GO Hunedoara vă prezintă câteva din cele mai reprezentative obiective turistice de vizitat în Brad și Țara Zarandului. O salbă impresionantă de obiective turistice puteți admira odată ajunși în Brad, dar mai ales în împrejurimi. Sunt locuri în care s-au scris file de istorie, locuri unice, cu peisaje naturale fermecătoare, dar și muzee ce găzduiesc exponate de poveste. Odată ajunși aici veți fi impresionați de frumusețea acestor locuri, dar și a oamenilor din minunata Țară a Zarandului.
Obiective turistice importante din Țara Zarandului: Muzeul Aurului Brad, un obiectiv turistic unicat în lume
Odată ajunși în cel mai nordic municipiu al județului Hunedoara este imposibil să nu doriți să vizitați The Museum of Gold, cu o colecție unică în lume.
Fondat în urmă cu 100 de ani, muzeul aparține MINVEST Deva și deține mai bine de 2.000 de exponate de pe toate continentele lumii. Însă cele mai importante piese sunt cele din aur nativ, provenite chiar de aici, de “acasă”, din Munții Metaliferi. De altfel, zona de nord a județului Hunedoara și partea sudică a județului Alba cuprind zeci de exploatații aurifere, unele datând chiar din vremea dacilor și a romanilor.
Veți găsi, în acest muzeu unic prin bogăția exponatelor sale, aur în toate formele posibile: lamele, filament, dendrite, granule, aur fin dispersat, liber, dar și în combinație (concrescent) cu alte minerale.
De asemenea, veți putea admira, aici, unele dintre cele mai rare combinații chimice naturale ale aurului cu telurul, silvanitul și nagyagytul.
More info https://minvestdeva.ro/muzeul-aurului/
Muzeul de artă populară și etnografie Brad
Expoziția de Istorie Locală și Etnografie Brad o veți descoperi cu încântare într-o clădire construită între anii 1964-1965, pe una din străzile vechi ale municipiului Brad, în apropiere de podul peste Crișul Alb.
Una dintre piesele valoroase din expoziție, care suscită mereu interesul vizitatorilor, este mașina de spălat realizată de țăranul din Ormindea, Ioan Stoica, la sfârșitul secolului al XIX-lea, un ”țăran” a cărui invenție, o pasere zburătoare, adică un aparat de zbor, a fost expusă în anul 1884, la prima expoziție organizată de Asociațiunea ”Astra” Sibiu.
Obiective turistice importante din Țara Zarandului: Țebea, Panteonul Moților
Moților Pantheon este, de fapt un cimitir al eroilor situate lângă Drumul European E79. Complexul cuprinde mai multe obiective legate de lupta moților pentru libertate și echitate social.
În cimitir, pe lângă biserica satului Țeabea, se află mormintele lui Avram Iancu, Ioan Buteanu și Simeon Groza, revoluționari de la 1848, Gorunul lui Horea, Gorunul lui Iancu, dar și morminte și cruci comemorative ale eroilor din Războiul de Independență al României și din cele două Războaie Mondiale și două tunuri din războiul de la 1877.
Muzeul cristalelor Toda
De neratat în comuna Crișcior este și Muzeul Mineral Toda. Acesta aparține lui Petru Toda, colecţionar de minerale, care şi-a dedicat viaţa acestor pietre cuprinse într-un uimitor muzeu pe care l-a amenajat singur în localitatea Crișcior. A reuşit să așeze aici o parte din ceea ce a strâns în peste 40 de ani de căutări. Parte din aceste minerale le transformă în mici bijuterii: cercei, medalioane sau chiar ceasuri unicat.
Cascada Săritoarea
Săritoarea este o cascadă mai puțin cunoscută din Munții Apuseni, aflată în satul Stănija, comuna Buceş, judeţul Hunedoara. Cascada Săritoarea a fost sculptată în roci vulcanice andezitice de către Pârâul Valea Săritorii şi prezintă o cădere spectaculoasă de apă, dezvoltându-se în trepte pe o lungime de 96m, până la confluența cu pârâul Valea Stânijei.
Mocănița de la Crișcior
Mocănița de la Crișcior oferă plimbări de poveste pe toată perioada verii. Trenul de epocă, tractat de o venerabilă locomotivă cu aburi, veche de peste un secol, „pufăie” pe șine până în luna septembrie.
Tourists arriving in Zarand County, but also locals are invited to a unique journey on the old road of the narrow railway between Brad and Crișcior, with the only steam train that still operates in Hunedoara County.
Băița Textile Museum
Muzeul Textilelor se află în comuna hunedoreană Băița, fiind un obiectiv unic în România (primul de acest tip din țară) și chiar în estul Europei. Acesta a fost inaugurat oficial în anul 2018, în centrul comunei, fiind un muzeu privat ce aparține familiei Zaharia, mai exact doamnei Florica Zaharia o hunedoreancă ce a fost, jumătate din viață, director al departamentului de Textile din cadrul Muzeului Metropolitan de Artă din New York.
Colecția prezentată în cadrul muzeului, formată de-a lungul a patru decenii, cuprinde mii de piese și instrumentar textil din România, estul și centrul Europei, vestul Europei, Orientul Apropiat, India, Asia Centrală, Japonia, China, sud-estul Asiei, Africa, Oceania și America.
Casa memorială Crișan
Comuna Ribița este una ofertantă atunci când vine vorba despre plimbări în natură alături de familie ori prieteni. Unul dintre obiectivele care pot fi vizitate aici, îl reprezintă Casa memorială Crișan, conducătorului răscoalei țăranilor din Transilvania. Ea se află la aproximativ 15 kilometri distanță de municipiul Brad, în satul Crișan, comuna Ribița.
Numele real al lui Gheorghe Crișan a fost Marcu Giurgiu, însă aproape toată lumea, indiferent de vârstă, îl știe după numele Crișan, alături de Horea și Cloșca. Este destul de ușor să ajungi la casa memorială Crișan, mai ales că indicatoarele sunt bine amplasate încă de la drumul principal.
Continuăm prezentarea de obiective turistice din Brad și împrejurimi.
Obiective turistice importante din Țara Zarandului: Casa muzeu Avram Iancu din Baia de Criș
În comuna hunedoreană Baia de Criș se poate vizita casa muzeu Avram Iancu, a Crăișorului Munților, așa cum este el numit. Eroul național a fost găsit fără suflare chiar pe prispa acestei căsuțe, tocmai de aceea locuința este una muzeu și nu memorială, care presupune a fi locul unde s-ar fi născut Avram Iancu, adică la Vidra de Sus, în județul Alba.
Casa este formată din două săli interioare și o prispă. În sala de istorie se prezintă activitatea revoluționară a lui Avram Iancu, iar cea de etnografie înfățișează un interior țărănesc-moțesc.
Obiective turistice importante din Țara Zarandului: Mănăstirea Crișan-Vaca
Cu o istorie de câteva veacuri, Mănăstirea Crișan, cunoscută și sub denumirea de Mănăstirea Vaca, este o mănăstire ortodoxă situată în satul Crișan, din comuna Ribița. Mănăstirea se dezvăluie treptat credincioșilor, imediat ce treci pe sub poarta de lemn de la intrare. Aceasta a fost numită de-a lungul timpului, „Vaca”, după numele satului din apropiere în care s-a născut căpitanul Gheorghe Crișan, unul dintre cei trei eroi ai răscoalei țărănești din anul 1784, condusă de Horea, Cloșca și Crișan.
Este un loc ce te îmbie la reculegere și instrospecție. Mănăstirea cu obște de călugări, întemeiată în secolul al XVI-lea, este situată la o distanță de aproximativ 7 kilometri nord de Brad.
The land of the Moţi is known throughout the country, as a land where people have very well grounded patriotism and love for their country. Even in the church here, the three leaders of the 1784 Uprising were painted, Horea, Cloșca and Crișan, and also Crăișorul Muntilor, Avram Iancu.
The Franciscan monastery from Baia de Cris
Biserica mănăstirii franciscane din Baia de Criș este cea mai impunătoare clădire medievală gotică de pe valea Crișului Alb. Aceasta este situată pe raza comunei Baia de Criș, la aproximativ 10 kilometri distanță de municipiul Brad. Edificiul poate fi vizitat de turiști în orice perioadă a anului, iar clădirea este una impunătore, construită la sfârșitul secolului al XIV-lea, trecând de-a lungul timpului prin mai multe încercări, chiar și printr-un incendiu, care a distrus o mare parte din mobilier, fresce și chiar ziduri.
Continuăm prezentarea obiectivelor turistice din Brad și împrejurimi.
Obiective turistice importante din Țara Zarandului: Podul natural Grohot
Podul natural Grohot este un monument al naturii, ce s-a format prin prăbușirea tavanului unei peșteri și se află în comuna Bulzeștii de Sus, la aproximativ 15 kilometri distanță de Țebea.
Este considerat unul dintre cele mai frumoase poduri naturale din țară, o frumoasă arcadă, „construită” de apa ce a săpat în piatra calcaroasă.
Deși nu este un obiectiv turistic foarte vizibil, accesul se poate realiza destul de ușor, traseul nefiind unul dificil, putând ajunge aici chiar și cei mai mici dintre turiști.
Accesul se face din drumul principal spre Bulzeștii de Sus, iar într-o curbă, pe partea dreaptă a fost construită o filigorie pe care este amplasată o pancartă frumos sculptată în lemn cu numele Podul Grohot.
Continuam sa îmbunătățim lista de obiective turistice din Țara Zarandului!