Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva, precum și punctele muzeale aflate în subordinea acestuia, vă așteaptă în acest an cu o sumedenie de expoziții interesante, evenimente deosebite, precum și o mulțime de informații captivante. Aici, pierzi noțiunea timpului, pentru că fiecare obiect expus spune o poveste, ce are menirea de a te transpune în timpuri străvechi.
Așadar, dacă ajungeți în Hunedoara, faceți-vă timp și vizitați aceste locuri, în care istoria, arta și știința și-au dat mâna pentru a păstra vii aceste mărturii ale unor vremuri demult apuse.
Palatul Magna Curia
Ajunși la Palatul Magna Curia, veți putea afla impresionanta poveste a lui Venus de Murany. Tot aici, aveți ocazia să vedeți o expoziție arheologică inedită, ce reunește unele dintre cele mai spectaculoase piese arheologice, de o certă valoare pentru evoluția societății umane în spațiul geografic hunedorean.
Nu aveți cum să ratați Matrița din Bronz de la Sarmizegetusa Regia, pentru care a fost rezervată o întreagă sală de expoziție.
„Vă invităm să descoperiți istoria fascinantă a județului Hunedoara și să admirați exponatele ce vor alcătui expozițiile pe care le vom prezenta pe parcursul acestui an. La Palatul Magna Curia din Deva veți găsi și un stand cu publicațiile muzeului, scrise de specialiștii noștri, despre artefacte din colecțiile MCDR”, a declarat, pentru GO Hunedoara, Roxana Stăncescu, reprezentant al Muzeului Civilizației Dacice și Romane Deva.
Unele dintre cele mai spectaculoase obiecte ce fac parte din tezaurul Hunedoarei, pot fi admirate la Muzeul Civilizației Dacice și Romane (MCDR) Deva. Este vorba despre obiecte realizate din metale preţioase, aur şi argint, care au intrat în patrimoniul muzeului devean pe parcursul a mai mult de un secol de existenţă. Toate obiectele expuse provin din numeroase locuri de pe întreg arealul hunedorean şi sunt piese ce compun tabloul istoriei acestor locuri.
Straie populare și sculpturi de o valoare inestimabilă, la Orăștie
Orăștie Museum of Ethnography and Folk Art are și el o multitudine de eponate de o valoare inestimabilă: straie populare de tezaur, sculpturi în lemn unicate și multe alte ce poartă cu ele povești ale unor veacuri demult trecute.
Complexul Memorial Aurel Vlaicu și poveștile pionierului aviației
Complexul Memorial Aurel Vlaicu este o altă locație plină de istorie. Aici puteți admira machete ale aparatelor de zbor construite de Vlaicu, precum și o sumedenie de invenții ale acestuia. Oala cu miere a lui Vlaicu are o poveste haioasă, dar și cazanul cu abur. Tot aici, se află bicicleta cu care pionierul aviației românești a venit tocmai din Germania. Treceți doar prin acest muzeu și gestionarul – custode de aici vă va spune cele mai puțin știute povești despre Vlaicu.
Prima mașină de spălat din România, în colecția de la Brad
The Museum of Local History and Ethnography in Brad vă așteaptă și el cu povești din minunata Țară a Zarandului. Pe lângă costumele populare specifice acestor locuri, mai puteți admira și dantalele bunicilor, dar și unelte specifice meșteșugurilor zărăndene, unelte agricole, de prelucrare a lânii și a cânepii, mici instalații tehnice sau machete ale acestora, piese din lemn, metal, textile, instrumente muzicale, icoane, documente fotografice. Tot aici aveți ocazia să observați îndeaproape prima mașină de spălat inventată în România, construită din lemn, ce are aspectul unui ciubăr și un diametrul de 65 de centimetri.
Muzeul de arheologie Sarmizegetusa, incursiune în lumea daco-romană
O lume aparte, din vremea fostei capitale a provinciei romane Dacia, Ulpia Traiana Sarmizegetusa, poate fi descoperită la Muzeul de arheologie Sarmizegetusa. Impresionante colecții de arheologie romană pot fi admirate aici. Echipamente militare, monumente epigrafice și sculpturale, mozaicuri, fragmente de pictură murală, arme, argintărie, obiecte din bronz, os, ceramică, sticlă, monede și chiar jocurile care se jucau în acea vreme. Toate acestea au fost descoperite în situl arheologic aflat vis-a-vis de muzeu, în situl arheologic.