Pe lângă apele termale și aerul curat de care vă puteți bucura, în zona localității Geoagiu Băi vă așteaptă și cu importante obiective turistice, dar și istorice de patrimoniu, demne de vizitat și admirat. Stațiunea se află într-o zonă deluroasă, la o altitudine de 350 de metri, în depresiunea omonimă de la poalele Munților Metaliferi.
Obiectivele de prim-rang de aici sunt chiar băile romane situate în apropierea complexului de băi termale. O cascadă impresionantă vă va încânta privirile, iar capela romanică sau rotonda din localitatea Geoagiu, o biserică rotundă care impresionează prin dimensiunile ei… miniaturale, vă așteaptă să le descoperiți.
Stațiunea balneoclimaterică Geoagiu Băi
Stațiunea balneoclimaterică Geoagiu Băi este recunoscută îndeosebi pentru apele sale tămăduitoare, dar și pentru obiectivele unice din zonă. Indiferent de anotimp, acesta este un loc în care îți poți „obloji” durerile și afecțiunile, dar poți să te bucuri și de natură și ai posibilitatea să cunoști o parte a istoriei locului.
O serie de proceduri medicale sunt folosite, la câteva dintre hoteluri, pentru o gamă largă de afecțiuni, reumatice, ginecologice, neurologice și chiar respiratorii.
Și, pentru o cură binefăcătoare de aer, poți să te plimbi prin parcul din centrul localității, unde se află și un Punct de Informare Turistică. Iar ghidul de aici îți poate oferi o multitudine de informații despre obiectivele de vizitat, precum și istoria acestora.
Ștrandul Băile Daco Romane Geoagiu Băi
Complexul Băile Daco – Romane se numără între locurile din județul Hunedoara preferate de turiști din toate zonele țării. Însăși stațiunea balneoclimaterică este extrem de căutată de persoanele care suferă de diverse afecțiuni, îndeosebi de natură reumatică. În perioada verii, sute de mii de turiști poposesc la Geoagiu-Băi pentru a profita de toate minunățiile pe care le oferă acest loc.
Obiective turistice importante din Geoagiu Băi: Cascada Clocota
Clocota Waterfall, unul dintre cele mai importante obiective turistice din Geoagiu Băi se află la marginea stațiunii și este una dintre cele mai frumoase din județ. Căderea de apă are aproximativ 38 – 43 metri înălțime și o lățime de 22 metri. Interesant este faptul că apa Clocotei nu îngheață niciodată, și asta pentru că ea colectează toate cele 16 izvoare termominerale din zonă, dar și un râuleț. Potrivit specialiștilor, apa cascadei este una pură, plată.
Obiective turistice importante din Geoagiu Băi: Termele daco-romane
Pe lângă bazinele cu apă termală, în zonă vă așteaptă să le aflați povestea și câteva obiective turistice și istorice de patrimoniu. Unul dintre aceste obiective este Termele daco-romane (Thermae „Germisara”). Acestea au și astăzi aproape aceeași formă ca și în antichitate, fiind săpate în „dâmbul romanilor”, un promontoriu circular cu diametrul de aproximativ 100 de metri, situat chiar în inima stațiunii.
Din anticul complex termal puteți vedea vechile terme (bazinul cu apă care nu îngheață nici iarna), tunelul (săpat în anii ’80) și banchetele laterale, precum și rețeaua de canale care furniza apa.
Grota Haiducilor
Situată pe râul Clocota, Grota Haiducilor își trage numele dintr-o legendă interbelică care povestește și despre o comoară ascunsă aici. Accesul către Grota Haiducilor se face din parcul stațiunii Geogiu-Băi durata drumeției fiind de aproximativ 10 minute.
Biserica Rotonda
Biserica Rotonda din Geoagiu a fost construită în secolele XI-XII, iar istoricii spun că este cea mai veche biserică medievală, de acest fel, din România. Capela romanică din Geoagiu este un monument istoric aflat pe teritoriul orașului.
The church follows the shape of Geto-Dacian altars, such as the "Rotunda of Galerius" in Thessaloniki and was built around the year 1100, probably immediately after the Christian schism. It uses an unusual, circular style of construction, like a tower somewhat reminiscent of the tower of the Church of the Holy Sepulcher in Jerusalem, or the towers of Orthodox churches.
Muzeul Aurel Vlaicu
Complexul memorial Aurel Vlaicu se află în satul care, actualmente, poartă numele marelui inventator, și aparține de orașul Geoagiu. Fosta localitate Binținți, care în prezent a primit numele de Aurel Vlaicu, se află la aproximativ 10 kilometri distanță de Geoagiu. Din complexul memorial fac parte casa natală a lui Aurel Vlaicu și muzeul amenajat în imediata apropiere a locuinței, însă doar muzeul poate fi vizitat. Este o locație modestă, dar plină de istorie.
Aici pot fi admirate o parte din schițele lui Aurel Vlaicu, din corespondeța sa, dar și un costum de aviator pe care acesta l-ar purtat atunci când s-a prăbușit cu avionul, în anul 1913. Tot aici, mai descoperim și câteva unelte și scule folosite de Vlaicu, un gramofon, un patefon, fotografii, fragmente din ziarele în care a apărut în acele vremuri și piese componente ale avionului Vlaicu II, cu care s-a prăbușit.
Detalii suplimentare despre obiective turistice din Geoagiu Băi găsiți și pe www.cniptgeoagiubai.ro