The National Retezat Park este primul parc naţional din Romania și a fost înfiinţat în anul 1935 de către profesorul Alexandru Borza – directorul Grădinii Botanice din Cluj – și savantul biolog Emil Racoviţă.
Începand din anul 1999, Parcul Național Retezat are administrație proprie, R.N.P. ROMSILVA Administrația Parcului Național Retezat RA, regie autonomă de interes național, aflat în subordinea ROMSILVA – Regia Națională a Pădurilor.
În prezent R.N.P. ROMSILVA Administrația Parcului Național Retezat RA gestionează ariile protejate din Retezat: Parcul Național Retezat cu o suprafață totală de peste 38000 ha (incluzând rezervaţiile 2494 Gemenele, 2496 Peştera Zeicului); situl Natura 2000 “ROSCI0217 Retezat” cu o suprafață de 43258 ha ce se suprapune in mare parte cu Parcul Naţional Retezat, depășindu-i limitele doar în partea sud-vestică.
Situl Natura 2000 “ROSPA0084 Munţii Retezat”, cu o suprafaţă de 38316 ha, se suprapune integral peste suprafaţa Parcului Naţional Retezat.
Frumusețea Parcului Național Retezat atrage turiști din toată lumea, fermecând prin peisajele de o autentică sălbăticie, conturate de păduri, lacuri glaciare, păşuni alpine şi piscuri înalte, dar şi de flora şi fauna acestor locuri.
Parcul Național Retezat înseamnă munți, păduri, zone de jnepeniș, râuri, cascade, chei, lacuri glaciare, poteci de creastă, o contopire a cerului și pământului care te lasă de cele mai multe ori fără grai. Parcul Național Retezat este un colţ de rai care merită să fie protejat.
Biletele pentru vizitare în Parcul Național Retezat pot fi achiziționate de la Centrul de vizitare Nucșoara, Cabanele Codrin și Lolaia (Cârnic), Cabana Gențiana, Centrul de vizitare Ostrovel, Punctul Salvamont Râușor, Punctul Salvamont Buta.