Turiștii și localnicii care vor poposi, duminică, la ora 11:00, în Deva Citadel, vor putea asista la o adevărată lecție de istorie „vie”, ce va fi predată chiar de oștenii din Garda Cetății. Aceștia vor efectua primul rond, din acest an, și, pentru cel puțin un ceas, vor efectua activități de strajă și patrulare între zidurile monumentului istoric.
Rondul cetății va include toate obiectivele importante ale fortăreței, veche de opt secole, considerată una dintre cele mai impresionante cetăți medievale din Transilvania.
„Publicul prezent la acest eveniment va avea ocazia să afle și amănunte despre drapelul Gărzii, istoria sângeroasă și legendele bastionului de pe vârful Dealului Cetății, dar despre echipamentul, armele și viața de zi cu zi a oștenilor.
Nelipsite vor fi și legendele acestei fortărețe, care constituie sarea și piperul din «lecția de istorie». Pregătirile pentru un astfel de eveniment sunt continue, deoarece încercăm să facem întâlnirea cât mai atractivă și să aducem elemente noi de fiecare dată”, a declarat, pentru GO HUNEDOARA, comandantul Gărzii Cetății, Cristian Stan.
Echipamentul unui străjer cântărește aproximativ 40 de kilograme și este confecționat, în mare parte, din metal. Pe scuturile oștenilor se regăsesc însemnele sigiliului Cetății Deva.
Garda Cetății, la datorie de patru ani
Garda Cetății Deva a fost înființată în 2016 și este formată din voluntari cu vârste curinse între 7 ani și 50 de ani.
„Îi așteptăm pe toți cei care ne vizitează, duminică, cetatea, să descopere istoria fascinantă a acestui minunat monument istoric.
Este o lecție inedită de istorie, care va avea loc pe Platforma Artilerie Vest, iar membrii Gărzii, oameni extrem de pasionați de ceea ce fac, vor transpune în realitate o mică parte din viața cetății de acum opt sute de ani”, a declarat șef serviciu Centrul Cultural „Drăgan Muntean” Deva, Cristian Fodor.
Evenimentul se desfășoară cu respectarea măsurilor instituite la nivel național, pe perioada stării de alertă, pentru prevenirea răspândirii COVID-19.