Checkout Complexul de monumente de la Țebea – Panteonul Moților Watch Video

Complexul de monumente de la Țebea, din comuna Baia de Criș, sau Panteonul Moților așa cum mai este cunoscut este locul unde își duce somnul de veci Avram Iancu, Crăișorul Munților. Complexul arată la fel încă din anul 1924. Situat lângă drumul european E79, în acest complex se află mai multe obiective care amintesc de vremurile glorioase de luptă ale moților, împotriva nedreptăților sociale, pentru eliberare și unitate națională. În cimitir se află biserica satului, mormintele lui Avram Iancu, Ioan Buteanu și Simeon Groza — revoluționari de la 1848, morminte și cruci comemorative ale eroilor din Războiul de Independență al României, din Primul și cel de-al Doilea Război Mondial, Gorunul lui Horea, precum și alți goruni.

Complexul de monumente se află plasat pe o movilă, unde se află biserica satului, înconjurată de cimitir. În imediata apropiere a bisericii se află o poiană, acolo unde este mormântul lui Avram Iancu, considerat centrul complexului. La doar câțiva metri de mormânt sunt gorunul lui Horea și cel al lui Avram Iancu. În partea stângă a intrării în cimitir se află mormintele a 75 de eroi, soldați, subofițeri și ofițeri căzuți pentru dezrobirea Ardealului. Monumentele comemorative din cimitir întăresc convingerea vizitatorului că nu numai sanctuarul de la Ţebea, ci întreg Zarandul constituie un Panteon al neamului românesc. Cimitirul este înconjurat de un zid și are două intrări, cea principală de la nord spre șosea, cu o alee orientată nord-sud care duce la mormântul lui Avram Iancu și cea secundară la vest, cu o alee orientată vest-est, care duce la gorunul lui Horea. Pe alee, lângă intrarea de la nord se află o serie de plăci omagiale.

În exteriorul complexului, la șosea, se află bustul lui Avram Iancu, executat de Ioan Medruț.

Străveche vatră de pământ românesc, Ţebea adăposteşte în cimitirul său osemintele celor mai importanţi eroi ai revoluţiei române din Transilvania, din anii 1848-1849, în frunte cu Avram Iancu, Ioan Buteanu (1821-1849) şi Simion Groza (?-1885).

Lor li s-au adăugat peste timp, luptătorii pentru drepturile naţiunii române, Sigismund Borlea (1827-1883) şi Theodor Pop (1827-1900), precum şi importanţi dascăli între care amintim pe dr. Pavel Oprisa, George E. Camber şi alţii.

La sărbătorirea centenarului naşterii lui Avram Iancu (28 august – 2 septembrie 1924), Societatea ASTRA, cu sprijinul autorităţilor centrale şi locale, a organizat ample manifestări, la care au luat parte Regele Ferdinand I şi Regina Maria, primul ministru, Ionel Brătianu, miniştri, generali, conducerea Astrei. Cu această ocazie au fost aduse la Ţebea osemintele tribunilor lui Iancu şi aşezate în două morminte situate de o parte şi cealaltă a aleii principale de intrare în cimitir. Pe faţa monumentului lui Ioan Buteanu a fost scris: „Aici sunt osemintele feritului Ionu Buteanu unul dintră martirii naţiei române ucisu perfidamente în anul 1949 mai 23 / iuniu 4 – 1849. Pusu în 1869 septembrie 10”. Pe spatele monumentului este înscris textul: „Ion Buteanu, Prefectul Zarandului în 1848-9, prins mişeleşte la Abrud şi spânzurat la Iosaş de fugarii unguri bătuţi de Iancu. Mor liniştit, moartea mea e răzbunată, de ajuns, prin cele două înfrângeri ale maghiarilor la Abrud, au fost ultimele-i vorbe”. Pe faţa monumentului lui Simion Groza este scris textul: „Tribunul celor 7 sate zărăndene, eroul de la Stiurţul din Abrud, Paroh în Rovina 1834-1885. Osemintele lui au fost aduse aici la 15 august 1924 la centenarul naşterii lui Iancu”.

Legenda Gorunului lui Horea

Gorunul lui Horea era cel mai înalt copac din zonă, de peste 15 metri, la umbra lui se ținea din cele mai vechi timpuri, Sfatul Bătrânilor. Este considerat că ar avea circa 400 de ani. La umbra lui s-a odihnit în drumul său spre Praga și domnitorul Mihai Viteazul. Se numește Gorunul lui Horea pentru că înaintea Răscoalei de la 1784, aici, la umbra Gorunului se întâlnea Horea cu oamenii, când venea în Zarand. Vorbeau și împreună puneau la cale planuri de luptă împotriva asupririlor și nedreptăților sociale. Legenda mai spune că la rădăcina lui ar fi fost îngropată mâna dreaptă a lui Horea, după ce el a fost tras pe roată.

Cu ocazia restaurării din 1947 aproape tot trunchiul a fost îmbrăcat în ciment, pe care s-a realizat modelul cojii de către sculptorul Radu Moga-Mânzat. Pentru susținerea crengii laterale, în 1977 a fost construit un stâlp de beton. Această ultimă creangă laterală a fost ruptă de puternica furtună care s-a abătut asupra regiunii în 19 iulie 2005. Actual, din gorun nu mai există decât sarcofagul de beton al trunchiului. Din ramura ruptă în 2005 s-a cioplit o cruce de 1,8 metri, Crucea lui Horea, amplasată alături de mormântul lui Avram Iancu.

BISERICA ORTODOXĂ

Biserica Ortodoxă din Țebea a fost construită între anii 1893-1896. I s-a spus Biserica cu Tricolor, deoarece încă de atunci, cu toate că erau sub dominați maghiară, localnicii au pictat pe tavan patru brâie tricolore. Tradiția spune că oficialitățile de atunci au încercat prin mai multe mijloace să-i constrângă pe localnici să șteargă tricolorul din biserică, dar ei nu au cedat, spunând: „Nu, pentru că atunci când ne rugăm lui Dumnezeu, ne închinăm și Sfântului Tricolor Românesc.”

Program de Vară:Marți – Duminică : 10:00 – 18:00

Program de Iarnă:Marți – Duminică : 09:00 – 17:00

Rate us and Write a Review

Your Rating for this listing

angry
crying
sleeping
smily
cool
Browse

Your review is recommended to be at least 140 characters long

image

imageYour request has been submitted successfully.

building Own or work here? Claim Now! Claim Now!
image