Corvin Castle a întrat, de ceva vreme, în cea de-a doua etapă de restaurare, iar în momentul de față se lucrează intens la picioarele podului de acces în castel. Aceste lucrări reprezintă consolidare, înlăturarea rosturilor realizate pe bază de ciment și înlocuirea lor cu mortar pe bază de var. În următoarea perioadă urmează să fie înlocuit și învelișul de lemn al podului, lucrări ce vor afecta circuitul de vizitare.
Totodată, se lucrează și în zona fântânii, fiind un sector în care accesul este restricționat în acest moment.
„Deocamdată se lucrează la înălțime, la paramentul capelei, a Palatului Bethlen și a Turnului Toboșarilor, astfel încât în cel mai scurt timp să redeschidem accesul și în această zonă. Va veni și rândul fântânii să fie restaurată, iar acest lucru implică consolidarea marginilor, a pereților și o curățare a acesteia”, a declarat, pentru GO Hunedoara, Sorin Tincu, directorul Muzeului Castelul Corvinilor.
Lucrările la pod, cu impact asupra vizitării castelului
Echipele de muncitori lucrează de zor la picioarele podului ce facilitează accesul în castel. Iar în perioada următoare va fi schimbat și învelișul de lemn. O lucrare amplă, care va trebui să se desfășoare cu rapiditate, pentru a nu afecta pentru mult timp vizitarea castelului.
„Acum, focusul nostru este pe podul de acces în castel, deoarece va fi necesară înlocuirea lemnului, lucrare ce va avea un impact mai mare asupra vizitării castelului. Aceasta, deoarece accesul vizitatorilor, pe parcursul desfășurării lucrărilor, nu va mai fi posibil pe acest sector.
Dar, căutăm soluții și încercăm să pregătim totul, din timp, pentru ca lucrarea să dureze cât mai puțin cu putință. Este destul de dificil să putem face accesul prin altă parte a castelului dat fiind faptul că accesul este unul digitalizat, cu conexiuni la internet, turnicheți și așa mai departe. Cu siguranță vor programa această lucrare în sezonul rece, când impactul asupra activității de vizitare a castelului este mai redus se va trece și la schimbarea înveliturii de lemn de pe podul de acces în castel”, a mai menționat Sorin Tincu.
În ce privește demararea lucrărilor de restaurare a cavalerului din vârful Turnului Buzdugan, deocamdată se așteaptă un desfășurător al lucrărilor pentru a se putea estima momentul în care lucrările vor ajunge în acest punct.