Muzeul Mamei din Petrila este unic în România, dar și din Europa. S-a deschis în anul 2012 și merită promovat și vizitat. An de an, aici ajung și vizitatori, chiar dacă nu foarte mulți, din toate colțurile luminii, chiar și din Australia.

Muzeul Mamei din Petrila aparține familiei Barbu

Pe strada Vulturului din oraşul Petrila, se află o clădire ce aparţine familiei Barbu. Este Muzeul Mamei sau Mother’s Museum, un loc la care este destul de greu să ajungi fără să ceri ajutorul cuiva, deoarece casa care-l găzduieşte este situată pe o stradă ascunsă în spatele blocurilor de la şosea.

Muzeul Mamei a fost înființat de artistul petrilean Ion Barbu, în memoria mamei sale, fiind amenajat chiar în casa în care a copilărit. Acest muzeu este unul aparte, care te duce cu gândul la copilărie și mamă, încă de la intrare. Muzeul mamei, păstrează vie memoria Virginiei Barbu, mama artistului, prin fiecare obiect și fotografie.

Imediat după martea mamei sale, Ion Barbu, împreună cu cei frații săi, a decis să transforme locuința într-un muzeu de dedicat celei mai iubite ființe de pe pământ, mama. Colecția cuprinde, în mare parte, obiecte din familie, dar a fost îmbunătățit și cu diferite donații din partea unor oameni de cultură, poeți, scriitori și artiști. Exponatele donate, fac, de asemenea, referire la mamele lor.

Exponatele din muzeu pot fi atinse

Cei care aleg să viziteze Muzeul Mamei trebuie să știe că exponatele nu sunt umbrite de vitrine din sticlă. Aici, totul poate fi atins, obiectele sunt la vedere, cărţile pot fi răsfoite, iar unele fotografii ne aduc aminte de personaje celebre.

Din muzeu nu lipsesc obiectele din bucătărie, care au prins viață, datorită artistului Ion Barbu. În muzeu sunt expuse și caietele de studiu ale copiilor din familia Barbu, manuale din anii ’60, care până nu demult au fost păstrate în beciul casei.

Un muzeu al maternității mai există în New York, însă este cu totul diferit față de cel din Petrila.

Muzeul poate fi vizitat doar la cerere

Având în vedere că muzeul este unul privat, acesta poate fi vizitat doar la cerere. Mai exact, cei care doresc să viziteze acest muzeu trebuie să lase un mesaj pe pagina de Facebook Mother’s Museum, prin care să își anunțe intenția de a-l vizita, iar gazdele le vor răspunde.

Sursa foto: Facebook/Mother’s Museum

Rate us and Write a Review

Your Rating for this listing

angry
crying
sleeping
smily
cool
Browse

Your review is recommended to be at least 140 characters long

image

imageYour request has been submitted successfully.

building Own or work here? Claim Now! Claim Now!
image