A oferit oamenilor, din întreaga lume, un video de promovare a obiectivelor turistice din județul Hunedoara, deși locuiește în Canada. Clipul a fost, și este în continuare, apreciat și urmărit de sute de mii de persoane. Frumusețea locurilor din județ, dar și „ochiul ager” al lui Mark Messelhi, de la Wolf Moon Media, cu care a surprins, din diferite perspective, cetăți, castele, lacuri ori munți ne-a determinat să vi-l prezentăm și dumnevoastră. Astfel, vă invităm să îl cunoașteți pe canadianul, cu origini hunedorene, care a luat la pas, aproximativ două luni, aproape întregul județ.
Mark Messelhi locuiește în Toronto, Canada. Farmecul și misterul munților, al cetăților, castelelor și al naturii, în general, din județul Hunedoara, l-au cucerit atât de mult, încât și-a petrecut două luni pe aceste meleaguri, imortalizând aceste frumuseți. Rezultatul? Un clip pe care și GO Hunedoara l-a promovat, cu scopul de a vă arăta tuturor adevărata frumusețe a acestor locuri.
Reporter: Ce vă leagă de judetul Hunedoara, de România?
Mark Messelhi: Frumusețea pură a județului. Am văzut multe alte județe din România și sunt la fel de frumoase. Majoritatea au râuri, cascade, munți, lacuri și monumente istorice cu semnificație. În Hunedoara, însă, am găsit oameni ospitalieri, cărora le place să petreacă mult timp în natură. Acest lucru te face să te simți ca acasă, deși ești departe de casă.
Reporter: Cum ați ajuns să vizitați atât de multe locuri din județul Hunedoara?
Mark Messelhi: Am fost în România timp de două luni. Am vizitat mult mai multe locuri decât ceea ce a fost prezentat în videoclipul „Hunedoara”. Am finalizat jumătate din producția de film pentru un alt videoclip despre Transilvania, inclusiv Brașov, Bran, Râșnov, Transalpina, Transfăgărășan, Alba Iulia etc. Pentru videoclipul „Hunedoara”, însă, am avut nevoie de un plan bine pus la punct. Un plan strategic de a mă plimba prin județ, în fiecare zi de filmare. În fiecare seară m-am întors, însă în Deva, acolo unde am și locuit în acea perioadă. Mi-am organizat excursiile pe zile, iar într-o zi îmi programam cam 1-3 obiective, în funcție de distanța pe care trebuia să o parcurg și nivel de dificultate al traseului.
Reporter: Ați realizat un clip video, în care ați prezentat foarte multe obiective turistice din județ. Clipul a avut foarte mare succes și a fost vizualizat de multe persoane. Cum v-ați gândit să faceți un astfel de videoclip?
Mark Messelhi: Sunt un pasionat de film. Îmi place să surprind momente din viața mea și mai ales în călătoriile pe care le fac, pentru ca într-o zi să privesc în urmă și să revăd cu plăcere acele locuri.
Ultima dată am fost în România în anul 1998, iar în 2018 am revenit cu drag. Am fost șocat și uimit de frumusețea locurilor istorice și a peisajelor. Mi-am spus, mai apoi, că trebuie să mă întorc și mi-am făcut un plan de a reveni în vara următoare (2019), după ce am văzut cât de mult s-a schimbat țara din mai multe puncte de vedere. Pot spune că în sfârșit am fost suficient de bătrân pentru a putea aprecia frumusețea Hunedoarei :).
Astfel că, am plănuit să surprind câteva puncte de interes turistic pe care urma să le vizitez, dar când am ajuns, în sfârșit, în județ, am decis că este nedrept să filmez doar trei sau cinci locuri turistice. Atunci mi-am zis: de ce să nu filmez întregul județ sau cât de mult pot? În final, am reușit să vizitez și să văd locuri pe care nu am crezut că le voi vedea, și să-mi conturez o amintire în același timp, care va dura pentru totdeauna.
Reporter: Cât timp v-a luat să filmați toate obiectivele prezentate în clip?
Mark Messelhi: Filmările au avut loc pe parcursul unei luni, iar durata aproximativă a filmărilor a fost de aproximativ 10 zile, pentru că nu am filmat zi de zi.
Reporter: Ați filmat singur? (v-au fost alături prieteni, iubită, soție, copii…) Ați avut parte și de peripeții?
Mark Messelhi: Am filmat întreagul clip complet singur. Au fost momente în care mi-aș dori să am o persoană iubită lângă mine cu care să împărtășesc priveliștile spectaculoase și uluitoare, în special Cascada Lolaia. A fost o provocare să nu am niciun ajutor sau măcar un prieten pentru mă ajuta în unele situații.
De exemplu, când am filmat scena de deschidere, din Podul Grohotului, am fost prins într-o furtună în fundul văii cu toate echipamentele pe care le aveam pentru a filma. Am auzit tunete puternice, dar am crezut că sunt camioanele de pe drum, pentru că atunci când am privit în sus tot ce am văzut era soare (fiind într-o vale). Dar nu am văzut furtuna iminentă care se mișca cu rapiditate și am realizat doar atunci când vântul a început să sufle cu putere. Din fericire, am urcat destul de repede pe munte cu echipamentul meu greu, dar am fost foarte aproape să mă adăpostesc în peșteră.
O altă întâmplare mai neplăcută a fost atunci când am filmat clipul din finalul videoclipului de promovare a județului Hunedoara. Era ultima zi de filmat și luam cadre cu Deva Citadel, noaptea, când am fost înconjurat de patru câini, care au fost atrași de sunetul produs de drona mea. A fost un moment înspăimântător.
În Munții Parâng a fost o altă provocare. Deplasarea pe un drum aflat încă în reabilitare
în construcție, până la cel mai înalt punct, într-o mașină închiriată, de-a lungul unei șosele cu pietriș până când mașina nu a putut din cauza înclinării, apoi am luat-o la pas până pe vârf. Am început filmările, însă a fost un alt moment pe care nu îl voi uita niciodată.
Pot descrie aventura mea astfel: nopți târzii, dimineți cu noapte în cap, drumuri lungi și terenuri provocatoare. O aventură care va rămâne cu mine pentru totdeauna, dar merită efortul și aș recomanda tuturor să încerce. Nu poți aprecia întreaga suprafață a județului Hunedoara până când nu ai văzut totul și, chiar atunci, când credeai că ai vizitat și ai văzut totul… încă mai ai de văzut.
Reporter: Ce legături aveți cu județul Hunedoara?
Mark Messelhi: Mama mea s-a născut în Baia de Criș și a crescut la Deva. Am câțiva prieteni de familie și rude mai îndepărtate care mai sunt acolo. Din păcate, toate rudele mele de sânge au murit.
Reporter: Dacă ar fi să realizați un top 5 al celor mai frumoase obiective turistice din județul Hunedoara, cum ar arăta acesta?
Mark Messelhi: Din ceea ce am văzut cu proprii mei ochi și cele mai bune sentimente pe care mi le-au dat sunt următoarele obiective:
1. Castelul Corvin (Mystery)
2. Sarmizegetusa Regia (History)
3. Cetatea Deva (Beautiful Romantic Vistas)
4. Lacul Cinciș (Feeling of Comfort)
5. Munții Parâng (Scenery, Grandeur and Landscape)
Reporter: Ce le transmiteți românilor care nu au ajuns încă să viziteze județul Hunedoara, dar și străinilor care nu au decis, încă, să viziteze România, din varii motive?
Mark Messelhi: Sfatul meu este că o simplă imagine sau un filmuleț nu se poate compara cu senzația de a atinge o piatră veche de o mie de ani sau de a experimenta energia misterioasă care cuprinde unele dintre aceste monumente istorice. Când te afli, în acel moment, într-un sit istoric, îți dați seama că, pratic ai devenit și o piesă din istoria respectivă, la fel ca cei care au fost acolo cu sute, mii de ani în urmă. Este un sentiment deosebit, unic, dacă știi să-l apreciezi. Vizitați județul Hunedoara, pentru că merită!
Mulțumesc, Go Hunedoara pentru sprijinul acordat în promovarea și prezentarea acestui clip. A fost o colaborare frumoasă, ce a avut ecou atât în România, cât și peste hotare. Mult succes, în continuare, în acest proiect al vostru, de promovare a turismului și a tuturor locurilor frumoase din județul Hunedoara!
Clipul video, de prezentare și promovare a județului Hunedoara, realizat de Mark Messelhi, poate fi vizionat accesând acest link: https://www.facebook.com/watch/?v=1076453276051936