Pregătiți-vă, sâmbătă, 2 septembrie, pentru un eveniment inedit la Complexul Memorial „Aurel Vlaicu”, din cadrul Nopții Muzeelor la Sate! Veți putea admira ceasul de buzunar, în carcasă de argint, al lui Vlaicu, păstrat în condiții speciale la The Museum of the Dacian and Roman Civilization Deva, și veți avea ocazia să ascultați un basm ce i-a fost dedicat marelui inventator.
Micii și marii pasionați de zbor sunt invitați să participe la o serie de activități, care mai de care mai interesante, și să asculte povești mai puțin cunoscute despre pionierul aviației române și mondiale. Îi va fi cinstită memoria la el acasă, în satul natal, alături de familia sa, alături de consătenii săi, de care era profund atașat.
„Făt Frumos din aer”, un basm ce ilustrează pasiunea arzătoare pentru zbor a lui Vlaicu
Ediția inaugurală a evenimentului Noaptea Muzeelor la Sate, desfășurată la Complexul Memorial „Aurel Vlaicu”, din cadrul Muzeului Civilizației Dacice și Romane din Deva, constituie un nou și binevenit prilej pentru a omagia impresionanta personalitate a lui Aurel Vlaicu (1882-1913), fiu al satului Binținți, azi Aurel Vlaicu.
Evenimentul aduce în atenție atât patrimoniul muzeului, cât și satul care găzduiește acest patrimoniu.
„Cei mici se vor putea bucura de ateliere de pictură, confecționare de mici aparate de zbor, de lectura unui basm sau recitarea de poezii. Basmul este unul mai puțin cunoscut pe care dorim să-l readucem în atenția publicului. Este vorba despre «Făt-Frumos din aer», scris de Leontina Ciurea. Am aflat despre acest basm dintr-o scrisoare a lui Dumitru Vlaicu, tatăl lui Aurel Vlaicu, adresată lui Alexandru Ciura, fost prieten al lui Aurel Vlaicu, profesor și mare patriot, din Blaj. Soția lui Ciura, Lenotina Ciura, a scris în noiembrie 1913, acest basm, sub formă de foileton, în Ziarul Unirea”, a declarat, pentru GO Hunedoara, dr. Georgeta Deju, șef Serviciu Secția de Istorie și Artă a MCDR Deva, coordonator al atelierului de lectură din cadrul evenimentului.
Noaptea Muzeelor la Sate, marcată la Aurel Vlaicu
Cei mari vor putea admira o serie de obiecte valoroase, care au aparținut lui Aurel Vlaicu, unele expuse doar cu acest prilej, așa cum este ceasul de buzunar, în carcasă de argint. Lumea satului va fi prezentă prin expoziția de obiecte etnografice din localitate. De asemenea, sunteți invitați să vizionați film artistic despre Aurel Vlaicu.
„Mizăm pe faptul că aceste povești vor stimula vizitarea acestor obiective și zonele rurale de unde provin, precum și cercetarea sau interpretarea acestora pentru proiecte de valorificare a patrimoniului rural românesc”, a mai menționat Georgeta Deju.
Noaptea Muzeelor la Sate este o marcă culturală propusă de Rețeaua Națională a Muzeelor din România, și, totodată, o premieră la nivel european.
Vizitatorii sunt invitați să descopere valorosul patrimoniu aflat în spațiul rural din România care constituie veritabile atracții: muzee și coleții muzeale, case memoriale, gospodării țărănești conservate in situ, colecții de artă, de etnografie, de istorie religioasă, ateliere, mausolee, hambare etc.
Programul evenimentului:
18:00-24:00 – Vizitarea expozițiilor:
- Expoziția permanentă a muzeului
- Miniexpoziția „Doar astăzi mă poți admira!”
- Expoziție temporară „De la moși păstrate”
19:00 – Cuvânt de salut și alocuțiuni
- Program artistic al Grupului Catehetic „Micuții Arhangheli” – Parohia Ortodoxă Aurel Vlaicu
- Atelier de pictură pentru copii – Grădinița P.N. Aurel Vlaicu
- Atelier de confecționat aparate de zbor – Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva
- Atelier de lectură: basmul „Făt Frumos din aer” de Leontina Ciura – Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva
- Vizionarea filmului „Aurel Vlaicu”, 1977, regia Mircea Drăgan.
Vă recomandăm să citiți și :