O salbă impresionantă de obiective turistice îi așteaptă pe cei care pășesc prin Țara Hațegului.
Întreaga Țară a Hațegului este o adevărată bijuterie ce strălucește indiferent de anotimp. Vara cu soarele și umbra ei, dar și iarna, cu albul imaculat zăpezii ce-o poartă falnic pe crestele sale Retezatul.
Deosebit de bogată în plante, păsări și animale, Țara Hațegului era acum 200 de ani, zonă preferată de vânătoare pentru nobilii vremii. Capre negre, cerbi, căprioare, lupi, urși și râși, toate își au, încă, bârlogurile și vizuinile în Retezat și în arealul Geoparcului.
Însă, poate, și mai important, este faptul că în Depresiunea Hațegului se regăsesc nu mai puțin de 75 la sută dintre speciile de fluturi de zi din România, aici existând și unele culoare, dar și „gări ale fluturilor”! Acest fapt indică o natură curată, nepoluată, sălbatică, pentru că în prezența poluanților primele care își pierd viața sunt minunatele, dar sensibilele insecte.
Mănăstirea Prislop, un important loc de pelerinaj ortodox și rugăciune.
Prislop Monastery este una dintre cele mai cunoscute mănăstiri din România, fiind un important loc de pelerinaj ortodox și rugăciune. Acest lucru se datorează și părintelui Arsenie Boca, numit și Sfântul Ardealului, datorită minunilor pe care acesta a reușit să le realizeze, atât în timpul vieții, cât și după trecerea sa la cele veșnice.
Așezământul de la Prislop este situat în imediata apropiere a localității Silvașu de Sus, la aproximativ zece kilometri de orașul Hațeg. Biserica de aici datează din secolul al XVI-lea și a fost declarată monument istoric.
Despite its modest size, specialists consider it not only one of the most important Orthodox churches in Transylvania, but also in the whole country. Every year, tens of thousands of pilgrims arrive here, attracted by the peace and beauty of this place.
Obiective turistice din Țara Hațegului: Rezervația de zimbri Slivuț Hațeg
Rezervația Hațeg-Slivuț este primul loc din România, unde zimbrul european a reapărut. Acest lucru s-a întâmplat în 12 noiembrie 1958, atunci când o pereche de zimbri a fost adusă din Polonia. Atunci a fost demarată acțiunea de refacere a acestui fond faunistic prețios al pădurilor din Munții Carpați, munți ce adăposteau odinioară numeroase turme de zimbri.
Indiferent de sezonul în care ne aflăm, o plimbare prin Pădurea Slivuț, din apropierea orașului Hațeg, transformă o zi monotonă, într-una în care poți se te deconectezi, alături de familie sau prieteni, de cotidian și de agitația urbei.
From the national road, you can get close to the entrance gate to the Bison Reservation, by car, in a natural setting, where the road winds through the trees rising high and low on both sides of the access road.
Vizitați Rezervația de zimbri Slivuț, unul dintre cele mai importante obiective turistice din Hațeg și Țara Hațegului!
Ulpia Traiana Sarmizegetusa
După ce i-a cucerit pe daci, având acum acces la minele de aur din Apuseni, deci cu o situație financiară incomparabil mai bună decât anterior cuceririi provinciei, împăratul Traian a avut ambiția să construiască, în partea de vest a Țări Hațegului, capitala Daciei romane, Colonia Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa.
Orașul era locuit de aproximativ 30.000 de persoane. Zidurile cetății („intra muros”) cuprindeau în interior și apărau un oraș cu o întindere pe 33 de hectare. Pe alte aproximativ 80 de hectare, în exteriorul zidurilor, romanii au ridicat case și monumente publice, dar și morminte.
Multe dintre ruine se regăsesc, astăzi, în curțile hațeganilor, în grădinile sau pe câmpurile lor, actualul sat Sarmizegetusa suprapunându-se peste vechea așezare romană.
În imediata vecinătate se află și Muzeul de Arheologie Sarmizegetusa, unde puteți admira o serie de impresionante colecții de arheologie romană. Clădirea ce adăpostește astăzi muzeul datează de la începutul secolului XX și a fost han.
Vizitați Ulpia Traiana Sarmizegetusa, unul dintre cele mai importante obiective turistice din Hațeg și Țara Hațegului!
Muzeul Satului Hațegan
Muzeul Satului Hațegan se află în satul Peșteana și este adăpostit într-o casă ce are aproxinativ 120 de ani și a aparținut unor oameni mai înstăriţi, care s-au prăpădit, rând pe rând.
Astăzi, casa veche cu fântână la poartă, care s-ar fi prăbuşit dacă localnicul Anton Socaci n-ar fi luat-o în grijă, este o mică bijuterie a satului de altădată.
Muzeul satului hațegan cuprinde trei încăperi în care Anton Socaci a adunat obiectele casnice, uneltele, sculele şi bună parte dintre utilajele agricole pe care le avea o gospodărie de rând.
Aici, sunt păstrate clopote pentru vite, aduse din Elveţia, lămpi din zona Austriei, dar şi o lampă rusească, Petromax, alături de arme preistorice, inclusiv pietre cioplite care erau folosite de oamenii preistorici pentru a lovi de la distanţă animale mici.
Unul dintre cele mai interesante obiecte de la Muzeul satului hațegan este sarcofagul roman, care, cel mai probabil, fusese destinat unei personalităţi romane, iar pe la 1.900 aparţinea familiei primarului.
Obiective turistice din Țara Hațegului: Biserica Densuș
O mulțime de povești circulă despre biserica din Densuș: se spune despre ea că ar fi cea mai veche biserică din piatră din România, cu slujire neîntreruptă de aproape 2000 de ani.
Dacă ajungi în zonă, unii localnici îți vor spune că au auzit din moși strămoși că biserica ar fi fost ridicată de “urieși”, a căror prezență încă este simțită în mentalul colectiv al Țării Hațegului.
A fost ridicată în secolele XII-XIII, pe ruinele unei construcții din secolul al IX-lea după Hristos, mare parte a materialului de construcție provenind de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa, noua capitală a Daciei cucerite de romani, situată la câțiva kilometri distanță.
Pictura ei, extrem de veche se pare că datează din secolul al XV-lea, iar biserica din Densuș figurează pe lista de monumente propuse pentru a intra în patrimoniul UNESCO.
Vizitați biserica Densuș, unul dintre cele mai importante obiective turistice din Hațeg și Țara Hațegului!
The Dinosaurs Geopark
Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului este, de fapt, potrivit reprezentanților acestuia, un parc natural ce cuprinde întreaga Țară a Hațegului. El încearcă să protejeze și să pună în valoare atât natura (geologie și biodiversitate), cât și cultura locurilor (oameni, arhitectură, obiceiuri și tradiții).
Geoparcul a fost declarat arie protejată de interes național în 2004, iar un an mai târziu a fost acceptat în Rețeaua Europeană a Geoparcurilor și în Rețeaua Globală a Geoparcurilor. Cine ajunge în aici este invitat să treacă pe la Casa Vulcanilor, situată la aproximativ 3 kilometri mai sus de Biserica din Densuș, Centrul de Știință și Artă din comuna General Berthelot, Casa Dinozaurilor Pitici și Casa Tradițiilor din Sânpetru, comuna Sântămăria Orlea, dar și Casa Pietrelor din Ohaba Sibișel (comuna Râu de Mori).
Desigur, punctul central al Geoparcului este chiar sediul din Hațeg, care adăpostește expoziția „Balauri, dragoni și dinozauri”, cu minunatele lor povești. În apropiere de Casa Vulcanilor se află și Observatorul de păsări.
Cetatea Colț
Ridicată în secolul XIV de familia cnezială Cândea, Cetatea Colț, din Suseni (comuna Râu de Mori) este una dintre principalele atracţii ale zonei. Această cetate este descrisă de Jules Verne în romanul său, „Castelul din Carpați”, iar o drumeție până aici va fi cu certitudine de neuitat, priveliștea fiind una încântătoare.
Însă, turiștii care nu își doresc un asemenea efort, pot admira cetatea din curtea Mănăstirii Colţ, aflată pe cealaltă parte a șoselei ce duce înspre complexul turistic Râușor, la o aruncătură de băț.
Potrivit istoricilor, Cetatea Colţ a fost ridicată în secolul XIV de familia cnezială Cândea.
Aceasta, spun sătenii, ar fi trecut la catolicism, numele fiind apoi maghiarizat şi devenind Kendeffy. Desigur, numele cetăţii provine de la „colţul de stâncă” pe care a fost construită, dar ar putea să aibă legătură şi cu colţul uriaş de piatră care pătrunde în interiorul donjonului.
The Mălăiești Fortress
The Mălăiești Fortress este, de fapt, un ansamblu de monumente istorice aflate in satul cu același nume, Mălăiești, în comuna Sălașu de Sus.
Specialiștii o descriu ca pe o cetate cu donjon și incintă inelară din piatră, la care au fost adăugate, ulterior, 4 turnuri poligonale.
Ea ar fi fost ridicată de familia Sărăcin, ca punct de observație, dar și apărare. Este prima cetate medievală din România care a fost reabilitată aproape complet după 1989, în baza unui proiect cu finanțare europeană. Și, totodată, unul dintre punctele de atracție pentru turiștii care se îndreaptă înspre Nucșoara, una dintre porțile de intrare în Retezat.
Obiective turistice din Țara Hațegului: Cascada Lolaia
Cascada Lolaia este una dintre cele mai frumoase din județul Hunedoara, fiind situată în partea nordică a munților Retezat. Este situată la o altitudine de 1.050 de metri, în partea de Nord a Parcului Național Retezat, în Valea Nucșoara.
Accesul la această minunată atracție naturală se poate face foarte ușor, din Cârnic, fiindcă accesul auto este permis aici pe tot parcursul anului. Și, ca orice loc frumos din „inima” naturii, și Cascada Lolaia are propria sa legendă.
Cascada Lolaia, unul dintre cele mai importante obiective turistice din Țara Hațegului!
Barajul Gura Apelor
Barajul de la Gura Apelor este o altă minunăție a Țării Hațegului. Situat în Parcul Național Retezat, acesta este cel mai mare baraj de anrocamente și miez de argilă din Europa. Construcția barajului a început în 1975, iar dimensiunile lui sunt impresionante: 168 de metri înălțime și 225 de milioane de metri cubi de apă. Iar peisajele care ți se dezvăluie aici te lasă fără grai. De aici pornesc și o sumedenie de trasee montane.
Complex Recreativ Berryland
Berryland Recreation Complex is a place in Hunedoara County where man and nature write a charming story. It's a relaxing story, with the taste of sweet and aromatic berries, bird songs, plenty of greenery, and a fairy tale landscape that you can only find at the foot of Retezat Mountains.
As soon as you step inside the gate, a real oasis of well-being reveals in front of your eyes. Bird songs mix perfectly with relaxing music, meant to install a state of well-being from the very entrance.
And for younger visitors, this place is full of surprises and challenges. Playgrounds and adventure areas await with many challenges, and the bird farm will fascinate them. Moreover, here you can pick and eat berries to your heart's content, enjoy peace and the company of loved ones, and then go home with all kinds of delicious goodies and fully recharged batteries.
Complexul recreativ Berryland, unul dintre cele mai importante obiective turistice din Țara Hațegului!
Dinosaur World Transylvania
Un parc tematic unic în țară și în Europa, Dinosaur World Transylvania, a luat ființă la poalele Masivului Retezat, în localitatea Sibișel, comuna Râu de Mori, din apropiere de Hațeg.
Este un loc complex, unde poți „asculta” liniștea, îți poți testa adrenalina sau te poți distra alături de prieteni ori familie. Aici, poți chiar să te întorci în timp, în copilărie, și să te scalzi într-unul din bazinele naturale amenajate direct în râu, pentru ca mai apoi să te relaxezi într-un hamac și să asculți ropotul apei din cascada aflată în apropiere.
And when hunger "hits you", nothing will be able to stop you from trying traditional delicacies, prepared only with products from the farm or from small local producers. Balmoș, beans with smoked pig trotter, traditional “padureni” pies, traditional sausages called “virsli”, cheeses, are a tiny part of the goodies that your taste buds will demand.
Dinosaur World Transylvania, unul dintre cele mai importante obiective turistice din Țara Hațegului!
Biserica de la Santămăria Orlea
Atestată documentar încă din 1331, localitatea Sântămărie – Orlea este situată pe drumul național ce leagă Petroșaniul de Hațeg și găzduiește unul dintre cele mai impunătoare monumente istorice din județul Hunedoara.
Este un lăcaș de cult ridicat pe un mic platou aflat la periferia satului, la mică distanță de vechiul castel al familiei nobiliare Kendeffy. Acesta aparține acum cultului reformat, după ce odinioară a fost catolică.
Biserica Reformată-Calvină Sântămăria-Orlea, se numără printre cele mai vechi biserici din România, fiind construită către sfârșitul secolului al XIII-lea.
Alcătuită dintr-o navă tăvănită, din turn pe fațada de vest și un altar dreptunghiular boltit în cruce pe ogive, prezintă forme arhitectonice specifice tranziției de la romanic la goticul timpuriu. In interior se află un valoros ansamblu de pictură murală.
Fundătura Ponorului
Fundatura Ponorului or "Palm of God", as this area is also known, is the place where time seems to have frozen. Fundatura Ponorului is located in Grădiștea Muncelului-Cioclovina National Park.
It is a protected area of national interest, located in the mountainous group of the Șureanu-Parâng-Lotrului Mountains, belonging to the mountain range of the Southern Carpathians, in the southern part of Hunedoara county, on the administrative territories of Baru, Boșorod, Bănița, Orăștioara de Sus communes. and Pui, at an altitude of 900 meters.
Localnicii nu au o viață prea ușoară, însă ca turist, locul acesta te fascinează, deoarece timpul pare că stă în loc, iar graba și agitația secolului al XXI-lea nu au străbătut încă aceste văi.
Fundătura Ponorului, este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Țara Hațegului!
Minunate sunt aceste locuri cu care Creatorul a fost extrem de generos, iar locurile fermecătoare și obiectivele turistice unice ți se dezvăluie la tot pasul. Trebuie doar să pornești la drum, iar surprizele nu vor întârzia să apară.
Vizitați importante obiective turistice din Hațeg și Țara Hațegului și bucurați-vă de farmecul aparte al acestor locuri de poveste!