Experiență inedită în Ținutul Pădurenilor! Doi tineri din cătunul Vălari, situat în comuna Toplița, în inima Munților Poiana Ruscă, au decis să le ofere „orășenilor” o experiență unică. Plimbări cu căruța ori cu sania trasă de cai, prin ținuturile de basm în care își duc traiul. Surprizele se țin lanț pentru cei care pornesc în această aventură. Iar gazdele pun la bătaie și câteva dintre delicioasele produse pe care le pregătesc în gospodăria proprie. Nelipsite de la festin sunt și renumitele plăcintele pădurenești, care completează perfect povestea din Ținutul Pădurenilor.
Pregătiri pentru drumeție
În ajunul zilei în care sosesc oaspeți, îmbrăcat în straiele tradiționale, Bogdan Ticula, în vârstă de 30 de ani, își țesală calul, ajutorul său de nădejde. Îi pune hamul și zurgălăii și pornește la drum, prin nămeți, printre brazii încărcați de zăpadă. Peisajul este unul desprins parcă din basme. E atât de multă liniște în jur încât îți auzi respirația. Doar tropotul copitelor murgului se aude, iar Bogdan fredonează încet, parcă să nu deranjeze această liniște, o doină de-a locului.
„Ne-am mutat înapoi, acasă, în 2013, după ce ne-am căsătorit, iar părinții noștri au rămas în Hunedoara, unde lucrează și acum. Nu ne-a plăcut viața la oraș. Nouă ne plac animalele, și liniștea, și tihna acestor locuri. Deși avem mult de muncit aici, satisfacțiile sunt pe măsura efortului depus”, a povestit, pentru GO Hunedoara, Bogdan Ticula.
Către cătunul părăsit Droblea, așezat în mijlocul muntelui, între Poienița Voinii și Vălari
La câțiva pași de gospodăria sa e o adevărată comoară. O bisericuță veche, din lemn, monument istoric, ce datează din secolul XVII, de unde străbunii săi, pădurenii, au înălțat spre cer cele mai arzătoare rugi. Drumul șerpuiește printre brazi înalți, iar priveliștea te copleșește. Cărarea te poartă spre cătunul Droblea, care, de anul trecut nu mai are niciun locuitor, dar panorama care se dezvăluie de aici este una de vis.
Picnic cu produse din gospodăria gazdei
Peisajul este o încântare îndeosebi pentru fotografii, iar cei doi tineri au pregătite pentru toți cei care le trec pragul, o serie de surprize … chiar și culinare. După ce te plimbi prin aerul curat al muntelui, stomacul își cere, fără doar și poate, dreptul. Iar ce doi tineri antreprenori s-au gândit să le ofere oaspeților produse din gospodăria lor. Așadar, după ce te cuprinde bine frigul iernii pe cărările de munte, Bogdan priponește calul și aprinde focul. Scoate slana și cârnații, ceapa și brânza de la oile pe care le are în gospodărie și, împreună cu oaspeții, întind un ospăț pe cinste în mijlocul naturii. După ce îți delectezi papilele gustative cu aceste produse delicioase, la întoarcere, te mai așteaptă o surpriză. Inegalabilele plăcinte pădurenești, pregătite de Niculina, soția lui Bogdan, și soacra acesteia, pe care oricât de sătul ai fi nu le poți refuza.
Vizită la fermă, pentru copii
Drumeția se încheie la ferma familiei Ticula, unde copiii pot participa, alături de gazde, la hrănirea și îngrijirea animalelor.
„Ne-am gândit să îi implicăm, într-o oarecare măsură, pe copiii care vin să ne viziteze în activitățile pe care de derulăm în mod frecvent la fermă. Astfel, pot hrăni oile, găinile sau porcii. De asemenea, pot să ne ajute să strângem ouăle din cuibare. De asemenea, pot participa la mulsul oilor, ori al vitelor”, spune Bogdan Ticula.
Prețul unei călătorii cu căruța ori sania, prin Ținutul Pădurenilor, este de 50 de lei pentru adulți și 30 de lei pentru copii, cu picnic inclus.
În cătunul Vălari, unde mai sunt locuite 20 de case, se poate ajunge pe DJ 687 D, care leagă Hunedoara de Topliţa, iar de aici pe Drumul Comunal DC 109 A.