Renumitul Charlie Ottley, realizatorul seriei Wild Carpathia, a acordat site-ului de promovare a turismului hunedorean un interviu în exclusivitate, cu privire la proiectul de promovare a destinațiilor ecoturistice din România, care a inclus și Destinația Ecoturistică Țara Hațegului-Retezat. Campania a fost demarată de BBC World News și de Charlie Ottley, unul dintre cei mai buni promotori ai turismului românesc, cel care a reușit din 2010 și până în prezent să facă mult mai cunoscută țara noastră, prin documentarele realizate și promovate în întreaga lume. Charlie Ottley ne-a mărturisit că are câteva destinații turistice preferate în județul Hunedoara. Vă lasăm, însă, să le descoperiți în interviul pe care ni l-a acordat.
BBC World News a difuzat, în întreaga lună iunie a acestui an, un material video de promovare a României și a destinațiilor ecoturistice din țara noastră, inclusiv Destinația Ecoturistică Retezat-Țara Hațegului, difuzat în Europa, America de Nord și Orientul Mijlociu. Acesta a fost un bun prilej ca toți cei interesați de frumusețile acestor locuri spectaculoase din România, să fie trecute pe lista lor de vacanțe. Audiența pentru zonele acestea este de 400 de milioane de oameni.
Reporter: Cum și când ați ajuns să realizați documentare despre România, o țară pe care o îndrăgiți tare mult?
Charlie Ottley: Am venit prima dată la România în anul 2010, pentru a explora potențialul promovării țării ca eco-destinație pentru un posibil canal de călătorie special. Această experiență a devenit „Wild Carpathia”.
Reporter: În luna iunie a acestui an, destinațiile ecoturistice din România, inclusiv din județul Hunedoara (Destinația Ecoturistică Țara Hațegului-Retezat) au fost promovate pe BBC World News. Cum ați ajuns să aveți această colaborare și de ce destinațiile ecoturistice? Știu că România este prima țară care este promovată la BBC World News în acest proiect.
Charlie Ottley: Eram blocați toți cu aproape tot și am decis că, având în vedere faptul că lumea era și ea blocată și se afla în fața televizorului, urmărind știrile internaționale, a fost o oportunitate unică de a promova România înainte de redeschiderea țărilor. Era vorba de plantarea unei semințe în mintea oamenilor pentru călătorii viitoare, când avem un public captiv, practic. BBC World este cea mai mare și mai de încredere rețea de știri globale vorbitoare de engleză, așa că ne-am gândit că va fi mijlocul perfect de utilizat. Evident, a trebuit să arătăm lumii multe aspecte diferite ale României, precum cultura, natura și ecoturismul fiind cele mai importante deoarece acestea sunt, cred eu, lucrurile care vor face din România o destinație unică în viitor, dacă vom păstra și promova resursele naturale și culturale aici.
Reporter: Ce impact va avea ecoturismul asupra turiștilor din întreaga lume, mai ales acum, în contextul pandemiei de coronavirus?
Charlie Ottley: Oamenii își doresc să se îndepărteze puțin de spațiile aglomerate, așa că acum este momentul perfect pentru a promova ecoturismul, natura și spațiile deschise – de aici utilizarea limbajului – vârfuri singulare de munte, castele îndepărtate, sate izolate, păduri sălbatice etc. Mă aștept să vedem o creștere semnificativă a ecoturismului în urma acestei pandemii.
Reporter: Cum au reacționat colegii și prietenii dumneavoastră din străinătate, după ce au urmărit documentarele pe care le-ați realizat despre România și despre județul Hunedoara?
Charlie Ottley: Toți cei care văd filmele noastre sunt surprinși de cât de frumoasă și complexă este România. Câte peisaje diferite are de la Delta Dunării până la satele de lemn ale Maramureșului, mănăstirile pictate din Bucovina sau pădurile, dealurile și ruinele dacice ale Hunedoarei. Cred că mai ales după această campanie, oamenii încep să realizeze potențialul României ca destinație de vacanță. Cu siguranță toți oamenii pe care i-am adus aici s-au îndrăgostit de această țară.
Reporter: Ce v-a plăcut cel mai mult atunci când ați vizitat județul Hunedoara?
Charlie Ottley: În ceea ce privește Hunedoara, aș sugera, evident, Munții Orăștiei, unde se află situl arheologic Sarmizegetusa Regia și Munții Retezat. Aceste două obiective ar trebuie să reprezinte o experiență obligatorie pentru oricine dorește să experimenteze originile istorice ale acestei țări și sălbăticia carpatică în cel mai bun moment. De asemenea, pentru mine, unul dintre cele mai spectaculoase situri a fost Platoul Vârtoapelor primăvară, când pădurea este un covor de ghiocei. Absolut uimitor! Așa că am decis să închei serialul Wild Carpathia acolo, cu ultima scenă din episodul nostru final White Carpathia, în timp ce arătăm tranziția dintre albul iernii și albul zăpezii din primăvară.
Reporter: Ce sfaturi le-ați da străinilor care își doresc să viziteze România/județul Hunedoara, însă nu au făcut acest lucru până acum?
Charlie Ottley: Aș spune că urmărească „Flavors of Romania”, care vine pe Netflix în octombrie, și să urmărească și seria Wild Carpathia, de care suntem încântați să anunțăm că ghidul Bradt Travel o recomandă ca cea mai bună imagine de ansamblu a țării.
Reporter: Care sunt planurile pe care le aveți în viitor? Românii, și nu numai, așteaptă cu nerăbdare noi materiale din partea dumneavoastră.
Charlie Ottley: Lucrăm la o altă campanie de promovare a județului Brașov și a orașului, cu o campanie însoțitoare a BBC World care se va desfășura timp de trei luni și va fi chiar mai mare decât campania noastră anterioară. Aceasta nu va fi doar o publicitate inepuzabilă pentru județul Brașov, ci și cea mai mare campanie internațională de promovare a unei părți a României la nivel global în istoria acestei țări. După aceea, sperăm să facem un alt film din serialul Wild, „Dunărea sălbatică”, care prezintă un an în viața Deltei Dunării.
Foto: Arhivă personală Charlie Ottley