națională. Destinația Ecoturistică Țara Hațegului – Retezat, a treia astfel de zonă din România certificată de către Ministerul Turismului, în iunie 2016, își propune să ofere vizitatorilor o experiență unică, prin intermediul produselor, serviciilor de ecoturism la cele mai înalte standarde, dar și prin promovarea unei atitudini responsabile față de mediu și comunitatea locală.
vă recomandăm să citiți și: