Simbol al dacilor, a căror capitală se afla la Sarmizegetusa Regia, în Munții Orăștiei, lupul dacic străjuie orașul Paliei de pe un piedestal din piatră cu conținut aurifer, adusă din Munții Apuseni.
Monumentul, impresionant prin formă și dimensiuni, este unicat și a fost realizat în urmă cu mai bine de două decenii, de către sculptorul orăștian Nicolae Adam. Denumită „Izvorul de aur al dacilor, cu stindard-lup”, lucrarea de artă monumentală – ambientală se află la interecția Bulevardului Unirii cu Strada Andrei Șaguna.
Unic, prin formă și dimensiuni
Monumentul, dezvelit în 2001, este impresionant atât prin formă, cât și prin dimensiuni. Acesta are o înălțime de opt metri, iar în partea superioară se află lupul dacic, cu o lungime a capului de 1,2 metri, iar trupul de dragon 5,5 metri.
„Statuia este realizată din bronz, pe schelet metalic. Pietrele aflate la baza acesteia sunt cu conținut aurifer și provin dintr-o carieră din Munții Apuseni. Opera, ce reprezintă stindardul de luptă al dacilor, înfățișează un cap de lup cu gura deschisă și trup de balaur. Este o făptură care nu se târăște ci zboară”, a declarat, pentru GO Hunedoara, doctor în istorie Mihai Căstăian, arheolog la Mezeul Civilizației Dacice și Romane Deva.
Stindardul de luptă al dacilor era reprezentat de un cap de lup cu gura deschis ce se continua cu un corp de balaur, confecționat din material textil sau din piele, care se umfla în bătaia vântului producând un zgomot care imita urletul lupilor și alcătuia o flamură serpentiformă orizontală.
Monumentul „Izvorul de aur al dacilor” este unul dintre obiectivele turistice demne de admirat, obiectiv pe care nu ar trebui să-l ratați dacă vă aflați în apropiere. Alături de alte lucrări ale artistului Nicolae Adam, acesta înfrumusețează orașul Paliei și spune povestea zbuciumată a unui regat.
Citește și: